25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal Tedaviİnek sütünden 9 kat daha fazla kalsiyum içeren doğal şifa kaynağı!

İnek sütünden 9 kat daha fazla kalsiyum içeren doğal şifa kaynağı!

İçerikleri

İnek sütü ve süt ürünleri günümüzde çokça tüketilen gıdalardan bazılarıdır. Sadece lezzetli yemek tariflerinde içerik olarak kullanılmakla kalmaz, aynı zamanda besin özelliklerinin yanı sıra vücudumuza verdikleri vitamin ve mineraller ile de çok faydalıdırlar.

Birçoğu için popüler bir seçim olsa da, bazı insanlar kişisel tercihler, diyet kısıtlamaları, alerjiler veya intoleranslar nedeniyle süt içemezler. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere süt tüketimine alternatif aramanın birkaç nedeni olabilir.

Kimler Süt İçemez?

Süt alerjisi: Üç yaşın altındaki çocukların % 2-3’ü inek sütüne karşı alerji gösterirler. İnek sütü tüketimi döküntüler, kusma, ishal ve şiddetli anafilaksi dahil bir dizi semptomlara neden olabilir. Çocukların yaklaşık % 80’i bu alerjiyi 16 yaşına kadar aşmaktadır.

Laktoz intoleransı: Dünya nüfusunun yaklaşık % 75’i sütte bulunan şeker olan laktoza karşı toleranssızdır. Bu durum, insanların laktozu sindiren enzim olan laktazda bir eksikliği olduğunda ortaya çıkar.

Diyet kısıtlamaları: Bazı insanlar etik veya sağlık nedenleriyle hayvansal ürünleri diyetlerinden çıkarmayı seçerler. Örneğin, veganlar inek sütü de dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünleri tüketmezler.

Potansiyel sağlık riskleri: Bazı insanlar, antibiyotikler, böcek ilaçları ve hormonlar da dahil olmak üzere potansiyel kontaminantlarla ilgili endişeler nedeniyle inek sütünden kaçınmayı seçer.

İnek Sütünden Daha Zengin Doğal Besin

İnek sütünden çok daha sağlıklı ve kalsiyum bakımından zengin doğal ürünler olduğunu biliyor muydunuz? Neyse ki, inek sütünden kaçınmak istiyorsanız, bol miktarda süt dışı alternatifiniz var. Bu yazımızda inek sütü yerine susam tohumlarından elde edilen süt tarifini sizlerle paylaşacağız.

Susam Tohumu

Susam tohumları, kalsiyum, demir, kompleks B vitaminleri, lif ve protein gibi besinler bakımından zengindir. Soya ile birlikte, susam tohumları, kolesterol seviyenizi düşüren, yağları parçalayan ve kilo kaybına yardımcı olan lesitini içerisinde çokça barındıran gıdalardan bazılarıdır.  Ayrıca karaciğerinizin ve beyninizin işleyişini korur ve geliştirir. Susam tohumlarını tüketmenin iyi bir yolu, hazırlanması çok kolay olan susam sütünü içmektir. Susam sütü harikadır, çünkü kalsiyum bakımından zengindir ve laktoz içermez.

Susam sütü kalsiyum emilimi için gerekli olan bir mineral olan magnezyum açısından da zengindir. Bu yüzden susam sütü inek sütünden çok daha faydalıdır.

Susam Sütü Nasıl Yapılır?
Susam Sütü Nasıl Yapılır?

Susam Sütü Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  • 4 çorba kaşığı beyaz veya siyah susam tohumu (siyah tohumlar daha fazla kalsiyuma sahiptir)
  • 1 bardak su

Hazırlanışı;

4 çorba kaşığı susam tohumunu 8 ile 12 saat boyunca suda bekletin. Süre dolduktan sonra susam tohumlarını süzerek  1 bardak su ile birlikte blenderdan geçirin. Daha sonra elde etmiş olduğunuz karışımı tekrar süzerek posalarından arındırın. Susam sütünüz içmeye hazır. Susam sütünü buzdolabında saklayarak gün içerisinde tüketebilirsiniz. Tatlandırmak istiyorsanız diyabet hastası değilseniz bal ekleyebilirsiniz.

İnek sütünden 9 kat daha fazla kalsiyum içeren doğal şifa kaynağı!