25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerİlaçlar reçetesiz olarak kullanılıyor

İlaçlar reçetesiz olarak kullanılıyor

İçerikleri

Son dönemde reçetesiz ilaç alımının artış gösterdiği tespit edildi. Reçetesiz ilaç alımının çok zararlı olduğunu söyleyen uzmanların ikazlarına rağmen bu durumun önüne bir türlü geçilemiyor. Reçetesiz ilaç alımına dair bir araştırma yürütüldü. Lipsos Araştırma Şirketi tarafından yürütülen bu çalışma Türkiye de her haneye giren reçetesiz ilaç sayısının her geçen gün artış gösterdiğini ispatladı. Araştırmanın sonucu ise çok şaşırttı. İşte araştırma sonucuna dair tüm detaylar.

2018-2019 Yılları Arasındaki Reçetesiz İlaç Verileri

İpsos Araştırma Şirketi  2018-2019 yılları arasında Türkiye’deki hanelerin kaçına reçetesiz ilaç girdiğini raporladı. Rapor verilerine göre en çok reçetesiz alınan ilaç gurupları kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve sindirim sistemi ilaçları olduğu tespit edildi.

Cilt Hastalıkları İlaçları olarak listelenmiştir. Bu ilaç gurupları basit görünse dahi reçetesiz kullanılan sonuçlarında ciddi reaksiyonlar meydana getirip daha büyük hastalıklara kapı aralayabilir. Bu konuda uzmanların uyarıları dikkate alınmıyor. Reçetesiz ilaç alımının önüne geçmek için üstün bir çalışma yürütülse bile ne yazı ki bu durumun önüne geçilemiyor. Buna rağmen önlem amaçlı çalışmalar sürdürülmektedir. Türkiye’de her eve yılda en az 15 adet reçetesiz ilaç girdiği gözlemlendi. Bu rakam her ne kadar az gibi görünse de büyük ölçüde tehlike arz etmeye yeterlidir. Genel olarak hanelere en fazla reçetesiz ilaç kullanan bölgeler ise Doğu Anadolu ve Güney Anadolu olarak belirlendi. Bu bölgelerde her haneye giren reçetesiz ilaç sayıları 15’ten 17’ye kadar yükseliş gösteriyor. Özellikle soğuk algınlıklarının yaygın olduğu Kasım ve Ekim aylarında daha fazla reçetesiz ilaç kullanıldığı örülüyor.

Kimse İlaç Detaylarını Okumuyor

Aynı zamanda bu ilaçları reçetesiz almak kadar tehlike arz eden bir başka durum daha bulunuyor. Oda insanların aldıkları ilaçların prospektüsünü okumadan kullanmalarıdır. Yanlış ilaç kullanımları bu sebeplerden ortaya çıkıp ölüm ile sonuçlanmaktadır. Doktorun verdiği reçeteler dışında her hangi ağrı halinde rastgele kullanılan ilaçlar bedeninize ciddi hasarlar verebilir. Eğe bunlardan korunmayı istiyorsanız reçetesiz ilaç kullanmayıp bir hekime görünmeyi tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kullanacağınız ilaçların etkileri ve yan etkileri üzerine detaylı bir okuma yapmaktan kaçınmayı tercih etmemelisiniz.