17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsGece terlemesinden koku kaybına: Koronavirüs hastalarının semptomları

Gece terlemesinden koku kaybına: Koronavirüs hastalarının semptomları

İçerikleri

Koronavirüsle mücadele sürecinde her gün yeni bir bilgi ortaya çıkarken, terleme koronavirüs belirtisi midir sorusu gündem konusu olmuştur. Peki, gerçekten terleme ile koronavirüs arasında bir bağlantı var mıdır? Uzman Dr. Solgül Özer koronavirüs belirtileri konusunu anlatıyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemler her gün bir yenisini daha gündeme getirirken, toplu taşıma araçlarında ve sosyal ortamlarda getirilen kısıtlamalar her gün biraz da artış göstermektedir. Bu süreçte önlem kadar Covid-19 belirtileri konusunun da dikkate alınması gerektiğini dile getiren Uzman Dr. Solgül Özer, koronavirüs belirtileri konusuna açıklık getirdi.

Terleme Koronavirüs Belirtisi midir?

Terleme ile Covid-19 virüsü arasında bir bağlantının olup olmadığı yöneltilen Özer, terlemenin tek başına bir koronavirüs belirtisi olmadığını fakat yanında nefes darlığı, halsizlik, öksürük, burun tıkanıklığı ve iştahsızlık gibi sorunların da olmasının virüs belirtileri olabileceğini açıklamaktadır.

Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs hastalığının geçirildiğini anlamanın birçok yolu bulunmaktadır. Fakat virüs kişiden kişiye değişik etkiler yaratabildiği gibi, aynı kişide birden fazla kez de yaşanma olasılığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Covid-19 belirtileri arasında çok hafif belirtiler bulunabilirken, kişinin kendisini çok çok ağır hasta hissettiği durumlar ile de karşılaşılabilmektedir. Bu noktada sık rastlanan koronavirüs belirtilerini bilmek önem taşımaktadır. Bunlar:

  1. Burun tıkanıklığı
  2. Ateş
  3. İshal
  4. Halsizlik
  5. Nefes almada zorlanma
  6. Boğaz ağrısı
  7. Kas ağrısı
  8. Kemiklerde sızlama ve ağrıma
  9. Sırt ağrısı
  10. Kuru Öksürük

Hastanelere başvuru yapan birçok kişinin bu belirtilerin birçoğunu bir arada taşıdığını belirten Solgül Özer, bazı hastaların ise sadece boğazda hissedilen yanma ile pozitif vaka olduğunu ifade etmektedir. Bu noktada hastalara daha doğrusu insanlara büyük bir görev düşmektedir.

Grip ile Karıştırılıyor

Özellikle süper taşıyıcı rolündeki 10 yaş altındaki küçük çocuklarda covid-19 öksürük, hapşırık ve grip belirtileri ile görünüyor. İshal ve ateş ile atlatan küçük çocuklar da çok sayıda bulunuyor. Ailelerin bu durumda çocukla birebir nefes temasından uzak durmaları önem taşıyor. Hasta olduğu anlaşılan çocuğun hastaneye götürülmesi ve sonucunun negatif çıksa dahi evde olabildiğince izole edilmesi önem taşıyor. Çünkü çocuklar virüsü taşıyabildikleri gibi çok iyi de savaşıyorlar. Bu noktada pozitif çıkmamış olması, çocuğun taşımadığı anlamına da gelmiyor.

Aileler, çocuklarını grip atlattığını ya da küçük çocuklar için diş çıkardığını düşündükleri için ishal ya da ateş durumunda hastaneye götürmüyorlar. Bu da çocuklarda taşıyıcılık riskini daha da artırıyor. Ailelerin çocuklarında gördükleri sık rastlanan covid-19 belirtileri noktasında dikkatli davranmaları gerektiğine değinen Songül Özer, bu süreçte sağlık personeline tam destek verilmesini ve gerekmediğinde evden çıkılmaması gerektiğini yinelemektedir.