28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKKTC'de Batı Nil virüsünden bir kişi hayatını kaybetti!

KKTC’de Batı Nil virüsünden bir kişi hayatını kaybetti!

İçerikleri

KKTC Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili yaptığı açıklamada Lefkoşe Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım ünitesinde Batı Nil Virüsü rahatsızlığından dolayı tedavi görmekte olan 62 yaşındaki Hikmet Elibol adlı vatandaşın verdiği yaşam mücadelesini öğlen saatlerinde kaybettiği ifadelerine yer verildi.

KKTC’de Batı Nil Virüsü rahatsızlığı şüphesiyle hastanelerde müşahede altında tutulan hasta sayısının 7 kişi olduğu açıklandı. Gözetim altında tutulan hastalardan alınan kan numuneleri ise tanı konmak üzere Türkiye’ye gönderildi. Güney Kıbrıs Rum kesiminde de Batı Nil Virüsü rahatsızlığıyla ilgili şu ana kadar 1 vaka olduğu bildirildi.

Sivrisinekle Mücadele Edilmeli

Batı Nil Virüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan KKTC Sağlık Bakanlığı, “Sivrisinekler yoluyla bulaşan Batı Nil Virüsünün insandan insana bulaşma ihtimali çok düşüktür. Bu virüsün tokalaşma, tükürük, öpüşme ve damlacık yoluyla bulaşma ihtimali yoktur. Bu virüsün bulaştığı hastaların ortalama yüzde 20’sinde ateş ve hayati tehlike oluşturmayan hafif semptomlar görülmektedir. Bu semptomların birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileştiği görülmektedir.” denildi.

Batı Nil Virüsü İle İlgili Önlemler Alındı

Batı Nil Virüsü rahatsızlığına yakalanmamak için alınması gereken önlemler hakkında da vatandaşları bilgilendiren KKTC Sağlık Bakanlığı, “Batı Nil Virüsüyle mücadelede en etkili yöntem şüphesiz sivrisinekle mücadeledir. Bunun yanı sıra bireysel korunma tedbirleri de ihmal edilmemelidir.

Bireysel korunma tedbirleri içerisinde en önem arz eden hususlar ise evde su birikintileri oluşturulmaması, depolarda gerekli önlemlerin alınması, pencerelerde sineklik olması, sivrisinek kovucu spreyler ile sivrisineklerin tenden uzaklaştırılması, uzun kollu kıyafetler giyilerek kolların korunması, sivrisineklerin pik yaptığı saatlerde dışarı çıkılmaması, hasta hayvan dokularıyla temas halindeyken eldiven giyilmesidir.

Batı Nil Virüsünden korunmada temel faktörler sivrisinek üreme alanlarıyla mücadele edilmesi ve sivrisinek sokmalarına karşı gerekli önlemlerin alınmasıdır.” ifadelerine yer verildi.