19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerGebeler dikkat! Antidepresanlar gebelik şekeri riskini arttırıyor

Gebeler dikkat! Antidepresanlar gebelik şekeri riskini arttırıyor

İçerikleri

Yapılan yeni bir araştırmaya göre hamileyken belirli türdeki antidepresanları kullanmak, gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diabetes mellitus hastalığına yakalanma riskini %15 ila %52 arasında arttırıyor. Ancak selektif serotonin geri alım inhibitörü olarak bilinen antidepresanlar bu riskli ilaçlara arasında yer almıyor.

Yapılan bu araştırma, antidepresan kullanımı ile gebelik şekeri arasında yakın bir ilişki olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, antidepresan kullanan kadınların doktorlarına danışmadan kesinlikle bu ilaçların kullanımını bırakmamalarını öneriyor. Doktorlar depresyonun ve antidepresanların hamile kadınlarda gebelik şekeri riskini nasıl etkilediği hakkında araştırma yapmaya ve yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorlar. Ancak uzmanlar, hamile kadınların bu bilgiyi kendi sağlıkları için neyin iyi olduğuna karar vermeleri için kullanmaları gerektiğini ve depresyonu kontrol etmek için kullanmaları gerekli olan ilaçları korkmadan kullanmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre belirli türdeki antidepresan kullanan hamile kadınların gebelik şekerine yakalanma riski %15 ila %52 arasında artıyor.

Her 10 hamile kadından 1’i gebelik şekerine sahip oluyor ve bu da çocuğun aşırı kilolu doğma riskine doğuruyor ve doğumun uzamasına neden oluyor. Gebelik döneminde gebelik şekeri olan annelerin çocukları obezite ve şeker hastalığına daha yatkın olurken, anneler de kalp ve damar hastalığı ile şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oluyor.

Hamileyken belirli türdeki antidepresanları kullanmanın gebelik şekeri ile yakından ilişkili olduğu kanıtlandı ancak doktorlar kadınları kullandıkları ilaçları aniden bırakmamaları konusunda uyarıyor.

Uzmanlar aynı zamanda gebelik şekerine neden olan antidepresan markalarının ve ürünlerinin henüz kanıtlanmadığının da altını çiziyor.

Gebelik Şekeri ve Antidepresanlar Arasındaki İlişki

Gebelik şekeri ve antidepresan kullanımı arasındaki ilişki üzerine daha önce de araştırmalar yapıldı. En son yapılan araştırmaya göre araştırmacılar Kanada, Quebec’te 1998-2015 yılları arasındaki gebelikleri ve doğan çocukları incelediler. 20,905 gebelik şekeri vakasının 209,050’inde herhangi bir sorun saptanmadı.

Geriye kalan 9,741 kadın ise gebelikleri sırasında veya gebelik şekeri tanısı konduğunda antidepresan kullanmaktaydı.

Kadınlar çok çeşitli yaygın selektif serotonin geri alım inhibitörü olan antidepresanlar kullanmışlardı. Buna ek olarak serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörü ile birlikte farklı türdeki antidepresan kullananlar da vardır.

İki veya daha fazla türde antidepresan kullanan kadınların gebelik şekeri riskinin arttığı gözlemlenmiştir.

Yapılan araştırmaya göre antidepresan kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara kıyasla %19 oranında daha fazla gebelik riskine maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Ancak selektif serotonin geri alım inhibitörü türündeki antidepresan kullanan kadınların gebelik şekeri riski olmadığı da tespit edilmiştir.

Fakat belirli türdeki antidepresanlarla güvenli sayılabilecek antidepresanların birlikte kullanımı da risk faktörüne etki ettiği keşfedilmiş. Kısa vadeli kullanımlar riski %15 oranında arttırırken, orta vadeli kullanımlar %17 ve uzun vadeli kullanımlar riski %29 oranında arttırmaktadır. Ayrıca araştırmada gebe kalmadan önce depresyon veya anksiyete tanısı konmuş 21,395 kadın da incelenmiş ve sonuçlar araştırmanın sonuçlarına benzer rakamlar vermiş.

Araştırmacılar, antidepresanların tek başlarına gebelik şekerine kesinlikle neden olduğunu söyleyebilecek kadar yeterli bulguysa sahip olmadıklarını ancak aralarında kesinlikle bir ilişki olduğunu belirtiyor.