28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınEmzirme meme kanseri riskini nasıl azaltır?

Emzirme meme kanseri riskini nasıl azaltır?

İçerikleri

Kadınların en çok endişe duyduğu konular arasında meme sağlığı ve meme kanserine yakalanma riski önemli bir yer tutuyor. Araştırmalara göre meme kanserine yakalanan her iki kadından biri bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Fakat, meme kanserine yakalanma riski, yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılarak azaltabiliyor. Diğer yandan, araştırmalar emzirmenin kadınlarda meme kanseri riskini en aza indirebileceğini de ortaya koyuyor. Bazı çalışmalar ise, laktasyon süresinin meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

Meme Kanseri Riski Emzirme Süresine Göre Değişiyor

Emzirme süresi çeşitli nedenlerden bağlı olarak değişebiliyor. Araştırmalar, emzirme süresi ile meme kanseri riski arasında önemli bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor. Emzirme süresi uzadıkça meme kanserine yakalanma olasılığı da azalıyor. Ayrıca, yapılan araştırmalar emzirmenin sadece yumurtlamayı keserek veya hipofiz ve yumurtalık hormonu salgılanmasını değiştirerek meme kanseri riskini azaltabileceğini de ortaya koyuyor. Son olarak, memede süt üretimine eşlik eden fiziksel değişikliklerin meme kanserine karşı koruyucu bir tabaka oluşturduğu ifade ediliyor.

Özel Emzirme Süreleri Olumsuz Sonuçlara Yol Açabiliyor

Özel emzirme süreleri ülkeler arasında önemli ölçüde farklılık gösterse de sadece altı ay boyunca emzirilen bebekler, üç veya dört ay boyunca kısmen emzirilen bebeklere kıyasla daha az gastrointestinal enfeksiyona maruz kalıyor. Ayrıca, yetersiz büyüme, meme kanseri riski veya diğer olumsuz sonuçların göz ardı edilmemesi için bebeklerin ayrı ayrı gözlemlenmesi gerekiyor. Genel bir politika olarak, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde yeni doğan bebeklerin en az altı ay emzirilmesi bebek ve anne sağlığı açısından önemli bir rol oynuyor.

Meme Kanserini Önlemek İçin Sağlıklı Beslenmek Gerekiyor

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak meme kanserine yakalanma riskini azaltma konusunda önleyici bir tedbir olarak karşımıza çıkıyor. Meme kanseri memenin farklı bölümlerini etkileyip, farklı şekillerde büyüyebiliyor ve ayrıca, çeşitli tedaviler gerektirebiliyor. Ancak, hastalık öncesinde sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirerek ve bazı spesifik gıdalar tüketerek meme kanserinin önlenmesi sağlanabiliyor. Buna göre meme kanserine karşı tüketilebilecek bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor:

  • Kepekli tahıllar, fasulye gibi düşük lifli gıdalar
  • Az yağlı süt ve süt ürünleri
  • A, D ve E vitamini takviyeleri
  • Patlıcan, üzüm ve çilek gibi antioksidanlar açısından zengin gıdalar

Meme kanserinin emzirme ile azaltılabiliyor olması hastalığın önlenmesi ve tedavisi konusunda oldukça umut vadediyor. Bu yüzden, anne adaylarının emzirmenin faydaları hakkında bilgilendirmesi büyük önem taşıyor.