18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKök hücre tedavisi parkinsonu önlemek için umut vaat ediyor!

Kök hücre tedavisi parkinsonu önlemek için umut vaat ediyor!

İçerikleri

Japonların kök hücre tedavisini parkinsonda kullanacakları duyuruldu. Programlanmış olarak kullanılacak olan kök hücre sayesinde parkinson hastalığınınn tedavi edilmesi bekleniyor. Daha önce maymunlar üzerinde denenen ve olumlu yanıt alınan bu yöntem şimdide tedavi için kullanılacak.

Parkinson Tedavisinde Hastalara Umut!

Japon bilim adamlarının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları ve maymunlarda denedikleri programlanmış kök hücre tedavisi yöntemi olumlu yanıt verdi. Bunun üzerine dünyaya duyuru yapan Japonlar artık tedaviyi parkinson hastalarında kullanacaklarını açıkladılar. Klinik çalışmaların ardından hastalara programlanmış kök hücre tedavisi uygulanacak.

Beyinde bulunan nörotranmitter seviyesini normal düzeye getirmeyi amaçlayan bilim adamları bu şekilde parkinsona son verebileceklerini bildirdiler. Kök hücrelerinin nakil edilmesiyle uygulanacak olan tedavi yöntemi en kısa sürede klinik aşamadan geçip hastalara ulaştırılacak.

Deriden alınarak elde edilen kök hücreler, belli bir programla embriyonik kök hücre haline getiriliyor. Bu çalışmanın sorumlularından biri olan Profesör Jun Takahashi ise konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu, Parkinson hastalığını tedavi etmek için İPS hücre kullanımının deneneceği dünyadaki ilk klinik çalışma olacak”

Parkinson Nasıl Bir Hastalıktır?

Henüz çaresi bulunamayan bir hastalık olan parkinson, beyinde bulunan ve üretilmesi gereken dopaminin eksik kalması sonucu ortaya çıkmakta. Böylelikle beyin kontrolü dışında titremeler görülüyor. Dünya genelinde parkinson hastası sayısı 10 milyondur. Programlanmış kök hücre tedavisi yöntemi ile tüm parkinson hastaları sağlıklarına kavuşabilecek. Japon bilim adamları ise tedaviyi en kısa sürede hayata geçireceklerini açıkladı. Bu haberle birlikte binlerce parkinson hastası süreci takip etmeye başladı.

Uygulamanın başında bulunan ve Merkez başkanı olan Shinya Yamanaka ” “Çalışmamızı dikkatle ve süratli bir biçimde yürütmeyi planlıyoruz. Böylece İPS hücrelerinin kullanılacağı yeni tedavi yöntemi hastalara en kısa sürede ulaştırılacak” şeklinde açıklamada bulundu.