25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerİnsanlar hepatit’i çok geç fark ediyor!

İnsanlar hepatit’i çok geç fark ediyor!

İçerikleri

Hepatit B rahatsızlığının ülkemizi ciddi bir şekilde tehdit eden sağlık sorunları arasında yer aldığına değinen Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, halsizlik ve yorgunluk haricinde hiçbir belirtisi olmayan bu rahatsızlığın maalesef çok geç fark edildiğini söyledi.

Hepatit rahatsızlığının geç farkına varılan hastalık gruplarından olduğunu söyleyen İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bu hastalığa yakalanan hastaların neredeyse yüzde 50’sinin hepatit olduklarının farkında dahi olmadıklarını belirtti.

Halsizlik Haricinde Hiçbir Belirtisi Yoktur

Hepatit rahatsızlığı bulaşan bir hastada rahatsızlığın gribal enfeksiyon şeklinde görüldüğünü ve hastaların çok azında sarılık safhasına rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Gümürdülü, “Başlangıç aşamasında fark edilmeyen hepatit, sinsi bir şekilde kronik hale gelmektedir. Oysa hepatite tanı koyabilmek için kan testi yeterlidir. Fazla bir belirtisi olmayan, sinsi ilerleyen bir karaciğer enfeksiyonu olan hepatit rahatsızlığının vücutta oluşmasında bir çok etken olabilir. Bu etkenlerin başını ise viral enfeksiyonlar çekmektedir. A, B, C, D ve E gibi farklı hepatit virüs türleri, viral hepatitlere yol açmaktadır. Bu hepatit virüs türleri arasında kronik karaciğer rahatsızlığına neden olan hepatit virüs türleri ise B, C ve D türleridir.” dedi.

Hepatitin bulaşıcı rahatsızlıklar içerisinde HIV (AIDS), sıtma ve tüberküloz gibi rahatsızlıklara göre daha yaygın olduğuna değinen Prof. Dr. Gümürdülü, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 yılı Küresel Hepatit raporu incelendiği zaman 2015 yılı içerisinde 257 milyon kişinin Hepatit B rahatsızlığına, 71 milyon kişinin ise Hepatit C rahatszlığına yakalandığının görüldüğünü söyledi.

Sadece %5 Hepatit’in Farkına Varıyor

Viral hepatit rahatsızlığına yakalanan hastaların dünyada sadece yüzde 5’inin viral hepatit virüsünün kendisine bulaştığının farkına vardığını ifade eden Prof. Dr. Gümürdülü, viral hepatit virüsü olan B ve C virüsleri dünya çapında 300 milyondan fazla insanın sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu da hepatitin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu gösteriyor. Karaciğer sirozunun başlıca nedeni olan viral hepatit virüsü, karaciğer kanserine de yol açabilmektedir. Dünyada her sene bir milyonu aşkın insanın ölümüne neden olmaktadır. Böylesine ciddi bir rahatsızlığın farkında olan kesim ise sadece yüzde 5’tir. Hepatit virüsü, karaciğerde siroz rahatsızlığına yol açana kadar genelde bir belirti vermez.” şeklinde konuştu.