25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerGrip ve nezlede hangi belirtiler görülür?

Grip ve nezlede hangi belirtiler görülür?

İçerikleri

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte sık karşılaşılan grip ve nezle gibi bulaşıcı rahatsızlıklar, genelde birbirine çok karıştırılmaktadır. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, nezle ve grip rahatsızlığında hangi belirtilerin görüldüğü ile ilgili bilgi verdi.

Nezle ya da soğuk algınlığında görülen en önemli belirtiler ise burun akıntısı ya da burunda tıkanma, hapşırma, boğazda ağrı, yüz ve alında hissedilen dolgunluk ve öksürüktür. Nezle rahatsızlığında ateş nadiren görülür. Üst solunum yollarında görülen viral enfeksiyon rahatsızlığıdır. Erişkinlerde ateşe nadiren rastlanır. Hastanın şikayeti bir hafta içerisinde ciddi şekilde azalır.

Grip rahatsızlığında belirtiler ise nezleye göre çok daha ağırdır. Grip rahatsızlığında hastanın şikayetlerini ise kaslarda ağrı, şiddetli halsizlik hissi, ateş, öksürük ve baş ağrısı oluşturur. Gribal enfeksiyonda hastada belirtiler çok ağır seyreder. Gribal enfeksiyonda boğaz ağrısına, nezleye, burun akıntısı ve tıkanıklığına, rastlanma olasılığı yüksektir.

Gribal enfeksiyonların yol açabileceği en tehlikeli rahatsızlıklar ise zatürre, sinüzit ve orta kulak iltihabıdır. Gribal enfeksiyonlardan korunmada en etkili yöntemler ise bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve yeterince su içilmesidir. İnsanlar, su içmek için genelde susamayı bekleseler de bu oldukça yanlış bir davranıştır. Çünkü vücudun ihtiyacı olan günlük 10 – 12 bardak su kesinlikle içilmelidir. Bağışıklık sisteminin zayıf düşmemesi içinde yeterince omega-3 alınmalıdır. Ayrıca sağlıklı ve zinde bir yaşam için haftalık 2 – 3 defa balık ve günün herhangi bir ara öğününde 2 ceviz yenmelidir.