28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşamGünde 3 litre içiyordu! Hamile kadını kola sevdası öldürdü

Günde 3 litre içiyordu! Hamile kadını kola sevdası öldürdü

Yeni Zelanda'da günde 3 litreye yakın gazlı içecek tüketen hamile kadın hayatını kaybetti. Kadının aşırı kafein alımına bağlı olarak epilepsi nöbetlerinin tetiklenmiş olabileceği belirtiliyor.

İçerikleri

Yeni Zelanda’nın Invercargill şehrinde yaşayan Amy Louise Thorpe gazlı içecek bağımlısıydı. Günde iki litreden fazla kola ve 1 litreye yakın da enerji içeceği tüketen 34 yaşındaki Thorpe, aynı zamanda tütün ürünleri de kullanıyordu.

15 haftalık hamile olan Thorpe, uyku apnesi ve epilepsi hastalığı nedeniyle zaman zaman nöbet geçiriyordu. Bu nöbetlerden birini oldukça ağır geçiren kadın hayatını kaybetti.

The Sun’ın haberine göre Thorpe’un partneri, sevgilisinin normal insanların kahve tükettiğinden daha fazla gazlı içecek içtiğini söyledi.

Buna bağlı olarak nöbetlerin sıklığının arttığını belirten Thorpe’un sevgilisi, tedavi yönteminin değiştirilmesinin önerildiğini ama Thorpe’un buna yanaşmadığını ifade etti.

Uzmanlar kafein barındıran içeceklerin aşırı tüketiminin vücuttaki diğer hastalıkları tetikleyebileceğini vurguluyor.

Gazlı İçecek Alışkanlığınızı Bırakmak İçin 11 Neden!

Bilim adamları gazlı içecekler konusunda her yıl 184.000 yetişkinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bir uyarı yaptılar. Peki sağlığımızdan eden bu gazlı içeceklerden neden kaçınmalıyız?

İşte gazlı içecek alışkanlığınızdan vazgeçmek için nedenler:

1- Gazlı içeceklerde karamel renklenmesi kansere bağlıdır.

Kolalardaki yapay kahverengi renk kimyasal bir işlemdir, karamelize şekerden yapılmaz . Şekerlerin yüksek basınç ve sıcaklıklarda amonyak ve sülfitlerle reaksiyona sokulmasıyla yapılır.

2- Gazlı içecekler yüksek miktarda şeker içerir.

Coca-Cola’nın ortalama 0,5 litrelik şişesi 17 çay kaşığı şeker içerir. Gazlı içeceklerin dişleriniz ve genel sağlığınız için kötü olabileceğini görmek zor değildir .

3- Gazlı içecekler çocuklarda obezite riskini artırır.

Her gün tüketilen gazlı içecekler, bir çocuğun obez olma olasılığını yaklaşık % 60 oranında artırır. Şekerli içecekler çocuklar için diğer sağlık sorunlarına da neden olur.

4- Gazlı içecek kutuları BPA ile kaplanmıştır.

Gazlı içecek kutuları, kalp hastalığından obeziteye ve üreme sorunlarına kadar her şeyle bağlantılı olan endokrin bozucu bisfenol A (BPA) ile kaplıdır.

5- Gazlı içecekler böbrek fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olabilir.

Araştırmacılar, 3.318 kadın da dahil olmak üzere 11 yıllık bir Harvard Tıp Okulu çalışmasında, diyet kolalarının böbrekleri hasta iflas ettiren iki kat daha fazla riskle bağlantılı olduğunu buldular .

6- Gazlı içecekler erkeklerde kalp hastalığını arttırır.

Her gün tüketilen gazlı içecekler, erkeklerde kalp hastalığı riskini % 20 oranında artırır.

7- Gazlı içecekler yüksek kalorilidir.

Yarım litrelik bir Coca-Cola şişesi 17 çay kaşığı şeker ve 240 kalori içerir, bu kaloriler besin değeri olmayan boş kalorilerdir.

8- Gazlı içecekler diyabet riskini artırır.

Gazlı içeceklerdeki yüksek şeker seviyeleri pankreasınıza çok fazla stres uygular ve potansiyel olarak vücudun insülin ihtiyacını karşılayamaz. Günde bir veya iki bardak şekerli içecek içmek , tip 2 diyabet riskinizi % 25 oranında artırır.

9- Gazlı içeceklerdeki karamel renklenmesi vasküler sorunlarla bağlantılıdır.

Pennsylvania Üniversitesi İnflamatuar Risk Kardiyolojisi direktörü Dr. Nehal N. Mehta, vasküler sorunlar ile karamel içeren ürünler arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyor.

10- Gazlı içecekler vücudunuzu susuz bırakır.

Kafein bir diüretiktir. Diüretikler idrar üretimini teşvik ederek daha sık idrara çıkmanıza neden olur. Vücudun hücreleri susuz kaldıklarında besin maddelerini emmekte güçlük çekerler.

11- Gazlı içeceklerdeki asit diş minesini yıpratır.

Gazlı içecekler üzerinde yapılan laboratuvar testleri, gazlı içeceklerdeki asit miktarının diş minesini yıpratmak için yeterli olduğunu göstermektedir . Gazlı içeceklerdeki pH seviyeleri 2.5 kadar düşük olabilir, çünkü referans akü asidinin bir çerçevesi pH 1’e, suyun pH’ı 7.0’a sahiptir.