Ana SayfaKadınHisterektomi ameliyatı (Rahmin alınması) hangi durumlarda uygulanır?

Histerektomi ameliyatı (Rahmin alınması) hangi durumlarda uygulanır?

İçerikleri

Kadınlarda uygulanan ve rahmin alınması için yapılan ameliyata histerektomi adı verilir. Bu ameliyat kadınlara uygulanan ameliyatlar arasından 2. sırada yer almaktadır.

Histerektomi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Miyomlar

Histerektomi, en çok rahimde yer alan miyomlar nedeniyle uygulanmaktadır. Kadınlarda en çok karşılaşılan yapılardan biri olan miyomlar, büyümeye başladığında çeşitli sorunların oluşmasına neden olur. Bu nedenle de miyomlar için cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir. Miyomlardan dolayı yapılacak olan histerektomi uygulaması, çoğu zaman şiddetli ağrıya neden olan adet dönemleri, aşırı kanama görülmesi, pelvik ağrıların önüne geçilememesi ve anemi nedeniyle yapılmaktadır. Miyomların kanser oluşumuna etki ettiği de bilinen bir gerçektir. Bu nedenle de histerektomi uygulaması gerçekleştirilebilir.

Polipler

İyi huylu tümörlere polip adı verilir. Rahimde bazen bir tane, bazen de birden fazla polip bulunabilir. Bu polipler kanamaya ve adet düzensizliğine sebep oldukları için histerektomi gerektirebilir.

Tedavi Edilemeyen Adet Düzensizliği

Kadınlarda adet düzensizliği görüldüğünde, çoğu zaman medikal tedavi işe yaramaktadır. Ancak bu tedavilerin fayda sağlamadığı durumlarda aşırı kanamalar oluşabilmekte ve gereğinden fazla süren adet dönemleri görülebilmektedir. Böyle durumlarda da histerektomi gündeme gelmektedir.

Çikolata Kistleri

Çikolata kistleri kadınlarda dayanılmayacak ağrılarla seyreden adet dönemlerinin nedeni olmaktadır. Ayrıca kasıklarda önüne geçilemeyen ağrılar, adet kanının pıhtılaşması ve cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı gibi durumların ortaya çıkmasında etkili rol oynamaktadır. Çikolata kistlerinin ilk evresinde medikal tedavi yeterli olmaktadır. Ancak ilerleme söz konusu ise histerektomi uygulaması yapılmaktadır.

Diğer Sebepler

Histerektomi uygulamasının gerekli olduğu diğer durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Yumurtalıkların içine yerleşmiş abseler
  • Rahim kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • İyi huylu tümörler