23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerGrip aşısı sadece aile hekimlerinin reçetesiyle vurulacak

Grip aşısı sadece aile hekimlerinin reçetesiyle vurulacak

İçerikleri

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgınından dolayı grip aşısı yaptırmak isteyenlerin sayısında dünya genelinde ciddi bir artış yaşanınca bu sene grip aşısında risk grubunda bulunan vatandaşlara öncelik tanınacak. Ülkemizde risk grubunda bulunan 25 milyon kişiye vurulması gereken grip aşısından Türkiye’ye 800 bin doz getirilebildiği için grip aşısı, ‘Charlson Risk Skoru’ dikkate alınarak aile hekimleri tarafından reçete edilecek kişilere vurulacak.

Grip Aşısı Sıkıntısı Yaşanacak mı?

Ülkemize bu sene toplamda 1 milyon 300 bin adet aşının getirilmesi planlanıyor. 800 bin doz aşının ilk aşamada getirilen aşı sayısı olduğu öğrenildi. Ülkemizde grip aşısı vurdurması gereken risk grubundaki 25 milyon kişiden 800 bin doz aşıya öncelikle kimlerin ulaşacağı ise belirsizliğini koruyor. Konuyla ilgili 14 Ekim tarihinde bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkemize grip aşısının geldiğini söylemiş, ancak gelen aşı sayısı ve kimlere nasıl vurulacağı ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmamıştı.

Grip Aşısı Kimlere Vurulacak?

Grip aşısı vurdurması gereken risk grubundaki vatandaşlar, öncelikle aile hekimlerine müracaat edecek. Aile hekimleri ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ‘Charlson Risk Skoru’ puanlamasını esas alarak yeterli puana ulaşan ve birincil risk grubu olarak değerlendirilen grupta yer alan vatandaşlara aşı vurulması için reçete yazacak. Risk grubundaki kişi, kendisine yazılan reçete koduyla eczaneye başvuracak ve eczacı da ilaç deposundan aşı talebinde bulunacak. Eczaneden aşıyı alan risk grubundaki kişi, aile hekimine yeniden başvurarak aşısını aile hekimliğinde yaptıracak.

Hastalık Sınıflandırması yapılırken tanı kodlarından biri olarak kullanılan Charlson Risk Skoru, aşılamada öncelik için değil, hastalıkta kullanıldığı için kimlerin yüksek riskli olduğu hususunda birçok tartışmaya neden olabilir. Charlson Risk Skoru’nda hamilelerin, obezlerin ve 2 yaş altında olan çocukların dezavantajlı olduğu biliniyor.

Aşının Yetmeyeceğinin Bakanlıkta Farkındadır

Ülkemize getirilen grip aşısı miktarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Aydoğan, “Ülkemize ilk aşamada 800 bin doz grip aşısının geldiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın konu üzerindeki çalışmalarının halen sürdüğü yönünde duyumlarımız var. Aşıya yüzde 100 gereksinimi olan risk grubunda bulunan vatandaşlarımız var. Önceliğin bu risk grubuna verilmesi için bu kriterin getirildiğini düşünüyoruz. Öncelikle 65 yaş üstü vatandaşlara kesinlikle vurulması gereken grip aşısı, şu aşamada 65 yaş üstü her vatandaşa vurulamayacak. Ülkemizde grip aşısı olması zorunlu kişi sayısının 20-25 milyon aralığında olduğu ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın Çin ile görüşmelerini sürdürdüğünü biliyoruz. Bundan dolayı da aşının doz sayısında kademeli olarak artış yaşanabilir. Avrupa’nın da grip aşısındaki durumunun bizden farklı olmadığının farkındayız. Avrupa’da da eczaneler serbest bir şekilde grip aşısını satamayacak.” dedi.