28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınErtesi gün hapı ne zaman ve nasıl kullanılır? Yan etkileri var mı?

Ertesi gün hapı ne zaman ve nasıl kullanılır? Yan etkileri var mı?

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemek için kadınlar tarafından kullanılan bir ilaçtır. Cinsel hayatın pratiğinde, doğum kontrol hapları kullanan birçok kadın var. Peki, ertesi gün hapı ne zaman ve nasıl kullanılır? Zararı var mı? Bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. İşte ayrıntılar…

İçerikleri

Ertesi gün hapı, hamileliği yüksek oranda engelleyen, cinsel ilişki sonrasında kullanılan haptır. Cinsel ilişkiden hemen sonra alındığı takdirde başarı oranı yüksektir. Çünkü ilk 24 saat alındığında başarı oranı % 98 iken, 48 saat sonra alındığında bu oran %75’e kadar gerilemektedir. Korunmasız ilişkilerde, acil korunma yöntemi olarak devreye giren bu ilaç ağızdan alınır.

Ertesi gün hapı nasıl işlev görür?

Yüksek miktarda ‘’progesteron’’ içeren ertesi gün hapı, yumurtanın rahme tutulmasına engel olur ve döllenmesine izin vermez. Rahmin içyapısını elverişsiz hale getirerek, spermlerin geçmesini önler. Yapılan araştırmalar sonucu bu ilacın gebelikte korunma oranını yüzde 75 ile yüzde 98 arasında olduğunu söylüyor. İlacın etki gücü ise ne kadar erken alındığına bağlı.

İlaç pazarlamasında çeşitli miktarda ertesi gün doğum kontrol hapı bulunuyor. Markalar arası farklılıklar, hapların kullanımı ve içeriğinde değişkenlikler gösterir. İçeriğinde progesteron hormonu olanlar, progesteron ve östrojen hormonu içerenlere oranla daha güvenlidir. Eczanelerden temin edilebilen bu hapların prospektüsü okunmadan kullanılmamalıdır.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Plansız gebelik oluşumunu istemeyen kadınlar, ‘’ertesi gün hapı nasıl kullanılır? ‘’ sorusuna yanıt arıyor. Korunmasız cinsel ilişkilerde acil korunma yöntemi olan bu ilaç, ilişki sonrası hemen kullanılmalıdır. İlacın isminden kaynaklı sonraki gün kullananlarda ürünün etkisi azalır.

Kadın vücudunda spermler 2 gün yaşayabilir. Bu spermler yumurtaya ulaştığında dölleyerek, gebeliği başlatır. Bu hap sayesinde, spermlerin ulaşmak istediği yumurtalar geç oluşur. İlaç en geç 72 saat içinde kullanılmalıdır. Bir sonraki adet dönemine kadar tekrar alınmaz. Çok acil olmadığı sürece en fazla 3 defa kullanımı öneriliyor. Fakat tavsiye edilen aralık, bir ayda 1 kez kullanmak. Devamlı kullanılacak bir ilaç değildir. Uzun dönemde başka rahatsızlıklara yol açar.

Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapını kullanan kadınlarda en sık görülen yan etki, adet düzensizliğidir. Yaklaşık yüzde 16 oranında kadın da kusma ve kanama sorunu yaşar.

Gebelikten korunmak için kullanılan bu ilaç zamanla hormonların bozulmasına neden olur. Vücuttaki sistemlerin iletişim kurmasını sağlayan hormonlar zarar gördüğünde diğer hastalıklar başlar. Kalp damar hastalıkları ve kanser gibi ciddi hastalıklara kadar gidebilir. Ertesi gün doğum kontrol hapının genel yan etkileri şöyledir;

  • Baş dönmesi, baş ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kanama ve lekelenme
  • Karın ağrısı

Ertesi gün hapının acil durumda kullanılan gebelik önleyici ilaç olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Ayda bir doz kullanımı önerilir. Bu ilaç, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Cinsel yaşamın sağlığı açısından bu gibi hapları doktorunuza sorarak, kullanmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.