20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkKorona günlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için en etkili 7 şey!

Korona günlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için en etkili 7 şey!

İçerikleri

Korona dönemi bizlere daha sağlıklı olmak için neler yapabileceğimiz konusunda pek çok şey öğretti. Sağlığın değerini bu kadar iyi öğrendiğimiz bir başka dönem daha yaşanmadı bu yüzyılda. Peki sağlığımızın temel taşı olan bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılabilir?

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapabileceğiniz ve yapmamanız gereken pek çok şey var. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, sandığınızın aksine çok zorlu uğraşlar, hayatınızı kısıtlayan kurallar, sağlıklı beslenmeler için sebzeden başka bir şey yememeler ile uğraşmanıza gerek yok. Aksine, hayatınızı minimum seviyede kısıtlayarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışmalısınız.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin En Etkili 7 Şey!

İşte bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapabileceğiniz en etkili 7 alışkanlık. Bunları hayatınıza dahil ettiğinizde hastalıklar ile büyük ölçüde yollarınızı ayırmış olacaksınız.

1-Uyku Saatinizi Düzenleyin

Daha sağlıklı olmak için yeterli uykuyu almamız gerektiğini biliyoruz. Peki ideal uyku süresi ve saati hakkında neler biliyoruz? Her ne kadar yeterli uyku almak, az uyumamak gibi algılansa da aslında aynı zamanda gereğinden fazla da uyumamalısınız. Özellikle evde olduğunuz dönemlerde yapacak bir şey bulamadığınız için günün yarısını uyuyarak geçirebiliyoruz.

Uyku saatlerinizi düzene koymanız için öncelikle ne kadar uykunun sizin için yeterli olduğuna karar vermelisiniz. Gereğinden az ya da fazla uyumak bağışıklık sisteminize ciddi anlamda zarar vermektedir. Bunun önüne geçmek için uyku sürenizi belli bir standarda oturtmalı ve sürekli olarak alarm ile, vaktinde uyanmalısınız.

İdeal uyku süresi kişiden kişiye, yaştan yaşa değişse de ortalama 8 ile 10 saat arası olarak biliniyor. Kendi uyku sürenizi hesaplayabilirsiniz fakat siz siz olun 8 saatin altında uyumayın. Bazı insanlar az uyumanın hayatınıza kaç yıl kazandıracağından, uykunun hayatınızın büyük bir kısmını oluşturduğundan bahsetse de eğer uyku süreniz 6 saatin altındaysa, sağlıklı bir hayat yaşayamazsınız ve çok daha kısa yaşarsınız. 1 günün 20 saatini yaşamak mı 3 günün 10ar saatini yaşayarak toplam 30 saat yaşamak mı daha karlı siz karar verin.

2-C Vitaminine Ağırlık Verin

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiye edilen şeylerin başında geliyor. Özellikle mevsiminde yediğiniz portakal, limon gibi C vitamini bakımından zengin meyveler, bağışıklık sisteminizi düzenlemek için birebirdir. Özellikle konu hasta olmamak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmekse, C vitamini, en yakın durmanız gereken şeydir.

Aynı zamanda diğer meyve ve sebzelerden de bolca tüketin. Manavlardan, marketlerden meyve, sebze aldığınız zaman üzerinde bulunan mikropları öldürmek için sirkeli suda iyice yıkamayı unutmayın. Hatta yıkadıktan sonra 30 dakika kadar sirkeli suda bekleteceğiniz meyve ve sebzelerde mikrop ve bakteriden eser kalmamış olacaktır.

Sağlık için tükettiğiniz meyvelerde aynı zamanda ilaçlar ve bozulmasını önleyici bazı maddeler olabileceğini unutmayın. Bunlardan korunmak için mutlaka iyice yıkamadan meyve-sebzeleri tüketmeyin.

3-Spor Yapın

Sürekli evde kaldığımız için hem çok fazla kilo aldık hem de çok az hareket ettiğimiz için vücudumuz sağlığını kaybetmeye başladı. Evde yapabileceğiniz basit egzersizler ile vücudunuzu şekillendirebilir aynı zamanda vücut direncinizi arttırarak daha sağlıklı olabilirsiniz. Evde yapacağınız sporlarda özellikle ilk başlarda kendinizi sıkmamak adına basit egzersizler tercih edebilirsiniz.

En basitinden günde 30 mekik, 2 dakika plank, 30-50 squat yapabilirsiniz. Bu sayılar her ne kadar küçük gözükse de hiç spor yapmayan birine oranla sağlık seviyenizi ciddi seviyede arttırır. Aynı zamanda spor yaptığınızda salgıladığınız hormonlar sayesinde psikolojiniz de ciddi oranda iyileşecektir. Spor yaptığınız için kendinizi daha çekici hissedeceksiniz ve bu motivasyon ile stres seviyeniz minimum seviyede olacaktır.

4-Stresten Uzaklaşın

Spor yaparak stresten uzaklaşabileceğinizden bahsetmişken, stresin sağlığınız açısından ne kadar zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Stres, her ne kadar fiziksel olarak gerçek olmayan bir şey gibi düşünülse de stresli olduğunuz dönelerde vücudunuz, bağışıklık sistemini gözle görünür seviyede aşağıya çeker. Bunun bir sonucu olarak da hastalanma ihtimaliniz kat ve kat artar.

Daha sağlıklı olmak için stresten uzaklaşmanız gerektiğini bilmeli ve buna göre davranmalısınız. Günlük hayatınızda yaşadığınız sorunlar canınızı bolca sıkıyor olabilir. Biz insanlar, yolda bize korna çalan arabaları bile gün boyu kafaya takabilen canlılarız. Hayatta karşılaştığımız tüm etkenleri kafamızda büyüterek stres haline getiriyoruz ne yazık ki.

Eğer hastalanmak istemiyorsanız ya da mevcut bir hastalığınızdan mümkün olan en kısa sürede kurtulmak istiyorsanız, ilk olarak stresi hayatınızdan tamamen çıkartın.

5-Fast Food Uzak Kalsın

Bağışıklık sisteminizi güçlendiren şeylerin meyve ve sebzeler olduğundan bahsetmiştik. Peki bağışıklık sisteminizi düşüren şey nedir? Elbette o leziz fast food gıdalar. Fast food gıdalar her ne kadar karın doyurucu ve lezzetli olsalar da altında büyük bir tehlikeyi getirirler.

Hazır gıdalarda kullanılan yağlar, içerisine eklenen şeyler, tamamen sağlıksız ürünlerden oluşuyor. Ne yazık ki ucuz ürünlerin büyük bir çoğunluğu sağlıksız. Restoranlar da ürettikleri yiyecekleri daha ucuza mal edebilmek için en uygun fiyatlı ürünleri kullanırlar. Örneğin bir kızartılmış patates aldığınızda muhtemelen aynı yağda kızartılan 25. Patatesi yiyorsunuzdur.

Normal şartlarda aynı yağda 2. Kez bir şeyler pişirip yemek bile çok tehlikeliyken siz dışarıda 30-40 kez aynı yağda pişirilen gıdalardan alıyorsunuz. Üstelik evde yapacağınızın 3 katı fiyatına. Eğer bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir şeyler arıyorsanız, yemek yeme işini evde kendiniz hazırlamayla başlayabilirsiniz. Böylece hem ekonominizi hem sağlığınızı korursunuz.

6-Bolca Su İçin

Hasta olduğumuz zamanlarda doktorlar bize hastalık ne olursa olsun bolca su içmeyi öneriyor. Peki ama su nasıl her konuda iyileştirici etki gösteriyor? Aslında konu su değil, suyun etkileridir. Yeterli miktarda su içtiğinizde bedeniniz, tam kapasiteli çalışır. Böylece sindirim sisteminiz de dahil olmak üzere tüm bedeniniz sorunlar ile daha kolay başa çıkar.

Daha sağlıklı olmak için günde en az 3 litre su içmeniz gerektiğini unutmayın. 3 litre su, sandığınız kadar zor değildir. Masanızda otururken, televizyon izlerken, ders çalışırken, işiniz ile ilgilenirken. Kısacası her anınızda yanınızda içi su dolu bir bardağınız olsun. Ara ara sudan için. Suyu içmek için susamayı beklemeyin. Su, hayatınızı devam ettirirken tüketeceğiniz bir yan içecek olsun.

Bol miktarda su içtiğinizde vücudunuz bağışıklık sisteminizi güçlendirecek şekilde sistemini düzenler. Böylece hastalıklarla çok daha rahat savaşabilir ve bu mücadelesinin sonunda sağlıklı bir vücut ile ödüllendirilirsiniz.

7-Ellerinizi Her Fırsatta Yıkayın

Korona salgını dönemini atlatan hemen herkes artık ellerini yıkamanın ne kadar önemli olduğunu biliyor. Elleri sık sık yıkadığınızda ellerinize bulaşan mikroplardan da kurtulursunuz. Her ne kadar yapmamamız gerektiğini bilsek de gün içinde elimizi sık sık ağzımıza götürüyoruz. Elimiz ağzımıza her gittiğinde elimizdeki mikroplar da peşinden gelir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu tür mikropların vücuduna girmesine izin vermemelisin. Ellerinizi her yıkadığınızda( en az 20 saniye bol köpükle ) elinizdeki mikroplar büyük ölçüde yok olur. Böylece yanlışlıkla ağzınıza götürdüğünüzde eliniz temiz olduğu için mikroplar içeri giremez.

Aynı zamanda her yemek öncesi ellerinizi bolca yıkamayı ihmal etmeyin. Yemek yerken ellerimizi aktif bir şekilde kullanırız. Bunun bir sonucu olarak hastalanmamak için ellerimizin temiz olması gereklidir.