19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerDövme ve piercing sevenleri bir kez daha düşündürecek gerçek!

Dövme ve piercing sevenleri bir kez daha düşündürecek gerçek!

İçerikleri

Kişiye fark ettirmeden karaciğeri ele geçiren Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları ilerlediği takdirde siroz başta olmak üzere pek çok hastalığa neden olabiliyor. Kansere yol açabilen bu tehlikeli hastalığın oluşmasıysa farklı nedenlere bağlı. Örneğin; kan nakli sırasında oluşabileceği gibi çok eşli cinsel yaşam da buna sebep olabiliyor. Özellikle gençlerin ilgisini çeken piercing ve dövme yaptırmak ise Hepatit hastalığının oluşmasının bir başka nedeni. Gençlerin son yıllardaki tutkusu haline gelen dövme ve piercingin barındırdığı bu tehlikeyse bilinmemekte.

Sıradan kan testlerin de bile saptanabilen Hepatit, aşısı olan bir hastalık olmasına rağmen dünya üzerinde tedavi edilen kişi sayısı ise oldukça azdır. Milyonlarca Hepatit hastası arasından sadece yüzde 20’lik bir kısım tedavi olabilmekte. Hastalığın klinik bulgularının ortaya çıkması ise oldukça geç oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisindeki hedefi ise Hepatiti ortadan kaldırmak.

Karaciğer nakline rağmen ölüm oranının oldukça yüksek olduğu Hepatit önlenemez bir hastalık değildir. DSÖ bu konu ile ilgili çalışmalar yapmakta ve 10 yıllık süreçte tüm hastaların tedavi edilmesini hedeflemekte.

Hepatit Kader Değildir!

Aşı yoluyla önüne geçmenin mümkün olduğu hepatit hastalıkları Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi haline geldi. Dr. Yılmaz Çakaroğlu ise bu konu hakkında şu açıklamaları yaptı; “Hepatit uzun yıllar ortaya çıkmayabiliyor. Fark edildiğinde karaciğer sorunları ileri seviyeye ulaşmış olmakta. Aşı ile alınabilecek bir önlem olan hepatit kader değildir. Aşı karşıtlarının ortaya koydukları bu tutumlar ise hastalığın ilerlemesine ve ölümlere yol açmakta.” diyerek aşının önemini vurgulamıştır.