28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıKatarakt Neden Olur? Belirtileri Neler? Tedavisi Nasıl Yapılır? Bitkisel Öneriler

Katarakt Neden Olur? Belirtileri Neler? Tedavisi Nasıl Yapılır? Bitkisel Öneriler

İçerikleri

Görme yeteneğinde azalma ve renklerin bulanıklaşması gibi belirtilerle kendisini gösteren katarakt günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen ciddi bir göz hastalığıdır. Yaşlı bireylerde daha sık görülen bu sağlık problemi tedavi sürecine erken başlandığında ve doğru uygulamalar yapıldığında kolaylıkla iyileşebilmektedir. 50’li yaşlardan itibaren göz merceğinde sert ve mat bir tabaka oluşmasıyla birlikte katarakt meydana gelmeye başlar.

En yaygın belirtiler çevrede bulunan nesneleri görmede güçlük, renkleri solgun görme, yüksek şiddetli ışıklardan rahatsız olma, sisli ve loş ışıklı ortamlarda etrafı net görememe şeklinde sıralanabilir. Katarakt genellikle yaşlı bireyleri tehdit eden bir rahatsızlık olsa da bu hastalıkta herhangi bir yaş sınırı yoktur. Küçük yaştaki bir çocukta katarakt oluşumu gözlenebileceği gibi yeni doğan bir bebekte bile bu durum görülebilir. Katarakt ilaç ya da gözlük gibi tedavi yöntemleriyle iyileşmediği için tek çare cerrahi operasyondur.

Katarakt Nedir?

Halk dilinde göz perdesi olarak da bilinen katarakt göz merceğinin matlaşması nedeniyle göz bebeğinin arka kısmında bulunan lensin şeffaflığını kaybetmesi sonucunda oluşan ciddi bir göz hastalıdır. Katarakt hastaları normal sağlıklı bireylerden farklı olarak etrafı buğulu bir şekilde görmektedir. Özellikle yaşlı bireylerde daha sık görülen bu sağlık probleminde bebeklerde dahil olmak üzere her yaş gurubu risk altındadır.

Katarakt Neden Olur?

Göz bebeğinin arka kısmında bulunan göz lensi, gözün etraftaki nesneleri net bir şekilde görebilmesini sağlayan en önemli yapılardan birisidir. Büyük çoğunluğu su ve proteinden meydana gelen bu yapı içeriğinde bulunan özel proteinler sayesinde ışığın kusursuz bir şekilde geçmesini sağlayan şeffaflıktadır. İlerleyen yaş ya da çeşitli etkiler nedeniyle su dengesi ve protein yapısı bozulan lens belirli bir süre sonra ışığı tam olarak geçirememeye başlar ve bunun sonucunda da katarakt oluşur. Ayrıca kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı, göz zedelenmeleri, şeker hastalığı, bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı gibi faktörler de katarakt oluşumuna neden olabilmektedir. Katarakt kısmi ya da tamamen görmeyi engelleyebilmesinin yanında gözde ağrı, kızarma ya da sulanma gibi belirtilere neden olmaz.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Erken müdahale edilmediğinde kişinin görme yeteneğinin tamamen kaybolmasına neden olan kataraktın genel olarak belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Etraftaki nesneleri ya da insanları çift görme
  • Işık kaynağına doğru bakıldığında rahatsız olma ve gözlerin kamaşması
  • Görmede azalma ve renklerin bulanıklaşması
  • Yazıları okurken güçlük çekme
  • Işığın az olduğu ortamlarda ve geceleri cisimleri seçmede zorluk çekme
  • Gözlük kullanımı varsa sık sık numarasının değişmesi
  • Araba kullanırken yaşanan sorunlar

Katarakt Teşhisi Nasıl Yapılır?

Doktorlar hastaya biyomikroskop uygulaması yaparak gözde katarakt oluşumunun olup olmadığını anlayabilmektedir. Eğer muayene sırasında lenste matlık, su tutulması, şişlik ya da renk değişimi varsa kişiye katarakt tanısı konur. Gözlük kullanan hastalar bazen gözlük taktıkları halde yakını ya da uzağı göremezler ve bunun gözlükten kaynaklandığını düşünerek sürekli gözlük değiştirir. Ancak bu problem katarakttan kaynaklandığı için tedavisinin bu doğrultuda yapılması gerekir.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt kişinin görüş yeteneğini kısıtlamaya başladığı anda kesinlikle tedavi edilmesi gereken ciddi bir göz hastalığıdır. Bu rahatsızlığı tamamen iyileştirebilecek tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur.

Katarakt Ameliyatı

Günümüzde tıp alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak katarakt ameliyatları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. İğnesiz, ağrısız ve narkozsuz bir şekilde gerçekleştirilen cerrahi işlemlerin ardından hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Katarakt ameliyatı her ne kadar kolay bir ameliyat olsa da başarılı sonuçlar elde edebilmek için tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalı ve göz içerisine yerleştirilen merceğin kalitesinin iyi olması gerekir. Çoğunlukla damla anestezisiyle yapılan katarakt ameliyatında bazen göz çevresinin de uyuşturulduğu vakalar olabilmektedir.

Ultrason enerjisi kullanılarak göz merceğindeki kataraktlı bölgenin alınması ve buraya şeffaf mercek konulması şeklinde gerçekleşen ameliyatta diğer cerrahi işlemlerin aksine herhangi bir dikiş yapılmamaktadır. Bütün işlemlerin en fazla 1 saat sürdüğü ameliyatın ardından göz bandajla kaplanarak hasta taburcu edilir. Ayrıca belirli aralıklarla hasta kontrol edilerek herhangi bir sorun olup olmadığı gözlemlenir ve bazı göz damlaları reçete edilmektedir.

Katarakt İlaç Tedavisiyle Geçer Mi?

Kataraktın iyileşmesi amacıyla yapılan bütün ilaç tedavilerinin sonucu başarısız olduğu için bu rahatsızlığın tedavisi için uygulanabilecek tek yöntem ameliyattır. Uzmanlar bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor olsa da şuana kadar bilinen herhangi bir ilaç yoktur.

Kataraktı Önlemede Etkili Bitkisel Tedaviler

İleri derecede oluşan katarakt probleminin tedavisi için kesinlikle ameliyat yapılması gerekir. Ancak başlangıç evresinde olan durumlarda ya da katarakt oluşumunu önlemek amacıyla aşağıdaki bitkisel tedavi uygulamalarından yararlanılabilir.

Domates Suyu

Kataraktın ilerlememesi ve tedavi sürecine katkı sağlamak amacıyla tüketilebilecek en şifalı gıdalardan birisi domates suyudur. Her gün yarım bardak domates suyu içerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca domates suyunun ardından zencefil çayı içilerek uygulamanın etkisi daha da arttırılabilir.

Günlük Yağı ve Lavanta Yağı

Günlük yağı ve lavanta yağı sahip oldukları maddeler yönünden güçlü bir antioksidan özelliğe sahip oldukları için katarakt oluşumlarının önlenmesinde en etkili ürünlerin başında gelirler. Ayrıca gözlerde oksidatif stres nedeniyle meydana gelen deformasyonları da önleyerek göz sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Bu uygulama için 2 damla lavanta yağını ve 2 damla günlük yağını avucunuzda ısıttıktan sonra gözlerinizi kapatın ve avucunuzu gözlerinizin üzerin koyun. Bu şekilde yaklaşık 2-3 dakika bekledikten sonra gözlerinizi yıkayın. Bu işlemi günde 2 kez düzenli olarak yaptığınızda etkili sonuçlar almanız kolaylaşacaktır.

Limon Suyu

Limon içeriğinde bol miktarda sitrik asit bulundurduğu için gözde oluşan tahrişleri azaltmada oldukça etkili bir meyvedir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan limon katarakt oluşumunu da önlemeye yardımcı olur. Bu uygulama için yarım tatlı kaşığı limon suyunu 1 tatlı kaşığı suyla seyreltin ve bu suya bir parça pamuğu batırın. Islanan pamuğu sorunun olduğu gözünüzün üzerine veya her ikisi gözünüzün üzerine koyarak yaklaşık 20 dakika bekletin ve süre dolunca gözlerinizi yıkayın. Etkili sonuçlar almak için bu uygulamayı her gün düzenli olarak yapmalısınız.

Katarakt Önlemede Zencefil

Bölgesel olarak uygulanan zencefil suyu gözlerin temizlenmesine ve oluşan doku hasarlarının iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda iltihap giderici özelliği de bulunan zencefil gözlerdeki oksidatif deformasyonları ve iltihabı giderir. Bu uygulama için yarım tatlı kaşığı limon suyu ve yarım tatlı kaşığı zencefil suyunu uygun bir kapta karıştırın. Kabın içerisine 1 tatlı kaşığı suyu da ekledikten sonra elinize iki parça pamuk alın ve ikisini de bu suyla ıslatın. Gözleriniz kapalıyken bu pamukları üzerine koyun ve yaklaşık 20 dakika boyunca beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın.

Hindistan cevizi Suyu

Gözlerinize birkaç damla hindistan cevizi suyu damlattıktan sonra gözlerinizi kapatın ve üzerine ılık bir havlu ya da bez koyun. Yaklaşık 7-8 dakika boyunca bu şekilde beklemeniz etkisini göstermesi için yeterli olacaktır. Bu işlemi günde iki kez düzenli olarak yaptığınızda gözleriniz güçlenecek, oksidatif hasarlar iyileşecek ve katarakt sorununuz hafifleyecektir.