28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkİncinme, burkulma ve ezik tedavisi evde nasıl yapılır?

İncinme, burkulma ve ezik tedavisi evde nasıl yapılır?

İçerikleri

Burkulmalar, ayak ve el bilekleri, diz ve dirsek gibi herhangi bir eklemde olabilir. Ayak bileği özellikle kolayca yaralanabilir çünkü, geniş bir hareket alanı vardır ve vücudun tüm yükünü taşımak zorundadır. Ayak bileği yaralanmalarının yüzde 80’ini burkulmalar oluşturur.

Bağlar, bir kası diğerine bağlayan sağlam fibröz, elastik dokulardır. Eklemi bir arada tutar ve hareket alanını sınırlar. Her bir eklemi destekleyen birkaç bağ vardır. Eğer bir bağ aşın gerilir veya koparsa buna burkulma denir (incinme ile karıştırılmamalıdır).

Burkulma akut veya kronik olabilir. Tek bir zedelenme olduğunda akut bir burkulma olurken, bağ belli tekrarlayıcı işler veya hareketlerle ısrarla baskı altında tutulursa kronik bir burkulma oluşabilir. Bir eklem normal sınırlarının ötesinde zorlandığında burkulur. Bu olduğunda bağdaki lifler küçük kan damarlarıyla birlikte kopar, eklem şiş ve ezik görünür. Bağlar, kaslar ve tendonlar gibi yumuşak dokular zedelendiğinde, dört ana belirti ile kendini gösteren iltihabi bir süreç başlar: kızarıklık, ağrı, sıcaklık ve şişlik. Bunların her biri iyileşme sürecinin önemli bir kısmını temsil eder.

Daha hafif burkulmalarda, tedavi, ağrıyı dindirebilir, kanamayı en aza indirebilir ve eklemin işlevini yeniden kazanmasını sağlayabilir. Dinlenme, buz koyma, basınç uygulama ve yukarı kaldırmadan oluşan bir tedavi yöntemi olan RICE YÖNTEMİ, genellikle yarar sağlar. İlk basamak, burkulan bölgeye buz koymaktır. Bu, kan damarlarının büzülmesini sağlar ve yara bölgesine kanın hücum etmesini yavaşlatır. Soğuğa bağlı yanıkları önlemek için buzu ince, ıslak bir bezle sarın ve bir seferde 15-20 dakika uygulayın.

Bölge, zedelenmiş dokunun etrafında sıvı toplanmasını önlemek için, elastik bir bandajla sarılabilir veya sıkıştırılabilir. Bu ayrıca, sinir uçlarına basınç yapan aşırı sıvının neden olduğu ağrıyı da giderir. Bandajlama deriye biraz basınç uygulayacak kadar sıkı olmalı ama daha fazla ağrıya yol açacak ve kan akımını kısıtlayacak kadar da sıkmamalıdır

Burkulan yer, yerçekiminin etkisi ile kanın yara etrafında birikmesini önlemek ve kanın geçişini kolaylaştırmak için yukarı kaldırılmalıdır. Zedelenen liflerin tamir edilebilmesi zaman aldığından, yaralanan bölgeyi dinlendirmek çok önemlidir. Bir ayak bileği burkulmasının iyileşmesi 6-12 haftayı bulabilir ve eğer yavaş iyileşiyorsa fizyoterapi gerekebilir.

Burkulma Nedir?

Burkulma terimi çok geniş bir alana yayılan incinme çeşitlerini tanımlamak için sıklıkla kullanılmaktadır, fakat gerçek bir burkulma kemikleri birbirine bağlayan bağların hasara uğraması durumudur. Kırıklar, şiddetli burkulmalar, çıkmalar ve diğer ciddi kemik ve eklem incinmeleri (yaralanmaları) genellikle profesyonel tıbbi bakım gerektirir. Daimi sakatlık ve şekil bozukluğu tehlikesine girersiniz ve kafatası, boyun ve bel kemiği incinmelerinde eğer derhal uygun bakım yapılmazsa, ölüm tehlikesi bile vardır.

Bunun gibi, göz yaralanmaları, diş kopması ve ka­fa travması acilen uygun tedavi görmesi gereken durumlardır. Göğüste veya karında çarpmadan dolayı bir travma meydana gelmesi durumunda (bir otomobil kazasında olabileceği gibi) acilen tıbbi yardım çağırın. Böyle kazalarda iç yaralanmalar olabilir ve görünüşte kanama olmamasına rağmen hayatı tehdit eden komplikasyonlar meydana gelebilir. Travma ile ilgili bütün acil vakalarda esas amaç derhal tıbbi yardım sağlamak ve mümkün olduğu kadar kısa zamanda bir acil servise ulaşmaktır.

Burkulma Belirtileri Nelerdir?

Belirtilerin şiddeti yaralanmaların derecesine göre değişir. Burkulmada ağrının sebebi, yaralanma bölgesindeki sinir liflerinin zarar görmesidir. Yaralanan dokudan serbest bırakılan zehirli maddelerce tahriş edilen ve yaralanan bölgedeki artan kan akımı nedeniyle basınç altında kalan sinir uçları ağrıya neden olur. Derideki kızarıklık, kısmen, küçük kan damarlarının kopmasıyla olur. Bölge alevlenir çünkü, zedelenen dokunun etrafındaki kan damarları, besinlerin ve iyileştirici maddelerin sağlanmasını arttırmak için genişler. Artan kan akımı, yaralanma ile oluşan zehirli artık maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır fakat, aynı zamanda şişliğe de neden olur.

Ciddi bir burkulmada, eklemin hastanede alçıya alınması gerekebilir ya da bağın tamiri için artroskopi gerekebilir. Bu cerrahi yöntemde, bir endoskop mercek takılı sert, bükülmez bir tüp küçük bir cerrahi keşi ile eklemin içine yerleştirilir. Aletler de diğer bir cerrahi keşi ile yarayı tamir etmek için içeri yerleştirilir.

Burkulma Nasıl tedavi Edilir? Burkulmaya Bitkisel Tedavi

Şifalı Bitkiler: Kenevir tohumu, Burçak unu, Mersin ağacı, Soğan, Zeytinyağı, Süt

Hazırlanış şekli;

  • Kurutulmuş kenevir tohumu havanda dövülerek toz haline getirilir. Elenen toza, merhem kıvamına gelinceye kadar süt ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan yakı, masaj yapılarak burkulan mahale sarılır.
  • Zeytinyağı ile yoğrulan burçak unu lapa kıvamına getirilir. Hazırlanan bu lapa burkulan yere ovularak sürülür.
  • Mersin ağacı tohumu havanda dövülerek ezilir, elde edilen karışım, yakı kıvamına gelinceye kadar zeytinyağı ile karıştırılarak yoğrulur. Hazırlanan yakı, masaj yapılarak burkulan mahale sürülür.,
  • Ateşte közlenen soğanın göbeği ezilerek yakı kıva­mına getirilir. Hazırlanan yakı ısıtılarak burkulan yere temiz bir bezle sarılır.

Burkulan Bölgenin Ağrısı Nasıl Dindirilir?

Bir eczaneden, ibuprofen gibi, aynı zamanda ağrı kesici etkisi olan, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (NSAIDlar) alabilirsiniz. Bununla birlikte, ağrı ilaçlarla hafiflemiş olsa da, daha iyi hissettiğiniz için, fazla enerjik olmamalısınız, burkulan yere daha fazla zarar verebilirsiniz. Burkulmanın ciddiyetine bağlı olarak, ağrı günden güne azalsa da beş ile yedi gün sürebilir. Vücudunuzu dinleyin, eğer burkulma hala ağrı veriyorsa dinlenmeye devam edin. Eğer ağrıdan çok, tutulmuş gibi hissediyorsanız nazik birkaç hareket yararlı olacaktır. Şişlik daha uzun sürebilir. Eğer ağrı hiç azalmıyor gibiyse doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü aksayarak ortalıkta gezinmek ekleme daha çok zarar verebilir. Bazen bir burkulmayı küçük bir kırıktan ayırt etmek için röntgen çekmek gerekir.