16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkKış Aylarında metabolizmayı hızlandırmak için 11 tüyo

Kış Aylarında metabolizmayı hızlandırmak için 11 tüyo

İçerikleri

Vücudumuza aldığımız besinler yakılarak enerjiye dönüştürülür. Bu süreç ne kadar hızlı olursa, vücutta yağ birikmesi de o kadar az olur. Metabolizmanın hızlı çalışması bu nedenle çok önemlidir. Metabolizma hızı, cinsiyet, yaş ve günlük aktivite miktarı ve hava sıcaklığına göre değişebilir. Erkeklerde, gençlerde, hareketli işlerde çalışanlarda ve sıcak havalarda metabolizma hızı daha yüksektir. Özellikle kış aylarında vücut ısısının düşmesine bağlı olarak metabolizma yavaşlar. Bu nedenle kış mevsimi fazla kiloların en çok ortaya çıktığı dönemdir.

Peki kilo almamak için metabolizma nasıl hızlandırılabilir? Günlük hayatta yapılacak bazı küçük değişikliklerle metabolizma hızlandırılarak kilo almanın önüne geçilebilir.

 Kış aylarında metabolizmayı hızlandırmanın yolları şunlardır:

1-Sabah uyanır uyanmaz bir bardak su içerek güne başlayın.

2- Sabah kahvaltısını mümkün olduğu kadar erken yapmaya özen gösterin. Bunun için en doğru zaman, sabah uyandıktan yarım saat sonrasıdır.

3- Metabolizmayı hızlandırmada en önemli etken bol su içmektir. Günde ortalama 2 litre su içmeye gayret edin.

4- Sık sık ve azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırmanın bir diğer yoludur. Ana öğünler ve ara öğünler arasını 3-3,5 saatten fazla olmayacak şekilde düzenleyin.

5- Günde 2 fincan yeşil çay, 2 fincan da kahve içmek metabolizma hızını artırmada etkili olacaktır.

Hamur İşlerinden Uzak Durun!

6- Hamur işleri metabolizmayı yavaşlatır. Fazla kiloların da en önemli sebebidir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar hamur işlerinde uzak durun.

7- Metabolizmayı hızlandıran en önemli besin maddesi proteinlerdir. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta, süt ve yoğurt protein yönünden zengin yiyeceklerdir. Günlük beslenme programında bu besinlerden birine veya bir kaçına mutlaka yer verin.

8- Havaların soğumasına bağlı olarak vücut ısısı da düşer ve metabolizma yavaşlar. Bunu önlemek için, vücut ısısını yükseltecek aktiviteleri artırın. Hiç olmazsa haftada 2 gün 40 dakikalık tempolu yürüyüşler, bu anlamda faydalı olacaktır.

9- Kış mevsimi, lif içeren sebzelerin bolca bulunduğu bir dönemdir. Bunlardan en önemlileri, lahana, pırasa, kereviz, kabak ve karnabahardır. Haftanın 2-3 günü sofranızda bu besinlere yer verin.

10- Zencefil, zerdeçal ve tarçın, metabolizma hızını artıran baharatlardır. Bu üç baharatı toz haline getirip eşit oranlarda karıştırın. Her akşam yatmadan önce, bir kase yoğurda bu karışımdan bir çay kaşığı ekleyip yemeyi alışkanlık haline getirin.

11- Kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak için pratik bir yöntem de tere tohumudur. Sabahları aç karnına bir çay kaşığı tere tohumunu bir miktar balla karıştırıp tüketin.