28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerHondurus’ta kırmızı alarm! Dang Hummasından ölenlerin sayısı 50’yi aştı

Hondurus’ta kırmızı alarm! Dang Hummasından ölenlerin sayısı 50’yi aştı

İçerikleri

Hondurus’ta Dang Humması nedeniyle ölenlerin sayısı 54’e, hastanelere müracaat edenlerin sayısı 28 bin 600’e ulaşınca 26 kamu hastanesinin sağlık sistemi çöktü. Honduras Büyükşehir Sağlık Bölgesi Başkanı Karla Pavon tarafından yapılan açıklamada Dang Humması rahatsızlığı nedeniyle 7 bin 600 hastanın durumunun ağır olduğu ifadesine yer verilmesi felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

Tedbirler İki Katına Çıkarıldı

Dang Humması nedeniyle yaşamını kaybeden 54 hastaya kanamalı Dang Humması tanısı konurken, bu hastaların çoğunun ise Cortes bölgesinden hastanelere tedavi için gönderildiği aktarıldı. Hayatını kaybeden 30’dan fazla hastaya otopsi yapan uzmanlar, vakaların hepsinde Dang Humması belirtilerine rastladı.

Vaka sayısında görülen çok ciddi artış nedeniyle kımızı alarm veren hükümet, Dang Hummasına karşı alınan tedbirlerin ise iki katına çıkarılmasını kararlaştırdı. El Salvador Sağlık Bakanı Ana Orellana Bendek tarafından yapılan açıklamaya göre sivrisinek üreme alanlarının yok edilmesine yönelik Çarşamba günü başlatılan kampanyadan sonra Dang Humması ve ateşli rahatsızlık vakalarında ciddi düşüş oldu.

Honduraslı yetkililer, Dang Humması virüsünün yayılmasında en önemli etkenin ‘aedes aegypti’ sivrisineği olduğunu söylüyorlar.

Filipinler’de de Kırmızı Alarm Verildi

Dang Humması konusunda uyarı yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerika’daki düşük Dang Humması iletisi ile yaklaşık iki yıllık bir sürecin sonunda klasik ve ağır Dang Humması vakalarında ciddi artış yaşandığını dile getirdi.

Amerika Bölgesi verilerini baz alarak bir açıklama yapan WHO, Dang Humması rahatsızlığı nedeniyle şüpheli vaka sayısının 1,1 milyona ulaştığını, bu vakaların yüzde 46’sının ise klinik laboratuvar kriterlerinde pozitif çıktığını ifade etti. Kısa bir süre önce açıklama yapan Bangladeş Sağlık Bakanlığı ise 2019 yılı içerisinde Dang Humması yüzünden yatarak tedavi gören hasta sayısının 7 bin 179’u aştığını söyledi. Dang Humması yüzünden Filipinler’de şu ana kadar 456 kişi yaşamını yitirdi.