20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerCovid-19 sürecinin ne kadar şiddetli geçirileceğini belirleyen test geliştirildi

Covid-19 sürecinin ne kadar şiddetli geçirileceğini belirleyen test geliştirildi

İçerikleri

Dünya genelinde 1 milyon 100 bin kişiden fazla insanın hayatına mal olan Covid-19 virüsü salgın sürecinde insanları umutlandıran gelişmeler yaşanıyor. Royal Collage of Surgeons in Ireland Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, Covid-19 virüsü enfekte olan hangi hastaların tedavi sürecini şiddetli geçireceğini doğru tahmin eden bir test geliştirdiklerini bildirdi.

Dublin-Boston Skoru Testi Nedir?

Dublin-Boston skoru olarak adlandırılan ölçüm testi sayesinde klinik tedavi uzmanları, steroid gibi tedavi tekniklerinden yararlanabilecek vakaların tespit edilmesinde daha doğru kararlar alabilecekleri gibi tedaviye yoğun bakım ünitesinde devam edilip edilmemesi gerektiğinin kararını verebilecekler.

Covid-19 virüsü salgın sürecinde şimdiye kadar böyle bir ölçüm testi yoktu. İlk dört gün içerisinde hastadan alınan kan örnekleri Dublin-Boston skoru testi ile incelenerek tedavinin yedinci gününde vakanın tedavi sürecini ne kadar şiddetli geçirip geçirmeyeceğinin tahmini doğru bir şekilde yapılacak.

Dublin-Boston Skoru Testi Nasıl Yapılıyor?

Dublin-Boston skorunun belirlenmesi için yapılan kan testi, vücudun bağışıklık sisteminin yanı sıra kontrol iltihabına da mesajlar yollayan iki molekülün seviyelerinin ölçülmesiyle yapılıyor. Interleukin (IL)-6 ve IL-10 olarak adlandırılan bu iki molekülün düzeyleri, süreci şiddetli geçiren Covid-19 vakalarında değişiklik göstermektedir.

Bu iki molekülün seviyelerindeki değişiklikleri temel alan araştırmacılar tarafından bir puan sistemi geliştirildi. Testteki her 1 puanlık artışın vakanın süreci daha şiddetli geçirme ihtimalini 5,6 kat artırdığı değerlendirildi. Dubli-Boston skorunun çok rahat hesaplanabildiğini ifade eden araştırmanın kıdemli yazarı Gerry McElvaney, “Hastanede tedavi gören tüm Covid-19 vakalarına bu test rahatlıkla yapılabilabilir. Covid-19 virüsünü azaltmak için tasarlanan yeni tedavi yöntemlerinin yarar sağlayıp sağlamadığının değerlendirilmesinde de kullanılabilir. Dublin-Boston skoru belirlenirken IL-6’nın IL-10’a oranı dikkate alınıyor. Bunun nedeni ise testin sadece IL-6’daki değişikliklerin ölçülmesine göre daha iyi sonuç vermesidir.” dedi.