20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerHamilelikte parasetamol içeren ilaçlar kullanmak tehlikeli olabilir!

Hamilelikte parasetamol içeren ilaçlar kullanmak tehlikeli olabilir!

İçerikleri

Hamilelik döneminde ilaç kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü, bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımı bazen tehlikeli sonuçlar doğurabilir ve hatta bebeğinizin hastalanmasına neden olabilir. Örneğin, kullanım oranı yüzde 80’lere varan Parasetamol içeren ilaçlar baş ağrısı, vücut ağrıları, ateş ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda yaygın olarak kullanılan bir ilaç türüdür. Son araştırmalar, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği bulunan Parasetamol içeren ilaç kullanımının hamile kadınlar ve bebekleri için tehlikeli olabileceğini gösteriyor.

Parasetamol Anne Karnındaki Bebeğin Sağlığına Zarar Veriyor

Hamile kadınlar ile ilgili yapılan son araştırmalara göre, kadınların hamilelik sırasında asetaminofen veya Tylenol olarak da bilinen parasetamol içeren ilaç kullanmaları, bu kadınların bebeklerinin Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sendromu veya otizm riski ile dünyaya gelmesine neden olabiliyor. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi tarafından yürütülen araştırma, bilim adamları tarafından hamile kadınların plasentasından kan örneklerinin alınıp test edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Test sonucuna göre, anne karnındaki bebeklerde gelişim bozukluğu riskinin, parasetamol içeren ilaçlarının tüketiminden sonra iki kat arttığı görülüyor.

DEHB Sendromu ve Otizmi İlaçlar Tetikliyor

DEHB sendromu ve otizm bir kişinin düşünme ve öğrenme yeteneğini etkileyen iki zihinsel bozukluktur. Bununla birlikte, bu iki hastalığa yakalanma riski genetik, aile öyküsü ve çevresel olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Ancak çoğu kez, anne adayının küçük hataları ve yanlış ilaç kullanımı gibi nedenlerle, bebeğin beyninin gelişimi durur. Bunun sonucunda da çocuk bu zihinsel bozuklukların kurbanı olabilir.

Araştırmalar Parasetamolün Zararlarının Gözler Önüne Seriyor

Araştırmacılar Parasetamol içeren ilaçlar hakkındaki bu araştırma için 996 hamile kadın belirleniyor. Bu çalışma 1998‘den 2018‘e kadar olmak üzere tam 20 yıl boyunca sürdürülüyor. Araştırma sırasında annelerin ve bebeklerinin sağlık verileri izleniyor. Bu dönemde, hamile kadınların göbek kordonundan kan örneği alınarak, parasetamol alımından sonra plasentadan bebeğe ne kadar ilaç ulaştığı sürekli takip ediliyor. Araştırma neticesinde ise oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Buna göre; parasetamol içeren ilaç kullanan hamile kadınların bebeklerinin yaklaşık yüzde 26’sında DEHB, yüzde 7’sinde otizm, yüzde 4’ünde ise her iki zihinsel bozukluğunun birlikte görüldüğü tespit ediliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ünde ise herhangi bir olumsuz sonuç ortaya çıkmıyor.

Bu araştırmanın doğruluğu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bilim insanları kadınları özellikle hamilelik esnasında doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç almamaları konusunda uyarıyor.