19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKış mevsiminde yakın temasta bulaş riski 1-2 dakikaya düşüyor

Kış mevsiminde yakın temasta bulaş riski 1-2 dakikaya düşüyor

İçerikleri

Ülkemizdeki koronavirüs vaka sayısında son dönemde ciddi artış olduğuna değinen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, vaka sayısındaki artışın ülkemizin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de ciddi şekilde arttığını söyledi.

En Ciddi Artış İstanbul’da

Ülkemizdeki vaka sayıları incelendiği zaman İstanbul’da ciddi bir artış olduğuna değinen Prof. Dr. Kara, “Geçtiğimiz ay Ankara’da tespit edilen vaka sayılarında ciddi artış yaşanmış ve daha sonra vaka sayısında azalma görülmüştü. Ankara’da vaka sayısının yükselmesindeki temel etken memleketlerine ya da tatile giden insanların erken dönüşü oldu. İstanbul’da ise bu durumun biraz daha geç yaşanacağını belirtmiştik. Çünkü İstanbul’a dönüşler daha geç olmuştu. İstanbul’a dönüşlerin vaka sayısına yansıması 2 ila 3 haftalık dilimde katlanarak yükselme şeklinde olacak. İstanbul’un şu an yaşadığı geçen Ankara’nın yaşadığından farklı değildir.” dedi.

Bulaş Riski Kapalı Alanlarda Daha Yüksek

Havaların soğumasının bir takım dezavantajları da beraberinde getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, “Bu dezavantajlar arasında en dikkat edilmesi gereken havaların soğumasıyla birlikte virüsün daha fazla canlı kalabilmesidir. Havalar soğudukça kapalı alanlarda geçirilen sürede kayda değer artış olacaktır. Bununda bulaş riskini ciddi şekilde yükselteceğini biliyoruz. Önümüzdeki günlerde ülkemizi daha riskli günler bekliyor. Koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirlere çok daha sıkı uymamız gereken bir sürece doğru ilerliyoruz. Yaşam içerisindeki hareketliliğimizde son zamanlarda ister istemez artış oldu. Her ortamda bu artışı fark etmek mümkün. Örneğin okullar gibi bir arada olmamızı gerektiren faaliyetlerin sürdürülmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.