16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıErken yaşta cildimizde kırışıklıklar neden oluşur?

Erken yaşta cildimizde kırışıklıklar neden oluşur?

İçerikleri

Vücudumuz hayatımız boyunca dış etkenlere maruz kalmak ve onların etkilerinden bizi korumak zorundadır. Dolayısıyla bu işi ilk olarak en dış katmanda bulunan deriye verir ve derimiz de bu faktörlerden bizi korumak için var gücüyle çalışır. Ancak bir süre sonra kendini yenileme kabiliyeti giderek düşen cildimiz, bu faktörlerin de etkisiyle giderek çökmeye başlar. İşte temelde cildimizde oluşan kırışık ve çöküntülerin esas sebebi de bu. Lakin bazılarının cildinin daha hassas olması, erken yaşta oluşan kırışıklıklar konusunda bireyleri oldukça hassas hale getiriyor.

Cildimizin başarılı bir şekilde işlev göstermesi ve kendisini de koruması için neme ihtiyacı vardır. Çünkü nemsiz bir cildin esnekliği de kaybolmuştur ve bilhassa yüz hareketleri esnasında esnemenin kaybolması kırışıklar ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla cildinizi nemlendirici ürünler vasıtasıyla nemlendirerek onu korumanız gerekiyor. Nemli bir cilt dış faktörlerden de daha az zarar görecektir.

Sigara ve alkol tüketiminin çok genç yaşlarda başlaması nedeniyle oluşan fiziksel tahribat da oldukça dikkat çekici. Bu ürünleri yoğun ve sık bir şekilde tüketenlerde cildin esnekliğinin fazlaca kaybolduğu ve cilt hücrelerine giden oksijen ve kan miktarının da bir hayli düştüğü belirtiliyor. Yani kansız, oksijensiz ve besinsiz kalan, ayrıca esnekliği kaybolan bir derinin erken yaşta kırışmaması için hiç bir sebep yok. Yıllar süren madde tüketiminin bu ihtimali daha da arttıracağı bir gerçek.

Güneş, rüzgar ve sıcak-soğuk gibi dış faktörler ise cildin adeta katilidirler. Çünkü cildimiz zaten bizi temel olarak bu faktörlerden korumak için uğraşır ve yaz aylarında güneşlenmek için güneş altında çok fazla vakit geçirmek, maalesef cildin görevinin biraz tersini yapmak demektir. Dolayısıyla çok sıcak ve rüzgarlı, güneşli yerlerde vakit geçirirken cildimizin hassas yerlerini örtmeli, güneş koruma kremlerini sürmeli ve ayrıca çok soğuklardan da cildimizi korumalıyız. Ekstrem hava koşullarının ne kadar erkenden kırışıklara yol açtıklarını tahmin bile edemezsiniz.

Kötü beslenme, uykusuzluk, susuzluk, yoğun stres altında kalmak, ruhsal rahatsızlıklar ve hareketsiz yaşam tarzı gibi hayat tarzımızla alakalı pek çok faktör de cildin çok hızlı bir şekilde yaşlanmasına sebep olmaktadır ve bu nedenle kendimizi kötü bir hayat tarzından koruyarak çok daha uzun bir süre sağlıklı ve kırışıklardan uzak bir hayat sürebiliriz.

Erken yaşta cildimizde kırışıklıklar neden oluşur?