24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsGoogle trendler, pandemi sırasında anksiyete belirtilerinin arttığını gösteriyor!

Google trendler, pandemi sırasında anksiyete belirtilerinin arttığını gösteriyor!

İçerikleri

Psychological Trauma: Theory, Research, Practice ve Policy dergisinde yorum olarak yer alan araştırmada, Covid-19 salgınının insanların sadece fiziksel sağlıklarını değil aynı zamanda zihinsel sağlıklarını da olumsuz olarak etkilediği vurgulanıyor.

Covid-19 ve Akıl Sağlığı

Covid-19’un ölümcül sonuçları ile insanlar üzerinde sarsıcı bir etkisi oldu. Dünyada covid-19 nedeni ile ölüm sayısı bir milyona yaklaşıyor. Ve ilk virüs etkilerinden kurtulan insanlardan bazıları , henüz tam olarak anlaşılamayan uzun vadeli semptomlardan muzdarip olmaya devam ediyor .

Pandemi dünyanın dört bir yanındaki insanların sağlığı üzerinde yıkıcı bir etki oluşturduğu gayet net şekilde gözlemlenebiliyor. Hastalık faktörlerinin zincirleme etkisi ile yoğunlaşan acil servisler ciddi hastalıkları olan insanların tedavisinde yetersiz kaldığı için kronik hastalığı bulunanlarda ölüm oranı artıyor.

Pandeminin başlarında, önceden var olan zihinsel sağlık sorunları olanlar ve ruh sağlığı normalde iyi olanlar da dahil olmak üzere, insanların zihinsel sağlığının kötüleştiğine dair anekdot raporları yayınlandı . Zaman geçtikçe, daha fazla araştırma bu raporları doğrulamaya başladı.

Google Trendler,

Bu çalışmada, araştırmacılar salgının ruh sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemenin alternatif bir yolunu keşfetmek istediler: Google arama taleplerini analiz etmek. Google Trendler, insanların küresel ve yerel olarak çeşitli popülasyonlar için kullandıkları arama terimlerini herkesin görmesine olanak tanır. New Orleans Tulane Üniversitesi Kanser Merkezi’nde Psikoloji ve Psikiyatri Yardımcı Doçenti olan Dr.Michael Hoerger ve ortak yazarlar şunları söyledi:

İnsanların arama terimleri hiçbir şekilde ruha açılan bir pencere değildir, ancak bilgi için nispeten sansürsüz bir arzuyu yansıttıkları için geleneksel kendi kendine bildirilen araştırmaların önyargısından yoksundurlar.

Önceki sağlık bilimi araştırmaları, araştırma için Google Trends verilerini kullandı ve mevcut  araştırmacılar, pandemide ruh sağlığı bağlamında ne kadar etkili olduğunu görmek istediler. Bunu yapmak için, 21 Nisan 2019’dan 21 Nisan 2020’ye kadar haftalık ABD arama terimlerine eriştiler.

Endişe ve kaygı aramaları arttı

Araştırmacılar, pandemi öncesi ve sonrası arama terimlerini karşılaştırarak dört ilgili temayı belirlediler. İlk olarak, pandeminin açıklanmasının ardından, ‘endişe’ ile ilgili arama terimleri önemli ölçüde arttı. Bu terimler arasında ‘endişe’, ‘endişe sağlığı’, ‘panik’ ve ‘isteri’ vardı. İkinci olarak, insanlar endişeyle ilgili arama terimlerinin ilk telaşından sonra anksiyete semptomları aramaya yöneldi. Üçüncüsü, araştırmacılar depresyon, yalnızlık, intihar düşüncesi veya madde bağımlılığı gibi diğer akıl sağlığı arama terimlerinde önemli bir artış görmediler.

Yazarlar, bu konuların artmadığını öne sürmek için bunu yorumlamak yerine, insanların bu konularla ilgili arayışlarının daha sonra ortaya çıkabileceğini veya bunlarla ilgili öz bakım tekniklerini kullanmada daha iyi olabileceklerini tahmin ediyorlar. Son olarak, araştırmacılar, insanların yüz yüze terapi yerine anlaşılır bir şekilde daha fazla çevrimiçi terapi aradıklarını fark ettiler, aynı zamanda anksiyete semptomlarıyla başa çıkmak için terapi teknikleri de araştırdılar. Kullanıcılar bunu ‘derin nefes alma‘ ve ‘vücut taraması meditasyonu‘ gibi arama terimleriyle yaptılar.

Buzdağının zirvesi

Dr. Hoerger için, “Pandemi ilanından kısa bir süre sonra yapılan analizler buzdağının görünen kısmı.”

“Zamanla, toplumsal akıl sağlığında daha büyük bir düşüş görmeye başlamalıyız. Bu muhtemelen daha fazla depresyon, TSSB, toplum şiddeti, intihar ve karmaşık yasları içerecektir. COVID’den ölen her kişi için, yaklaşık dokuz yakın aile üyesi etkilenecek ve insanlar bu kederi uzun süre taşıyacak. ”

– Dr. Michael Hoerger

Araştırmacılar, Google Trendler verilerini izlemeye devam ederek, halk sağlığı kurumlarının, insanların ruh sağlığı ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde daha iyi belirleyebileceğini ve pandeminin psikolojik etkilerini azaltabileceğini öne sürüyor.