Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGrip ve Covid-19 birbirinden nasıl ayırt edilir?

Grip ve Covid-19 birbirinden nasıl ayırt edilir?

Soğuk kış mevsiminin her geçen gün yaklaştığı Covid-19 virüsü salgın sürecinde mevsimsel grip vakalarında da artış bekleniyor. Grip ve Covid-19 belirtileri birbiriyle çok benzerlik taşıdığından vatandaşlar, bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayırt edeceğini öğrenmek için araştırmalar yapıyor. Covid-19 ve gribin birbirinden nasıl ayırt edileceği ile ilgili Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş önemli bilgiler verdi.

İçerikleri

Havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel solunum yolu rahatsızlıkları ile koronavirüsün beraber seyredeceğine değinen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, “Tüm dünya olağanüstü bir süreçten geçiyor. Her yaş grubundan insan, koronavirüs salgınından dolayı birçok problemle birlikte hayatını sürdürüyor.

İki Hastalık Beraber Seyredecek

Her sene Sonbahar ve Kış mevsimlerinde solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda artış yaşanmaktadır. Bundan dolayı da koronavirüs salgınıyla birlikte solunum yoluyla bulaşan hastalıklar birlikte seyredecektir. SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu pandemi sürecinde grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerde insanlara enfekte olacağından soğuk algınlığı ve grip vakalarında da doğal olarak artış yaşanacaktır. Bu tür durumlarda yaşanan rahatsızlığa Covid-19 virüsünün mü yoksa diğer enfeksiyonlara neden olan virüsün mü neden olduğunun tanısı laboratuvar ortamlarında yapılacak testlerle konulabilir.” dedi.

Grip ve Covid-19 Belirtileri Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?

İki hastalığın belirtileri ve bulguları hakkında da önemli bilgiler veren Prof. Dr. Metintaş,

  • “Covid-19 virüsünün en önemli belirtileri olan öksürük, ateş, terleme, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kas ve vücut ağrısı ile yorgunluk grip vakalarında da görülen belirtilerdir.
  • Covid-19 virüsünde vakada ortaya çıkan öksürük belirtisi kuru öksürük şeklindedir. Ayrıca koku ve tat duyusu kaybı solunum yolu enfeksiyonlarında görülmez.
  • Yine Covid-19 virüsünde çocuklar haricinde görülen ishal, kusma ve bulantı gibi gastrointestinal belirtiler de grip vakalarında görülmez.
  • Covid-19 virüsü salgınında görülen solunum problemi, göğüs bölgesinde ağrı, semptomlu ya da semptomsuz oksijen satürasyon düşüklüğü grip vakalarında Covid-19’da olduğu kadar fazla değildir.
  • Grip çocuklarda ağır seyrederken, Covid-19 virüsü ise yaşlılarda ağır seyretmektedir.
  • Covid-19 virüsü enfekte olan bir insanda hastalık 2-14 gün aralığında grip olan bir insanda ise 1-4 gün aralığında ortaya çıkmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Grip Semptom Göstermeden Bulaşmaz

Covid-19 virüsünün gribe göre daha bulaşıcı olduğunu ve bu bulaşkan durumun 10 gün, hatta daha uzun sürebildiğini ifade eden Prof. Dr. Metintaş, “Covid-19 virüsü taşıyıcısı olduğu halde semptom göstermeyen vakalar var. Gribin bulaşma süresi genelde 5 ila 7 gün aralığındadır. Gripte bulaşmanın görülmesi için semptomun görülmesi lazım. Covid-19 virüsü yaşlı insanlarda, akciğer, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlar ile obezlerde hayati risk açısından daha tehlikelidir.

Gripte ise küçük çocuklar ile kronik rahatsızlığı bulunanlar en riskli grupta yer almaktadır. Covid-19 virüsünde iyileşme süreci birkaç günden haftalara, hatta aylara kadar uzayabilmektedir. İyileşme süresi daha kısa olan grip ise birkaç gün ile 2 hafta aralığında geçer. Covid-19 virüsünün kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Grip ise etkili antiviral ilaçlar ile tedavi edilmektedir.” diye konuştu.

Maske, Sosyal Mesafe ve Hijyene Dikkat

Covid-19 virüsü ve grip salgınından korunmak için ev dışında bulunulan her ortamda 1,5 metre sosyal mesafe kuralına, maske ve hijyene uyulmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Metintaş, “İnsanlar, sağlık durumlarını her gün takip etmelidir. Hastalık belirtilerinin olup olmadığını takip etmeli ve ateşlerini ölçmelidir. Hastalık belirtisi gösterenler, sağlık durumları hakkında hem ailelerine, hem de iş yerlerine bilgi vermelidir. Koruma açısından bu çok önemlidir.

Hasta olan insanlar bol sıvı tüketmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve kendilerine çok iyi bakmalıdırlar. Ateşlerinin çıkması ya da sağlık durumlarının kötüleşmesi halinde sağlık kuruluşlarına müracaat etmelidirler. Solunum yollarına yatkınlığın arttığı bu dönemde sigara ya da nargile içmekten kaçınmalıdırlar.” şeklinde konuştu.

Grip ve Covid-19 birbirinden nasıl ayırt edilir?