20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkDoğal yollarla egzamaya "Dur!" deyin!

Doğal yollarla egzamaya “Dur!” deyin!

İçerikleri

Dünya üzerinde pek çok kişinin ortak sorunu olan egzamayla mücadelede Türkiye’nin yeri listenin birinci sırasında denilebilir. Doğal bitkisel yöntemlerden akupunktur tedavisine kadar birçok tedavi yöntemi uygulanabilir. Ülkemizin doğal bitkisel örtüsü, kaynak suları ve termalleriyle tıbbın çare bulamadığı hastalıkların çoğunun tedavisi yapılabilmekte. Pekiyi kesin çaresi henüz bulunamayan egzama için neler yapılabilir? Haberimizi sizler için derledik.

Egzama Nedir?

Çağımızın en çok rastlanan hastalıklarından biri olan egzama, en kısa hali ile çeşitli iç ve dış nedenler yüzünden derinin iltihaplı bir şekilde reaksiyon göstermesidir. Tıp dünyası hala  Egzamanın nedenleri ve tedavisi üzerinde tartışırken, yinede uygulanabilecek bir kaç elle tutulur hastalık sebebi ve tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Atopik Egzama: Bebek egzaması olarakta bilinen bu hastalık genellikle 0-6 yaş aralığında vücuda yerleşip konaklar. Bu hastalık yetişkinlik döneminde yavaşça kaybolur ya da etkileri azalır ama tekrar nüks etme olasılığıda fazladır.

  • 0 – 3 aylık dönemlerde ilk olarak yüzde, zamanla gövde kısmına ve en sonunda uzuvlara doğru yayılır.
  • 3 -12 yaş aralığında eklemlerde, eklemlerin iç taraflarında ve uzuvlarda görülür.
  • 18 yaş sonrası ellerde, eklemlerin iç kısımlarında, meme ucu, kulak ve göz kapaklarında çıkma olasılığı yüksektir.

Ayrıca kaşıntı ile beraber gelen deride kızarma, pullanma ve kuruluk bu tür egzamanın belirtileri arasındadır.

Seborik dermatit: Nedeni pek bilinmese de kronikleşen bir egzama türü olan Seborik Dermatit genellikle cildin yağlı kısımlarında oluşur. Saç ve kaşta, kulaklarda, yanaklarda özellikle burun kenarları erkeklerde sakalların iç kısımlarında oluşur. Bu egzama türü lenf benzlerinin giderek büyümesine ve kızarlıkla beraber gelen pullanmaya sebep olur.

Asteatotik egzama: Bu çeşit egzama daha çok yaşlı insanlarda görülür. En büyük sebebi ise aşırı miktarda duş alımından sonra derinin yağ tabakası miktarının azalmasıyla ortaya çıkar.

Bu tür egzama sıklıkla bacakların ön kısmında, göğüste ve kollarda görülür.

Kontakt egzama: Genellikle kimyasal ürün kullanımı sonucunda oluşan deformasyonun cildin korunması için salgılanan yağları engellemesi ile oluşur. Saç boyası, sahte dövmeler, oje, parfümler ve kozmetik ürünleri bu hastalığa sebep olabilir.

Numuler egzama: Uzuvlarda görülen ve su şişesi kapağı ebatındaki oldukça kaşıntılı olan bu egzama çeşidi, kızarıklıkla birlikte gelen kabuklanma ile ortaya çıkar. Bu çeşit egzamaya genellikle bir enfeksiyon sebep olur.

Gravitasyonel Egzama: Genellikle ayakta uzun süre çalışan kişilerde, yaşlı insanlarda ve doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür. Kan birikimi yüzünden damarlara uygulan basınçla beraber deride hasar oluşur bu da Gravitasyonel egzamaya sebep olur.

Bacaklarda kuruluk ile gelişen su topakları, kızarıklık ve daha da ilerleyen zamanlarda deride siyah lekeler ve ülser benzeri yaralar oluşabilir.

Doğal Yöntemlerle Egzama Nasıl Engellenebilir?

Öncelikle bu hastalıkta doğal yöntemlerin işe yaraması için uygulamaya geçmeden önce bazı önlemler alınması gerekmektedir.

  1. Ev sürekli olarak havalandırılmalıdır.
  2. Yaralı bölge asla kaşınmamalı ve tahriş edilmemeli.
  3. Banyo alışkanlığı mevsime göre ayarlanıp yapılmalı çok sık yapılmamalı.
  4. Çok sıcak suda duş alınmamalı.
  5. Sert banyo keseleri kullanılarak deri tahriş edilmemeli.
  6. Stresten uzak durulmalı.
  7. Eller ılık su ile yıkanarak sürekli nemli bırakılmalı.

Egzamaya Karşı Doğal Yöntemler

1 – Elma sirkesi

Üç yemek kaşığı sirke su ile karıştırılarak bekletilir. Elde edilen karışım pamuk kulanılarak egzamalı bölgeye sürülür. İki günde bir bu tedavi uygulanır. Fakat egzamalı bölgede yara oluşmuşsa bu yöntem sakıncalıdır.

2 – Dut ve Havuç

İki su bardağı su ile iki avuç beyaz dut 4 dakika kaynatılır. Karışım soğuma evresine geçtikten sonra egzamalı bölgeye bu karışımı uygulayanız. 40 dakika boyunca bekletildikten sonra bölgeyi yıkayıp durulayın.

3 – Kına

Eski yöntemlerinden biridir. Elde oluşan egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Tedavi süresi sempotamların ne kadar sürede azaldığına göre değişkenlik gösterebilir.

4 – Isırgan Otu

Bir bardak klorsuz su ile bir tatlı kaşığı ısırgan otu kaynatılarak demlemeye bırakılır ve suyu içilir. Saç egzamasına büyük oranda iyi gelmektedir.

5 – Yulaf

Yulafı su ya da süt ile karıştırarak lapa kıvamına getirdikten sonra egzamalı bölgeye sürün ve 10 – 15 dakika süresince bekletin.

6 – Papatya

15 dakika kurutulmuş papatyayı klorsuz suda kaynatıp demlenmesini bekledikten sonra egzamalı bölgeye kompres yapın.

7 – Hindistancevizi Yağı

Cildinize yavaş bir şekilde uygulayın. Hindistancevizi yağının mineralleri çok zengin olduğundan derinin egzamaya karşı mukavvemetini arttıracaktır.

8 – Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağı besleyici olduğundan duş öncesi deriye uygulanabilir.

9 – Limon

Başlı başına bir vitamin deposu olan limon aynı zamanda antioksidan özelliği de taşımaktadır.