24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerKan testi ile alzheimerı çok önceden saptamak mümkün!

Kan testi ile alzheimerı çok önceden saptamak mümkün!

İçerikleri

Unutkanlık hastalığı olan alzheimer özellikle yaşlılar için büyük sorun teşkil etmekte. İleri boyutlardaki bir alzheimer hastası ailesini, çocuklarını, evinin yolunu unutabilmekte ve hatta kendisiyle ilgili bildiklerini dahi hatırlayamamaktadır. Bu durum alzheimer hastalarını büyük tehlikeye sokarken, hasta yakınları içinse üzüntüye sebep olmaktadır. Washington Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya alzheimerın önüne geçilebilecek bulgular saptandı. Yapılacak olan oldukça basit bir uygulamayla alzheimer hastalığı neredeyse 20 yıl öncesinden fark edilebiliyor.

Alzheimer Hastalığı Artık Önceden Tespit Edilebilecek

Kesin tedavisinin henüz mümkün olmadığı alzheimer hastalığı, artık önceden tespit edilebilecek. Washington Üniversite’sinde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının buluşu sayesinde hastalığın önüne geçmek ya da etkilerini azaltmak da mümkün. İngilizlere ait The Guardian gazetesinin yapmış olduğu habere göre 158 katılımcı üzerinde denenen kan testi yöntemiyle hastalık yüzde 94 oranında teşhis edilebiliyor. Üstelik henüz unutkanlık belirtilerinin başlamamış olduğu dönemde bulgulara rastlamak mümkün. 50 yaş ve üzeri kişilerde yapılan kan testi sonuçlarında alzheimer hastalığına yakalanma oranı yüzde 94 oranında belirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda bilim insanlarının yaptıkları açıklamada “Bulguların neredeyse kesin sonuç vermesi üzerine alzheimer hastalığı için yapılan ilaç testlerinin de hızlanacağı, böylelikle hastalığın seviyesinin çok önceden azaltılabileceği” vurgulandı.

Alzheimer Ertelenebilir Ve Etkisi Azaltılabilir!

Washington Üniversitesi Profesörü Randall Bateman; “Şuan hastalığın teşhisi sadece beyin görüntüleri alınarak ve takibi yapılarak konulabiliyor. Bu da fazlasıyla mali kaynak gerektiriyor. Ayrıca oldukça da uzun soluklu bir süreç. Ancak kan testiyle bu durum çok daha erken teşhis edilip, alzheimera müdahale edilebilecek. Böylelikle alzheimer hastası olan kişilerin hayat kalitelerinden bir şey eksilmeyecek.” ifadelerini içeren bir açıklamada bulundu.

Hastalığın şu anda teşhis edilmesi oldukça uzun sürmekte ve kesin tedavisi bulunmamakta. Günümüzde uygulanmakta olan tek tedavi yöntemi ilaçla yapılmakta. Bu da en fazla hastalığın ilerleyiş sürecini yavaşlatıyor.Alzheimer hastası bir kişi yıllar boyu bu hastalığın olumsuzluklarını çekmek durumunda kalıyor. Henüz uygulamaya geçilmemiş olan bu kan testi yöntemiyle hastalık bulgularına yıllar öncesinden rastlamak mümkün olduğundan müdahale etmekte bir o kadar kolaylaşıyor. Alzheimer hastalığı tedavisi hakkındaki çalışmalarsa Washington Üniversitesi bilim insanlarınca devam ediyor.