19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKış aylarında sağlıklı ve zinde kalmanın yolları neler?

Kış aylarında sağlıklı ve zinde kalmanın yolları neler?

İçerikleri

Kış ayları ile birlikte soğuk ve elverişsiz hava şartlarından dolayı hastalık oranlarında da fark edilir bir artış gözlemleniyor. Mevsimsel Duygu Durum Bozuklukları, soğuk algınlığı, farenjit ve grip kış aylarında oldukça sık karşılaşılan sağlık problemleridir. Bu sağlık problemleri ile başa çıkarak kışın sağlıklı ve zinde kalmak için aşağıdaki yolları takip edebilirsiniz:

Soğuk ve Öksürükten Korunma 

Kış aylarında sıcaklığın düşmesi insanları genel olarak boğaz enfeksiyonu, nefes alma sorunları, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı vb. sorunlara karşı hassas hale getirebiliyor. Ayrıca, viral enfeksiyonların artması nedeniyle kış mevsiminin başlangıç ve bitiş dönemlerinde bu hastalıkların arttığı gözlemleniyor. Vücudunuzu sıcak tutmaya çalışmak ve hijyen uygulamalarını sürdürmek, bu tür sorunları önlemek için en etkili yoldur. Ancak bu tarz rahatsızlıklar yaşadığınızda 3-5 günden daha uzun bir süre devam ederse, mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Kış Depresyonu İle Başa Çıkma

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu, depresyon, yorgunluk, uyuşukluk ve karamsarlık kış aylarında oldukça sık görülen rahatsızlıklardır. Bunun temel nedeni ise kış aylarında güneşin azalmasından dolayı oluşan kapalı ve yağışlı havaların insanlara kasvet vermesidir. Kış mevsiminin bu özelliğinden dolayı ortaya çıkan kış depresyonu ve karamsarlık gibi problemleri yenmek için dışarıda daha fazla vakit geçirmeye ve sosyalleşmeye çalışmalısınız. Ayrıca, kış boyu yapılabilecek sosyal etkinlikler bulmak, açık havada rutin gezintiler yapmak, bir hobi edinmek veya ilgi alanınıza yönelik kurslara kayıt olmak sizin açınızdan kış mevsiminin çok daha keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Kalp Sağlığını Koruma

Kış mevsiminde kalp yetmezliği, aritmi gibi kardiyak sorunları bulunan insanlar için biraz zorlayıcı olabiliyor. Bunun nedeni ise mevsime bağlı sıcaklığın azalması ve hava kirliliğinden dolayı genel solunum problemleri yaşanmasıdır. Özellikle, kalp problemleri ve kan basıncı sorunları bulunan insanların kış mevsimi boyunca vücutlarını sıcak tutmaları gerekiyor. Kalbin düzgün çalışmasını sağlamak için, egzersiz yaparak vücudunuzun kış aylarında aktif ve sıcak kalmasını sağlamanız çok önemlidir.

Hareketsizlikten Kaçınma

Kış mevsiminin sizi günlük işlerinizden alıkoymasına veya hareketliliğinizi kısıtlamasına izin vermemelisiniz. Kış aylarının gelmesi ile birlikte, özellikle artrit, diz ağrısı, osteoporoz ve kemikle ilgili diğer problemler ortaya çıkabiliyor. Bunun nedeni ise, kan dolaşımını etkileyen sıcaklığın düşmesidir. Bu yüzden, kış mevsiminde de mümkün olduğu kadar hareketli olmaya ve açık havada yürüyüşler yapmaya özen göstermelisiniz.

Saç ve Cilt Bakımı

Kış mevsimi, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi yaygın hastalıkların yanı sıra cilt kuruluğu, kepeklenme, saç dökülmesi gibi saç ve cilt problemlerine de yol açabiliyor. Ayrıca, kış aylarında sıcak su kullanımının artması ve hava kirliliği saça son derece zararlıdır. Sıcak su saçlarınızdaki doğal yağların yok olmasına neden olur, saç derinizi kurutur, saç köklerinizi zayıflatır ve bunların sonucunda saç dökülmesine neden olur. Bu nedenle, saçlarınızın sağlıklı kalması için yıkama esnasında daima ılık su kullanmalısınız. Ayrıca, saç ve cilt bakımı adına soğuk ve kuru havalara karşı korunmak, cildinizi nemlendirmek ve saçınızın hijyenine dikkat etmek çok önemlidir.

Sonuç olarak, kışın sağlıklı ve zinde kalmak için soğuk havaya karşı korunmaya ve gün içerisinde hareketli olmaya özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.