19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHamilelikGebelikte basur (hemoroid) tedavisi ve alınacak önlemler

Gebelikte basur (hemoroid) tedavisi ve alınacak önlemler

İçerikleri

Gebelikte Basur ( Hemoroid )

Gebelik sebebiyle vücutta kan hacminin artması, toplar damarlardaki kan basıncında da artışa neden olur. Gebelik öncesi veya gebelik sürecinde oluşan basur, hamilelik sebebiyle şikayetlerin artmasına neden olur.

Gebelikte karın bölgesinde büyüme olduğundan alt kısımdaki toplar damarlarda daralma meydana gelir. Daralan toplar damarlarda kan dolaşımının yavaşlaması sebebi ile de kan basıncında artış oluşur. Toplar damarda oluşan tansiyon sonucu yüzeysel bölgelerde varisleşme meydana gelir.

Basuru (hemoroid – mayasıl) makat içinde kalın bağırsağın son kısmındaki toplar damarlarda oluşan varis olarak adlandırabiliriz. Toplar damarda oluşan kıvrımlar damarda daralma oluşturduğu için bölgede kan basıncının artmasına neden olur ve artan tansiyon hemoroid kesecikleri oluşturur. Bu kesecikler dışkılama esnasında yırtılarak dışkıda kan görülmesine neden olur. Fakat bu durum genellikle kabızlık problemi yaşayan hamile bayanlarda dışkının sert olması ve ıkınma sebebiyle kolayca üstünde çatlaklar oluşur hatta yırtılarak kanamaya sebep olur.

Basur (hemoroid) hastalığına yakalanan hamile bayanlarda ilk belirti dışkılama esnasında pembemsi taze kan görülmesidir. Makat ağzında oluşan keseciklerdeki yırtık yada çatlak sebebi ile her dışkılamada kısa süreli kanama görülür ve tüm dışkılamalarda bu durum yeniler.

Makat çevresindeki diğer belirtiler ise sertlik, dolgunluk, ağrı, sancı ve ele gelen kitledir. Toplar damarlarda oluşan hemoroid kesecikleri sebebi ile kan dolaşımı iyice azalır ve hatta damarın tıkanmasına ve kan dolaşımının durmasına neden olur. Kanın hareket edememesi ve aşırı tansiyon sebebiyle şiddetli ağrı ve sancı yaşanır. Kısa sürede tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmediği taktirde ağrı ve sancı artarak devam eder. Gebelikte oluşan basur kan yitirilmesine yol açacağı için demir eksikliği ve kan düşüklüğüne neden olabilmektedir.

Gebelikte Hemoroid Niçin Sık Görülür?

Hamile bayanlarda gebeliğin naturel tesirleri sebebi ile kan hacminde artış meydana gelir. Yükselen kan oranı ve karın ve diz bölgesi arasındaki toplar damarlardaki daralma sonucu kan basıncında artış meydana gelir. Bu naturel bir nedendir ve her hamile bayanda ihtimaller içindeki bir durumdur. Kan akışının yavaşlaması ve kan basıncının yüksek olması sebebiyle hassas bölgede varisler oluşur.

Hamile bayanların çoğunda anüs bölgesinde ve bacaklarda bu yüzden varisler meydana gelmektedir. Basur hamile bayanlarda sık görülen varis biçimidir.

Gebelikte Hemoroid Belirtileri İçin Tedaviler Neler?

Gebelikte hemoroid emareleri için iki tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi ile hemoroidlerin kesilerek, boğularak yada lazer ile tadavi edilir. İlaç tedavisi ile hastalığın evresine nazaran krem, fitil tedavisi uygulacağı benzer biçimde, ağızdan alınan uzun soluklu gebeliğe zararı olan tesiri bulunmayan tablet tedavisi uygulanabilmektedir.

Gebelikte hemoroid emareleri rahatsız edici duruma ulaştığında ilk olarak bölgesel (lokal) tedavi tercih edilmelidir. Tedaviye cevap alınamadığı taktirde gebeliğin 3’üncü ayından sonrasında tablet ile tedavi tercih edilmektedir.

Önemli not: Hamilelik esnasında oluşan hemoroidler gebelikten sonrasında tansiyon ve dolaşımın normale dönmeye başlaması sebebiyle cerrahi yöntem çoğu zaman tercih edilmemelidir.

Hemoroid Olmamak İçin Alınabilecek Önlemler Neler?

  • Kabızlık için önlemler,
  • Makat memesinin içeri atılması,
  • Gebeler için kagel egzersizi,

Kabızlık için önlemler: Kabızlık kişinin tuvalet ihtiyacını dışkının sert olması sebebi ile giderememesi ve kalınca bağırsakta rahatsızlığa niçin olmasıdır. Bu yüzden aşırı ıkınmadan dolayı, hemoroidli damarlarda aşırı basınç oluşur ve bu durum hemoroidlerin emarelerini dahada kötüleştiren bir durum oluşturur.

Bolca su içmek, düzenli egzersizler yaparak ve lift yönünden zengin yiyecekler ile beslenerek eğer yinede kafi gelmiyor ise ilaç kullanarak kabızlıktan kurtulmak gerekir. Kabızlık tedavi edilmediği sürece makatta çatlak ve yırtıklar olacağı için tedavinin başarıya ulaşmış olması mümkün değildir, kesinlikle dışkının yumuşatılması gereklidir.

Makat memesinin içeri atılması: Makat memesi çoğu zaman dışkılama esnasında dışarıya çıkar ve orada kalmış olarak makat ağzının daralmasına neden olurlar. Bu şekilde bir durum ile karşılaşıldığında kesinlikle dışarı çıkan makat memesinin içeriye atılması gereklidir ki aksi taktirde dışarıda kalan makat memesi kuruyup çatlayarak acı, ağrı ve kanamalara neden olacaktır.

Gebeler için kegel egzersizi: Kegel egzersizi (pelvik taban egzersizleri) rahim, vajina ve idrar torbasını saran hamak şeklinde destekleyen kasların güçlendirilmesi sağlamak için uygulanan bir egzersizdir. Hamilelik döneminde hemoroid tedavisi için ek bir tedbir olarak uygulamakta yarar vardır. Kegel egzersizinin çeşitli uygulama şekilleri olsa da amacı, bahsi geçen kasların güçlendirilmesidir. Kegel egzersizi yavaşlayan kan akışını hızlandırarak bölgede oluşan yüksek kan basıncını dengelemeye yarar. Kegel egzersizinin uygulaması oldukça basittir.

Kegel egzersizi nedir, nasıl yapılır? İdrar yaparken yarıda kesmeye benzer biçimde yada bir parmağınızı vajinanın girişinden içeriye hafifce yerleştirdikten sonrasında kaslarınız ile parmağınızı itmeye çalışmak kadar kolay bir egzersizdir. Büyük seviyede yarar elde eden bir egzersizdir. Bu egzersiz perine kısımdaki kasların kuvvetlenmesine ve kan dolaşımının hızlanmasına yarar sağlar.

Gün içinde sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 kere yapmalısınız ve her defasında kasları 10 kere kasıp gevşetmelisiniz. Kasların 10 saniye kasılı duracak şekilde tutmalı ve daha sonrada 10 saniye gevşek bırakılmalıdır. Bu şekilde 10 kez tekrarlanmalıdır.

Egzersizi uygulama esnasında kalça ve karın kaslarınızı kullanmamalısınız ve düzgün nefes alıp vermelisiniz. Ek olarak kegel egzersizinin doğum esnasında daha az yırtık oluşmasına, pelvik kaslarının güçlenmesiyle daha iyi ıkınarak doğumun kolaylaşmasına, gebelik periyodu sonrası idrar kaçırma problemini önlemeye ve c*nsel ilişkiden alınan zevki arttırmaya da faydası vardır.