18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt Sağlığı İçin Ne Yemeli? Beslenmeniz Cildinizi Nasıl Etkiliyor?

Cilt Sağlığı İçin Ne Yemeli? Beslenmeniz Cildinizi Nasıl Etkiliyor?

Tükettiğiniz besinler, cildinizin nasıl göründüğü ve vücudunuzun nasıl çalıştığını doğrudan etkiliyor. İşte cilt sağlığınız için yemeniz gereken besinler.

İçerikleri

Sağlıklı bir cilde sahip olmak demek, aynı zamanda pürüzsüz bir cilt görünümü anlamına gelir. Her ne kadar cilt sağlığı için cildin yüzeyine yapılan bakımlar önemli olsa da, cildi içeriden beslemek de bir o kadar önemlidir. İşte bu nedenle, cilt sağlığı için ne yemeli sorusuna cevap olabilecek meyve ve sebzeleri bilmekte fayda var.

Cilt Sağlığı ve Beslenme

Pek çok kişi sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için günlük bakım ürünlerini kullanmanın ya da belli periyodlarda profesyonel bakımlar yaptırmanın yeterli olabileceğini düşünse de, işin aslı hiçte öyle değil. Günün yoğun temposunda yaşanan stres, kısıtlı zaman ve yorgunluk faktörlerini gözden geçirdiğinizde, pratik ama etkili çözümlere ihtiyacınız olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun için de gün içerisinde sizi stresten uzaklaştıracak minik molalar, meditasyon yapmak veya gün sonunda yürüyüş, spor aktiviteleri iyi gelebilir. Ayrıca beslenme düzenine ve yediklerinizin içerisindeki vitaminlerle minerallere dikkat ederseniz, doğal bir rutin akış elde ederek cilt sağlığı için farkında olmadan birden fazla şey yapmış olursunuz. Ve vücut için olmazsa olmazlardan bol su tüketmeyi unutmamalısınız. Su cildinizin sağlıklı görünmesi için de gerekli hayat pınarıdır.

Cilt Sağlığı İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Kötü beslenme alışkanlıkları; cildin çabuk yıpranmasını ve yaşlanmasını destekleyen faktörler arasında yer alır. Bu nedenle cilt sağlığı için besinlerin bazıları oldukça önemli bir role sahip. Sağlıklı beslenme, lifli gıdalar tüketmek cilt için önemli olmakla birlikte, şeker ve tuz tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması gerekir. A, C, ve E vitaminlerini barındıran besinlerin ise cildi beslemek için biraz daha fazla tercih edilmesi uzmanlar tarafından da önerilir.

Cilt Sağlığı İçin Vitaminli Besinler

Kırmızı Dolma Biber: Kırmızı dolmalık biber C vitamini bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Cildin kan akışını düzenleme görevini yerine getiren karoteonid kırmızı dolma biberde bulunur. C vitamininin yaşlanmaya karşı koruyucu ve kırışıklıkların oluşumunu geciktiren özelliği olduğunu da hatırlamak gerekir.

Ispanak: A vitamini cildi onaran vitamin grubundandır. Yeterli miktarda tüketilmediği takdirde cilt pullanması ve akne ile ilgili sorunlar yaşanabilir. C ve E vitamini kaynağı olarak da bilinen ıspanak, içerisindeki A vitamini sayesinde ciltte antioksidan etkisi oluşturur.

Kereviz: Kan akışını düzenleyen bir besin olan kereviz, adeta K vitamini deposudur. Düzenli kan akışı tüm vücut sistemi için önemli olduğu kadar, cilt sağlığı için de son derece önemlidir.

Somon Omega-3 İçeriği İle Cildi Onarır

Somon: Omega3 eksikliğinden dolayı ciltte; kuruluk, tahriş olma, siyah noktalar ve minik beyaz noktaların oluşması söz konusu olabilir. Cildin onarılmasını, nem dengesini ve elastikiyetini destekleyen yağ asitleri, vücudun üretebildiği yağlar değildir. Bu sebeple de dışarıdan besinlerle vücuda dahil edilmesi gerekir. Somon Omega3 açısından zengin bir besin olduğundan, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Kuru Fasulye: B vitamini kolajen üretimini tetikleyen, ciltteki yağ salgısının dengesini korumasını sağlayan ve böylece sivilce oluşmasını önleyen bir vitamindir. Kuru fasulyenin bu vitamin açısından zengin olması, cilt için tüketilmesi gereken besinlerden olması gerektiğini gösterir.

Ceviz: Özellikle akne problemleri olanların tercih edebileceği ve çinko bakımından zengin olan ceviz, cilt sağlığı için önemli besinlerden bir tanesidir. Akne sorunlarının çinko eksikliğinin göstergelerinden olduğu varsayılırsa, vücut dengesini sağlamak açısından yeterli miktarda ceviz tüketmek iyi olacaktır. Ciltteki hücre yenilenmesine yardımcı olan ceviz, aynı zamanda saç sağlığı için de faydalı olan besinlerdendir. Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olarak, saç köklerine daha fazla kan akışı olmasını ve güçlü saç köklerine sahip olunmasını destekler.

Yumurta: Ciltteki hücre gelişimini ve cildin nem dengesini sağlayan D vitamini yumurtanın sarısında bulunur. Ayrıca kalsiyum emilimini de sağlar. Yumurtaya alerjisi olmayanların günde 1 yumurta tüketmesi, cilt için yararlıdır. Elbette yumurtanın yan etkisi olacağını düşünenlerin bir doktora danışarak tüketmeleri faydalı olacaktır.

Domates: Oldukça güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra, cildi güneşin zararlarından da koruyan bir besindir domates. E vitamini deposu olan domates, ciltteki kuruluğun ve kırışıklıkların azalmasında destekleyici bir besindir.

Havuç Anti Kansorejen Etkisi İle Cilt Kanserini Engeller

Havuç: Herkesin bildiği gibi göz sağlığı için önemli bir yere sahiptir havuç. A vitamini yönünden zengin olan havuç, cildin dış katmanlarındaki fazla hücre oluşumunu engeller. Fazla hücre oluşumu, ölü hücrelerin de fazlalaşması demektir. Bu da cilt gözeneklerinin kapanması, gözeneklerin kapanmasıyla birlikte akne oluşumu da ortaya çıkar. Havuç ise tüm bunların oluşmasını azaltan bir yardımcı görevini görür. Aynı zamanda doğal bir anti kanserojen olarak, cilt kanserinin de oluşumunu engelleyici görevi görüyor A vitamini. Her gün 1 havuç yemek, hem cilt sağlığı için hem de vücut göz sağlığı için faydalıdır.

Ay Çekirdeği: Ay çekirdeği E vitamini bakımından zengindir. E vitamini ise; cildi nemlendiren ve esneklik kazandıran bir vitamindir. Her besin için geçerli olan yeterli miktarda tüketildiği takdirde, diyet yapan kişilerin de yemesinde sakınca olmayan besinlerdendir ay çekirdeği. Bu arada bademin de E vitamini açısından zengin bir besin olduğunu atlamamak gerekir.

Fast Food Yiyeceklerden Uzak Durun!

Kalorisi bol, şeker ve trans yağ yönünden oldukça zengin içeriğe sahip olan fast food besinleri, kilo sorunu yaşanmasına neden olmakla birlikte, cilt sağlığı için de fazlasıyla olumsuz etkilere sahiptir. Bu tarz yiyecekler ve asitli içecekler yerine; ev yemekleri, cilde fayda sağlayan vitaminleri barındırdan mevsim meyveleri, atıştırmalık yemişler ve doğal içeceklerden yana tercihler yapılması cildin pürüzsüz görünmesi için gerekli olduğu kadar, cilt sağlığı için ne yemeli sorusuna da özet bir cevap niteliğindedir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme