28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda cinsel kimlik bozukluğu nedir? Nasıl bir tutum sergilenmeli?

Çocuklarda cinsel kimlik bozukluğu nedir? Nasıl bir tutum sergilenmeli?

Çocuklarda cinsel kimlik bozukluğunun nedenleri ve aile tutumlarının nasıl olması gerektiğini yazımızın detayında bulabilirsiniz.

İçerikleri

Çocuklarda cinsel kimlik erken yaşlarda ortaya çıkıyor. Anne ve babalar çocuklarında oluşan cinsel kimlik bozukluğunu fark ettiklerinde nasıl davranmalıdır?

Cinsel Kimlik Bozukluğu Nedir?

Cinsel kimlik bozukluğu bireyin doğuştan belirgin olan kendine ait cinsi özelliklerine değil karşı cinsiyete doğru yönelim göstermesidir. Böyle bir tavır ve davranışta olan kişi kendi kıyafetlerini giymek istemez, arkadaşlarını kendi cinsinden seçmekten açınır ve davranışlarında farklılaşmalar oluşmaya başlar. Özetle açıklamak gerekirse erkek birey erkeksi davranışlar sergilemez, kız bireyler de aynı şekilde konuşmalarını, jest ve mimiklerini karşı cinse benzetmeye çalışır. Bir kişiye gerçekten cinsel kimlik bozukluğu tanısı koyulması için 6 ay ya da 1 sene gibi süre zarfında hep aynı tavırda olması gerekmektedir.

Çocuklarda Cinsel Kimlik Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Genellikle 2 yaşlarında kız ya da erkek çocuğun konuşmalarından ve davranışlarından cinsel kimlik anlaşılır. İnsan kendi cinsiyetini bu yaşlardan itibaren yavaş yavaş anlamaya başlar.

Cinsel Kimliği Belirleyen Etmenler Nelerdir?

Cinsel kimliği belirleyen etmenler konusunda bazı araştırmalara göre anne karnında başladığı söylenmektedir. Ancak çevresel etmenlerin de cinsel eğilimi belirlediği görülmektedir. Bunlara ek olarak kişinin kendi alt yapısında, duygu ve hayal dünyasında yer alan faktörlerde bu konuda etkin olmaktadır.

Çocuklar Neden Cinsel Kimlik Bozukluğu Yaşarlar?

Çocukların cinsel kimlik bozukluğu yaşamalarının birçok sebebi bulunmaktadır. Anne karnından bebeğe geçen hormonlar, aile hikâyesinde herhangi bir kişinin cinsel kimlik bozukluğu yaşaması gibi sebepler bu konunun belirleyicileridir. Son zamanlarda görülen vakalarda ebeveynlerin çocuklarına karşı olan tutumlarının da etkili olduğu gözlenmiştir.

Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Erkek bir çocuk kendi cinslerinden farklı olarak kız oyuncaklarıyla sürekli olarak oynamak istiyorsa, kızlarla daha fazla zaman geçiriyorsa, alışverişte devamlı kız kıyafetleri dikkatini çekiyorsa aileler bu konuda şüphelenebilirler. Kız çocukları için de aynı durumlar geçerlidir. Şayet bir kız çocuğu her seferinde erkek arkadaşlarıyla oynamayı tercih ediyorsa ya da kıyafetlerde etek ve elbise giymeyi hep reddediyorsa cinsel kimlik bozukluğunun varlığı düşünülebilir. En önemli nokta da vücut yapısından memnun olmamaktır. Kızlar erkek cinsel organını erkekler ise kızların cinsel organına sahip olmayı arzu ediyor ve davranışlarıyla belli ediyorsa kesinlikle yardım alınması gerekmektedir.

Ebeveynler Cinsel Kimlik Bozukluğu Yaşayan Çocuklarda Nasıl Hareket Etmelidir?

Esasında ailelerin çocuk hangi cinsel kimliği seçerse seçsin ona iyi davranmalı ve psikolojilerini tamamen bozacak hareketlerden kaçınmalıdır. Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan çocuklar için çocuk psikiyatrlar ile görüşmek ve danışmak gerekir. Erken yaşlarda fark edilirse tedavi süreci daha kolay olmaktadır.

Bu bozukluğu yaşayan bireylerin geri dönüşü olmayan intihar ve kendine zarar verme gibi olumsuz hareketler yapması olasıdır. Bu yüzden ebeveynler çocuğunun ruh sağlığını düşünüp ona göre hareket etmelidir. Kesinlikle çocuklara hakaret içerikli sözler söylenmemelidir ve aşağılayıcı tutumlar sergilenmemelidir.

Cinsel Kimlik Bozukluğunun Tedavisi Mümkün Müdür?

Aileler bu durumu fark ettiklerinde hemen harekete geçmeleri gerekir. İlk durumda çocuğa yönelik psikoterapi yapılır ve çevresel etmenleri düzenleme yoluna gidilir. İlerleyen safhalarda hormon tedavisi ile süreci iyileştirmeye devam edilir.

Ebeveynlere çocuğuna karşı nasıl davranması gerektiği konusunda danışmanlık yapılarak eğitim verilir. Bütün bu tedavi yöntemlerinden sonra uzman ve danışanın birlikte vereceği kesin karar ile cinsiyet değiştirme ameliyatı yapılabilir.

Çocuklarda Cinsel Kimlik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?