19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınEmziren anneler ve hamile kadınlar için COVID-19'dan korunma yöntemleri

Emziren anneler ve hamile kadınlar için COVID-19’dan korunma yöntemleri

İçerikleri

Anne sütü bebekler için ilk ve en önemli besin kaynağıdır. Anne sütü, aynı zamanda bebeğe beslenme ve hastalıklara karşı mücadele etme gücü sağlar. Bu yüzden, bebekler doğduktan sonraki ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, kolay sindirilebilir olması nedeniyle, bebek için herhangi bir mide problemine neden olmaz. Ayrıca, anne sütü hem bebek hem de anne için etkili bir bağışıklık güçlendiricidir. Bir yaşından küçük bebeklerin ishal ve diğer hastalıklarla mücadele etme kabiliyeti daha azdır. Anne sütü onlara bu hastalıklara karşı savaşma yeteneği kazandırır. Diğer yandan; anne sütünde bebeğin sağlığı için gerekli olan kolostrum adı verilen sarı bir akıntı vardır. Ancak, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle anne ve bebekleri ile hamile kadınlar da büyük risk altında.

COVID-19 Herkes İçin Tehlike Doğuruyor

Korona olarak adlandırılan COVID-19, aslında herkes için tehlike doğuruyor. Ancak, COVID-19 salgını nedeniyle yaşlılar ve bebekler bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için daha büyük risk taşıyor. Ayrıca, emziren annelerin ve hamile kadınların çok dikkat etmesi gerekiyor. Bazı söylentilere göre, çocuklar ve kadınlar erkeklerden daha az enfekte olma riski taşıyor. Ancak gerçek durum bundan farklı. Özellikle, bağışıklığı zayıf olan hamile kadınlar için bu süreçte özel bakım gerekiyor. Süreci yakından takip eden Dünya Sağlık Örgütü, emziren anneler ve hamile kadınlara Korona salgınından korunmak için bazı yöntemler öneriyor. İşte, emziren anneler ve hamile kadınlar için COVID-19’dan korunma yöntemleri:

Emziren Anneler İçin COVID-19’dan Korunma Yöntemleri

Dünya Sağlık Örgütü, kadınların çeşitli önlemleri aldıkları sürece bebeklerini emzirmelerinde sakınca bulunmadığını belirtiyor. Emziren anneler de aslında diğer bireyler gibi kişisel hijyenlerine dikkat ettikleri sürece kendilerini ve bebeklerini COVID-19’dan koruyabilirler. Buna göre ilk dikkat edilmesi gereken yöntem gün içerisinde diğer insanlara 1 metreden daha fazla yaklaşmamaktır. Ayrıca göz, ağız ve burna ellerin yıkanmadan dokunulmaması; öksürürken veya hapşırırken ağzın dirsekler tarafından kapatılması gerekir. Diğer yandan, annelerin gün içerisinde temas ettikleri yüzeyleri düzenli olarak temizlemeye ve dezenfekte etmeleri çok önemlidir. Annelerin, özellikle bebeklerini emzirmeden önce ellerini alkol bazlı temizlik mayisi ile veya su ve sabunla temizlemeleri gerekir. Son olarak; ateş, öksürük veya nefes almada zorluk çekmeleri halinde, mutlaka bir doktora başvurmaları çok önemlidir.

Hamile Kadınlar İçin COVID-19’dan Korunma Yöntemleri

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, COVID-19 enfeksiyonunun hamile kadınlar üzerindeki etkileri tam olarak bilinmiyor. Bu konuyla ilgili veriler sınırlı olmasına rağmen, hamile kadınların diğer bireylere kıyasla daha ciddi hastalık riski altında olduklarına dair bir kanıt yoktur. Yine de hamilelik döneminde vücutta ve bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, kadınlar bazı solunum yolu enfeksiyonlarından ciddi şekilde etkilenebilir. Bu nedenle, anne adaylarının kendilerini COVID-19’dan korumak için önlemler almaları ve ateş, öksürük veya nefes almada zorluk gibi olası semptomlar halinde doktorlarına bilgi vermeleri hayati öneme sahiptir.

Sonuç olarak, her ne kadar Koronavirüs hakkında araştırma ve testler devam etse de tüm bireylerin kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri toplum sağlığı adına oldukça faydalı olacaktır.