28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkHangi Tırnak Neyin Göstergesi?

Hangi Tırnak Neyin Göstergesi?

İçerikleri

Bir çok insan tırnaklarındaki çeşitli bozukluklar için ‘vitamin yetersizliği’ ya da ‘mantar’ deyip geçiyor, ciddiye almıyor. Oysa tırnaklardaki şekil bozuklukları ya da zayıflıklar çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi aslında. İşte tırnak şekline ve yapısına göre şüphelenmeniz gereken hastalıklar…

Solgun tırnaklar

Sağlıklı bir tırnak genelinde pembe, dibine doğru ise beyazımsı pembe renkte olmalıdır. Eğer tırnaklarınız solgun veya diğer renklerdeyse sağlığınızla ilgili sinyal veriyorlar demektir.Yeşil renk bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Kırmızı çizgiler kalp sorunlarını, mavimsi tırnaklar kandaki düşük oksijen seviyesini, beyaz renk karaciğer rahatsızlığını ve koyu renk çizgiler ise kalp hastalıkları ve yaşlanmayı işaret eder.

Beyaz tırnaklar

Karaciğerinizde bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Eğer tırnaklarınız resimde görüldüğü gibi beyazsa bu hepatit veya başka bir karaciğer rahatsızlığının belirtisi olabilir.

Kalın tırnaklar

Çok kalın tırnaklar doğal değildir. Normalden daha kalın tırnaklar akciğer rahatsızlığı, mantar enfeksiyonu, tiroid ve dolaşım sistemi hastalıklarına dair uyarı verir.

Çatlak tırnaklar

Çatlak tırnaklar genellikle katmanlar halinde dökülen tırnaklardır. Tırnaklarınız sık sık çatlıyorsa folik asit ve C vitamini eksikliği söz konusu olabilir. Ayrıca kronik yanlış beslenme habercisi de olabilir.

Kaşık tırnak

Bu tırnaklar dahili rahatsızlıklara bağlı olarak iç bükey bir şekilde kıvrılır ve kaşığa benzer bir hal alır.n Genellikle demir eksikliği, hemokromatozis, kalp rahatsızlığı ve hipotiroid habercisi olduğu söylenebilir.

Çöküntülü tırnaklar

Tırnaklarınızda görülen minik çöküntüler veya noktasal delikler tırnaklarınıza iyi bakmadığınızın göstergesi olabilir. Ancak sedef, çinko eksikliği veya Alopecia areata isimli saç dökülmesine neden olan bir otoimmün rahatsızlığın belirtisi de olabilir.

Dalgalı tırnaklar

Tırnaklar doğaları gereği pürüzsüz yüzeylerdir. Eğer belirgin dalgalanmalar söz konusu ise demir eksikliği, arterit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir.

Kuru, kırılan tırnaklar

Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.

Yumru tırnaklar

Eğer tırnaklarınızın etrafındaki deri şişiyorsa akciğer rahatsızlığı, enflamatuvar bağırsak hastalıkları veya karaciğer rahatsızlıklarının belirtisi olabilir.