25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıDiş çürükleri nasıl önlenir? Diş çürüklerine karşı beyaz peynir

Diş çürükleri nasıl önlenir? Diş çürüklerine karşı beyaz peynir

Tüm vücudun sağlığını birebir ilgilendiren ağız ve diş sağlığı ihmale gelmiyor. Ağız içerisindeki çürük ve iltihaplı dişlerin kalp sağlığını olumsuz etkilediği, böbrek yetmezliğine neden olduğu, romatizma gibi kronik rahatsızlıkların baş sorumlusu olduğu biliniyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli bilgiler veren Diş Hekimi Uğur Muharrem Gültekin, ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiği hususunda vatandaşları bilgilendirdi.

İçerikleri

Sağlıklı bir ağız için vazgeçilmez faktör sağlıklı dişlerdir. Sağlıklı dişler, sağlıklı bir beslenme içinde çok önemlidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli sorunlardan biri şüphesiz diş eksikliğidir. Ağız içerisindeki eksik dişler, fonksiyon kaybına yol açtığı gibi estetik görünümü bozmakta ve psikolojik sağlığa negatif etki ederek günlük yaşantımızda kaliteyi düşürmektedir. Ağız içerisinde diş kayıplarına neden olan en önemli sebep ise diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesidir. Ayrıca diş çürümesi de en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Kronik rahatsızlıklarında diş sağlığına olumsuz etkisi yadsınamaz. Diş sağlığına negatif etki eden bu durumların engellenebilmesi için dişlerin günlük 2 defa fırçalanması ve diş ipi ile artıkların temizlenmesi gerekiyor.

Diş İpini İhmal Etmeyin

Yılda 2 defa diş hekimine muayene olunması sağlıklı bir ağız ve dişler için olmazsa olmazdır. Sağlıklı bir ağıza sahip olmak için diş taşlarının düzenli aralıklarla temizlettirilmesi ve diş eti bakımları çok önemlidir. Diş kayıplarını önlemek için dişlerin çürümesini beklemeden muayenesinin yaptırılması şarttır. Dişlerin sabah ve akşam fırçalanması, diş ipi kullanılmasının ihmal edilmemesi, gargara ile ağız ve dişlerin temizliğinin yapılması sağlıklı ağız ve dişler için atılması gereken önemli adımlardır.

Ağızda eksik ve çürük dişler varsa vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmesi gerekir. Güçlü dişler ve sağlıklı bir ağız için dişleri günlük 2 defa fırçalamanın yanı sıra brokoli, yumurta ve havuç gibi besinleri bol tüketmek lazım.

Çürüğün Önüne Peynir İle Geçin

Doğru bir beslenme tarzı diş çürüklerinin önlenmesinde çok etkilidir. Ağız ve diş sağlığı için Diş Hekimi Uğur Muharrem Gültekin tarafından tavsiye edilen besinler ise şöyle;

Beyaz Peynir

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (AAPD) tarafından yapılan bir açıklamada beyaz peynir tüketmenin diş çürükleri riskini düşürdüğü ifade edildi. Araştırmadan elde edilen bulgular, hamileliği döneminde beyaz peyniri fazla yiyen annelerin çocuklarının dişlerinde daha az çürüğe rastlandığını gösteriyor. Peynirin içeriğinde zengin oranda bulunan kazein maddesi diş çürüklerine neden olan bakterilere karşı dişin direncini artırıyor.

Havuç

Havucun sert bir besin maddesi olması diş temizliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Yumurta

Yumurta akının içeriğindeki zengin protein ve sarısının içeriğindeki zengin kalsiyum ile D vitamini dişlerin ve kemiklerin güçlenmesinde çok etkilidir.

Brokoli

Brokoli, dişlere yapışmayan bir besin olduğundan dolayı diş çürüklerine neden olmaz. Ayrıca brokolinin içeriğinde bulunan zengin orandaki mineral ve vitamin vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.