Ana SayfaHaberlerÇocuklarda kızamık rahatsızlığı ölümcül olabilir!

Çocuklarda kızamık rahatsızlığı ölümcül olabilir!

İçerikleri

Kızamık virüsünün çocukluk çağında görülen döküntülü bir rahatsızlık olduğuna değinen Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Hüner, kızamık rahatsızlığının çocuklarda en yaygın görüldüğü dönemin kış sonu ve ilkbahar başları olduğunu söyledi. Kızamık rahatsızlığına aşı olmayan ve kızamık rahatsızlığı geçirmeyen yetişkenlerde de rastlandığına değinen Uzman Dr. Hüner, kızamık rahatsızlığında artışın olduğuna dikkat çekerek anne ve babaları kızamık hakkında uyardıktan sonra önemli tavsiyelerde bulundu.

Kızamık Bulaşıcı Bir Hastalık

Solunum sistemindeki viral enfeksiyondan kaynaklanan kızamık rahatsızlığının çok bulaşıcı olduğuna değinen Uzm. Dr. Hüner, “Kızamık rahatsızlığı, virüsün enfekte olduğu mukus ve tükürük ile temas edildiği zaman bulaşabilmektedir. Kızamık virüsü kapmış olan bir kişi öksürdüğü ve hapşırdığı zaman havaya bıraktığı enfeksiyon, o ortamda bulunan insanlara rahatlıkla bulaşabilir. Kızamık rahatsızlığının belirtileri ise virüs bulaştıktan ortalama 8 ila 12 gün arasında ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Kızamık Yüksek Ateş ve Kuru Öksürük İle Belirti Veriyor

Kızamık rahatsızlığının ilk belirtileri ile ilgili de bilgi veren Uzm. Dr. Hüner, “Boğaz ağrısı, yüksek ateş, kuru öksürük, halsizlik, burunda akıntı, hapşırık ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri, yorgunluk, ışığa duyarlı hale gelme, şişmiş ağrılı ve iltihaplı gözler, boğaz ağrısı, ağız içerisinde oluşan küçük grimsi beyaz lekeler ve vücutta oluşan döküntü kızamık rahatsızlığının önemli beliritileridir. Kızamık rahatsızlığı ile birlikte vücutta küçük kırmızı-kahverengi, yassı veya hafif kabarık noktalar halinde bir görünüm oluşur. Yüz ve baş kısmından başlayan kızamık döküntüsü yukarıdan aşağıya doğru vücuda yayılır. Gövde de birleşen döküntüler, kol ve bacaklarda ise ayrılır. Kızamık döküntüsünün başlamasıyla birlikte hastada 40-41 dereceye kadar yüksek ateş görülebilir.” ifadelerine yer verdi.

Kızamık rahatsızlığı ile vücutta görülen döküntüler yaklaşık 4 gün sürer. Yukarıdan aşağıya doğru hafif bir soyulmayla başlayan döküntüler, yine aynı şekilde solarak kaybolmaktadır. Döküntüler soldukça hastanın ateşi de düşer. Bunun haricinde halsizlik, ateş ve öksürük, hastalık hali uzadığı takdirde olası komplikasyonlar değerlendirilmelidir. Kızamık rahatsızlığına sıkça eşlik eden rahatsızlıklar ise kulak enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonudur.

Kızamık Çocuklarda Ölümle Sonuçlanabilir

Uzm. Dr. Hüner, “Kızamık, çocukların sağlığını tehdit eden önemli bir rahatsızlıktır. 1 yaşın altında kızamık rahatsızlığı geçiren çocuklarda ölümcül sonuçlara neden olabilir. Kızamık aşısıyla birlikte bu rahatsızlıklardan meydana gelen ölümlerde dünya genelinde ciddi bir düşüş olmuştur. Ancak kızamık rahatsızlığından 5 yaşın altında hayatını kaybeden çocuk sayısı halen yılda 100 bin civarındadır.” dedi.