16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeIspanağı böyle yerseniz böbreklerinize zarar verebilir!

Ispanağı böyle yerseniz böbreklerinize zarar verebilir!

İçerdiği demir sebebiyle güçlülüğün simgesi olan ıspanağı yanlış şekilde tükettiğinizde faydalarından ziyade böbrek taşı oluşumuna neden olarak böbreklerinize zarar verebileceğini biliyor muydunuz?

İçerikleri

Ispanak efsanesi, 1870’de Amerikalı araştırmacı Dr. E. Von Wolf ile uzun zaman önce başladı. 1870’de Amerikalı araştırmacı Dr. E. Von Wolf ‘ün makalelerinden biri bir yazım hatası ile yayınlandı: Ispanakta bulunan demir miktarını belirten sayıda bir ondalık nokta eksikti. Ispanak aslında ondan on kat daha fazla demir içeriyormuş gibi görünüyordu. Yazım hatası birkaç yıl sonra düzeltildi, ancak o zamana dek ıspanak İle ilgili mit çoktan yayılmıştı bile.

Demir vücudumuz için çok önemli bir mineraldir ve demir içeren besinleri yeterince tüketmediğinizde demir eksikliği ile ilişkili anemi (kansızlık) hastalığı ortaya çıkar. Anemi, insanların iştahlarını yitirmelerine, kendilerini yorgun hissetmelerine, soluk görünmelerine, çalışma isteklerini yitirmelerine ve öğrenme güçlüğü çekmelerine neden olan bir hastalıktır.

Ispanak Gerçekten Demir Açısından Zengin Mi?

Ispanak aslında insanların düşündüğü kadar demir içermez. Ispanak aynı zamanda oksalik asit adında zararlı bir madde de içerir. Bu asit vücudunuzun demir emilimini önler, bağırsak hareketleri yoluyla demirin atılmasına neden olur. Kanınızdaki bu asidin büyük bir kısmı böbrek taşlarının oluşumuna ve özellikle karaciğerinizde diğer hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle, böbrek sorunu veya romatoid artriti olan kişiler, bu asiti içeren sebzeleri tüketmekten kaçınmalıdırlar.

Ispanak Nasıl Tüketilmeli?

Bazı beslenme uzmanları pişmiş ıspanağın derhal tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.  Çünkü pişmiş ıspanağı buzdolabında saklayarak tüketirseniz toksik madde üretmeye başlayarak vücudunuza zarar verebilir. Artık ıspanak hakkındaki bu gerçekleri bildiğinize göre tüketirken daha dikkati olmanız gerekecektir, ancak henüz bitmedi.

Ispanak, çeşitli vitaminlerin yanı sıra antioksidan maddeler de içerir. Bir bardak çiğ ıspanak günlük A vitamini alımınızı ve önerilen günlük C vitamininin yarısını karşılayabilir.

Ispanak yerken hala dikkatli olmalısınız. Ölçülü tüketin ve özellikle küçük çocuklarda aşırıya kaçmayın. Ispanaktan daha iyi faydalanabilmek için çiğ veya hafif buharda pişirin.

Peki Ispanağın Vücudunuz İçin Yararları Nelerdir?

  • Kan şekerini düzenler,
  • Kanser riskinizi azaltır,
  • Kan basıncını düşürür,
  • Kemikleri güçlendirir,
  • Kabızlığa iyi gelir,
  • Vücudunuzun demir ihtiyacını karşılar,
  • Tırnaklarınızı ve saçınızı sağlıklı tutar,
  • Bir muzdan daha fazla potasyum içerir,
  • Göz sağlığı için faydalıdır,
  • Zayıflamada etkilidir.
Ispanağı böyle yerseniz böbreklerinize zarar verebilir!