28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGluten Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

Gluten Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

Gluten hassasiyeti çok sık görülen sağlık problemlerinden birisidir. Vücudun buğday, çavdar ve arpada bulunan gluten maddesine tepki vermesi ile ortaya çıkar. Çölyak hastalığı ise gluten hassasiyetinin en şiddetli halidir.

İçerikleri

Glutein, buğday, arpa ve yulafta bulunan bir proteindir. Gluten 50’den fazla hastalık tipiyle ilgilidir. Gluten intoleransı yaşayan kişilerin sayısı sürekli artmaktadır.

Bu nedenle, bu gruba ait olabileceğinizi düşünüyorsanız, gluten intoleransının olduğunu gösteren 9 işarete mutlaka göz atın:

Sindirim problemi

Sindirim problemi, gluten intoleransının ana semptomlarından biridir. Ayrıca şişkinlik, gaz veya hatta ishal de yaşayabilirsiniz.

 Ruhsal durum değişiklikleri

Sürekli olarak duygu durum değişiklikleri yaşarsanız, üzgün, mutlu sonra kaygılı hissettiğiniz durumda, bu değişikliklere dikkat edin ve bunun glüten içeren gıda tüketiminizle ilgili olup olmadığını araştırın.

 Eklem ve kas ağrıları

Bu bölgelerdeki eklem ve kas ağrılarının yanı sıra, iltihaplanma ve şişlik, glüten intoleransı ile ilişkilidir.

Keratoz pilaris (tavuk derisi)

“Tavuk derisi” olarak da bilinen bu durum, genellikle kolların arkasında ortaya çıkar. Vücudunuzun yağ asidi ve A vitamini absorbe etmemesinden kaynaklanır, bu da bağırsaklara zarar verir.

 Kronik yorgunluk

Düşük yoğunluklu aralıklı antrenman yaparken bile sürekli yorgunluk yaşarsanız, bunun glüten tüketiminizle ilgili olup olmadığını öğrenin.

Migren baş ağrıları

Sürekli ve kronik baş ağrılarına gluten intoleransı da dahil olmak üzere farklı faktörler neden olabilir.

Otoimmün hastalıklar

Gluten intoleransı varsa ve hala aynı gıdaları tüketiyorsanız, vücudunuz lupus, sedef hastalığı, eklem iltihabı gibi otoimmün hastalıklar geliştirebilir.

Hormonal dengesizlik

Gluten, iltihap ve bezlerin yanlış çalışmasına neden olabilir. Sonuç olarak, hormonal dengesizlik yaşarsınız.

 Nörolojik semptomlar

Baş dönmesi, kusma ve kronik yorgunluk, gluten intoleransını gösteren semptomlardan sadece birkaçıdır. Yapmanız gereken en iyi şey, bunun temel neden olup olmadığını öğrenmek için bir doktora danışmaktır.