24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHangi hastalık için hangi içecek faydalı?

Hangi hastalık için hangi içecek faydalı?

İçerikleri

Özellikle kışın tercih edilen sıcak içecekler  dozunda tüketildiği taktirde müthiş bir şifa kaynağı oluyor. Kış aylarında bir takım içecekler sıklıkla tüketilir. Dozunda içilen bu sıcak içecekler bir çok hastalığın önlenmesinde büyük rol oynuyor. İşte hastalıklara iyi gelen sıcak içecekler;

Öksürük ve bronşit için salep;

Orkide bitkisinden elde edilen salep bir çok hastalığa şifa oluyor. Özellikle öksürük ve bronşit için şifa deposu. Düzenli içilmesi durumda ayrıca regl döngüsünü düzenliyor. İshal ve mide, bağırsak iltihaplarını söküyor. Tarçınla birlikte tüketildiği zaman ise kan şekerini düzenliyor.

Soğuk algınlığına ıhlamur çayı;

Yaprakları güçlü antioksidan özelliği taşıdığından soğuk algınlıkları, nezle, gribal enfeksiyonlar için iyi geliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hazmı kolaylaştırıyor.

Bunamaya karşı kahve;

Belirli miktardaki kafein, B3 vitamini niasin ve antioksidan içerdiğinden kahve düzenli ve doğru tüketilirse metabolizmayı hızlandırdığı gibi Alzheimer riskinden de koruyor. Günden maksimum 2 fincan kahve tüketmek öngörülüyor. Araştırmalara göre günde 2 fincan kahve tüketen kişiler, diğerlerine göre daha az Alzheimer hastalığına yakalanıyor. Vücudun susuz kalmaması için kahve ile birlikte mutlaka yanında bolca su da tüketmeniz gerek.

Vitamin kaynağı boza;

200 ml. yani 1 bardak bozanın 300 kalorisi vardır. Fazla kalorisinin sebebi ise içindeki vitaminlerdir. A, B, C ve E vitaminleri ile laktik asidi düzenler ve hamileler için vitamin kaynağıdır. Ayrıca sporcu kişiler de bolca vitamin takviyesi alması gerektiğinden boza önerilebilir. Boza, bağırsak florasını düzenleyerek bağırsaklardaki zararlı hücrelerin atılımını sağlıyor. Karbonhidrat, protein ve B vitamini kaynağı ile zihni açıyor özellikle ufak yaştaki çocuklar için zeka seviyesini yükseltiyor.

Kalp krizine karşı siyah çay;

Siyah çayda bulunan fito kimyasallar kemikleri destekliyor. Yapılan araştırmalar sonucu siyah çay LDL kolesterol seviyesini %11 düşürdüğünden dolayı kalp krizi riskini azaltıyor.

Metabolizmayı hızlandıran yeşil çay;

Güçlü antioksidan özelliği sayesinde yeşil çaylar her zaman diğerlerine göre şifa kaynağı olmuştur. Metabolizmanın hızlanması, yağ yakımının hızlanması, bağırsakları rahatlatma, sindirim sisteminin düzenlenmesi gibi bir çok faydası bulunuyor. Günde 3 bardak içilecek yeşil çay düşük tansiyona sebep olabilir. Damarların genişlemesi ve vücudun folik asit düzenin azalmasından dolayı hamile olan kadınlar için yeşil çay tüketilmesi pek önerilmez.