18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKanser hastalarının yüzde onu kalp rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybediyor!

Kanser hastalarının yüzde onu kalp rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybediyor!

İçerikleri

Kanser hayatı tehdit eden ve zamanında tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. Ancak, hayatını kaybeden kanser hastalarının ölüm nedeni sadece kanser değil! Araştırmalar, kanser hastalarının yüzde 10’unun kalp krizi, inme vb. gibi Kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Kanser Hastalarının Gerçek Ölüm Nedeni Farklı

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışma ile kanser hastalarının gerçek ölüm nedenleri gözler önüne seriliyor. Bu çalışmaya göre, bazı kanser hastalıklarında kalp rahatsızlıklarına bağlı problemler nedeniyle ölme olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor. Araştırmaya göre; meme, tiroid, prostat ve rahim kanseri olan kişilerde kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak ölme ihtimali daha yüksek. Bu kanser hastalarının yaklaşık yüzde 50’si Kardiyovasküler hastalığa yakalandıktan sonra hayatını kaybediyor.

Kalp Rahatsızlıkları Bazen Kanserden Daha Tehlikeli

Kanser, çoğunlukla ölümcül bir hastalık olarak bilinmesine rağmen, kanser hastalarında görülen kalp rahatsızlıkları kanserden daha ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Buna göre, farklı türde kanser vakaları üzerinde yapılan araştırmaya göre, kanser vakalarının yüzde 38’i kanserden dolayı hayatını kaybederken yüzde 11’i ise çeşitli kalp problemleri sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu kalp problemleri arasında kronik kalp hastalığı, damar tıkanması ve aort hasarı gibi Kardiyovasküler hastalıklar yer alıyor.

Bazı Kanser Türlerinde Kalp Problemleri Oldukça Etkili

Kanser hastalarında, ölüm oranları kişilerin farklı bir hastalığa daha sahip olup olmamasına göre değişebiliyor. Bazı kanser türlerinde kalp hastalıkları nedeniyle ölüm oranları sadece kansere bağlı ölüm oranlarını geçmiş durumda. Buna bağlı olarak, uzmanlar en az 5-6 kanser türünde görülen ölümlerin daha çok Kardiyovasküler hastalıklara bağlı olduğunu öne sürüyor. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle ölüm oranlarının daha fazla olduğu kanser türleri arasında mesane, prostat ve meme kanseri yer alıyor. Diğer yandan, beyin, karaciğer ve akciğer gibi tedavisi zor olan agresif kanserler türlerinde ölümlerin genel olarak tahmin edildiği gibi kansere bağlı olduğu görülüyor.

Bu araştırma, birçok hastalığın tedavisi hakkında önemli ipuçları veriyor. Ayrıca, uzmanlar bu çalışmadan yola çıkarak özellikle kalp rahatsızlıkları veya kanser hastalıkları için yeni tedavi yolları bulmayı amaçlıyorlar.