25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt rahatsızlıkları ile ilgili sıkça sorulan sorular

Cilt rahatsızlıkları ile ilgili sıkça sorulan sorular

İçerikleri

Birçoğumuzun hayatımızın belirli bir döneminde yaşadığımız cilt rahatsızlıkları ile ilgili soruları Saglikhaberleri.com takipçileri için derledik.,

İşte Cilt Rahatsızlıkları İle İlgili Sorulara Uzmanların Verdiği Cevaplar

Vücudum kabardı, kaşıntım var. Ne yapmam gerekiyor ?

Kaşıntı ve kabartılar, bir çok cilt ya da deri hastalığının belirtisidir. Bu nedenle kesin tanı konması ve tedavi planı için mutlaka bir dermatologun görmesinde yarar vardır.

Vücudum çok kuru. Kuru olduğunda daha çok kaşınmam normal mi ?

Kuru vücut her zaman için bir kaşıntı nedenidir. Ve genellikle kuru olan deri kaşıntı oluşturur.

Gövdemdeki kabarmalara, göz kapağı şişliği ve ses kısıklığı da eklendi. Ne yapabilirim ?

Bu durum, hasta açısından kurdeşen tablosunun ileri şekle dönüştüğünü gösterir. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda yarar vardır.

Uzun zamandır kurdeşenim var. Nelerin yol açtığını nasıl anlayabilirim ?

Kurdeşen çok farklı nedenlerden gelişebilen bir hastalıktır. Bu durumda hastanın kendi hayatını, kullandığı ilaçları, yediği gıdaları ve vücuduna temas eden maddeleri sorgulaması gerekir. Ayrıca bir dermatoloğa başvurup kan tetkiklerinin ve alerji testlerinin yapılması gerekir.

Annemin ellerinde çatlamalar oluştu. Ayrıca kaşıntısı da var. Nasıl sabun kullanmalı ? Başka ne yapmalıyız ?

Çatlamalar ille de sabundan olmayabilir. Ama yine de piyasada bulunan ve nemlendirici içeren sabunların kullanılması sıkıntısına yardımcı olabilir.

Deodorant sıkınca koltuk altımda yanma ve kızarıklık oluşuyor. Normal mi ?

Normalde alerjik ve hassas olmayan ciltte böyle belirtiler meydana gelmez. Bu nedenle kızarıklık, yanma gibi bulgular oluştuğunda o marka deodorantın kullanılmamasında yarar vardır. Burada deri testleri yapılarak alerjik olunmayan maddeleri içeren deodorantlar önerilir.

Bebeğimin cildi çok kuru. Piyasadaki nemlendiricileri kullanabilir miyim ?

Piyasada bebek cildi için kullanılabilecek ve özel hazırlanmış nemlendiriciler vardır. Bu ürünler kullanılabilir.

Ben ve eşim alerjik yapıdayız. Bebek düşünüyoruz. O da alerjik mi olur ?

Alerjik bünye genelde genetiksel olarak oluşur. Ancak anne ve babanın alerjik olduğu durumda çocukların alerjik olması her zaman söz konusu olmayabilir.

Derimden hiçbir şikayetim yok. Ancak alerji testlerimi yaptırmalı mıyım ?

Herkesin bilgi sahibi olması ya da bu konuda bilgi ve önlem alması anlamında alerji testlerini yaptırmasında büyük yarar vardır.

Kurdeşenim var. Eşime ve çocuklarıma geçer mi ?

Kurdeşen alerjik yapıda bir deri hastalığıdır. Kesinlikle bulaşıcı değildir.

Saç içlerimde sık sık kabuklu ve sert yaralar oluşuyor. Kullandığım şampuanı değiştirmeli miyim?

Saç içerinde kabuklu yaraların olması çok sık görülen bir dermatolojik rahatsızlıktır. Bu durumda özel şampuanlar kullanmak gerekir. Bunun için bir cilt doktoruna başvurmanızda yarar vardır..

Alerji testlerinde bütün allerjiler ortaya çıkar mı?

Yeryüzünde binlerce allerjen bulunmaktadır. Doğal olarak bunların tek tek hepsini saptmak mümkün değildir. Ancak testlerde en fazla allerji yapan maddeler kullanılmaktadır.,

İmitasyon takı kullandığımda bazen kızarıklıklar, sulantı ve şiddetli kaşıntıya neden oluyor. Bu durum nedir?

Bu durum kişideki nikel alerjisini çağrıştırır ya da düşündürür. Bu nedenle bu kişilerin imitasyon takı kullanmaması gerekmektedir.

Elimde ekzema var. Kullandığım sabundan olur mu ? Elimi ne ile yıkamam gerekir ?

Eldeki egzemaları oluşturan nedenlerden birisi de kullanılan sabunlardır. Elinizi ne ile yıkayacağınızın belirlenmesi için alerjik olduğunuz maddenin saptanması ve seçilecek sabunlarda bu maddenin olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Annem zona geçirdi. Çok ağrısı var. Bana da geçer mi?

Zona enfeksiyonu, çocukların geçirdiği su çiçeği hastalığının büyüklerde olan şeklidir. Bulaşıcıdır. Vücut direnci kırık ve daha evvel su çiçeği geçirmiş kişilere bulaşabilir. Daha evvel su çiçeği geçirmemiş çocuklarda da su çiçeği enfeksiyonunun oluşmasına sebep olur.

Zona geçirdim. Halen ağrılarım var. Başka bir hastalık olabilir mi?

Zonaya bağlı ağrılar çok şiddetli olabilir ve deri bulguları geçtiği halde ağrılar birkaç ay daha devam edebilir. Bu nedenle başka bir hastalıktan dolayı endişe etmemeniz gerekir.

Eşim zona geçiriyor. Stresten olabilir mi?

Zona viral bir hastalıktır. Dolayısı ile su çiçeği virüsünden oluşuru. Stres vücüt direncini kırdığı için kişiyi enfeksiyona hazır hale getirir.

3 yaşında kızım var. Sık sık kaşıntılı kabarmaları oluyor. Doktora götürdüm. Alerji dedi. Bu yaşta alerji testi yapılabilir mi?

Alerji testleri beş yaşından önce genellikle uygulanmaz.

Alerji testi yaptırmak istiyorum. Ancak kan görünce bayılıyorum. Nasıl yaptırabilirim?

Alerji testlerini yaparken kan görme ihtimaliniz yoktur. Dolayısıyla rahatlıkla yaptırabilirsiniz.

Dudaklarımda sık sık uçuk çıkıyor. Aynaya bile bakmak istemiyorum. Tedavisi var mı?

Uçuklar ilk enfeksiyonu aldıktan sonra aynı bölgede kişinin bağışıklık sitemine göre tekrarlar. Kalıcı olmamakla birlikte tedavisi vardır.

Dudak uçukları başka bölgelerde de olur mu? Büyük oğlumun yanağında da aynı dudaktaki gibi çıkıyor.

Uçuklar sadece dudaklarda değil yüzün başka bölgelerinde de çıkabilir.

Kardeşim uzun süreli yürüyünce ayak tabanları kaşınıp kabarıyor. Hangi doktora gitmem gerekir?

Ayak tabanlarının yürüyüşten sonra kaşınıp kabarması kurdeşenden dolayı olabilir. Cildiyeciye başvurmalısınız.

22 yaşında bayanım. Heyecanlandığım zaman boynum ve yüzüm dalga dalga kızarıyor. Bu bir hastalık mı?

Genç bayanlarda stres ve heyecan sonucu yüz ve boyun bölgelerinde bu tarz kızarıkların olması mümkündür. Bu bir yapısal özelliktir. Bir hastalık belirtisi değildir.

Annem zona geçirmişti. Tekrar zona geçirmekten korkuyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Normalde zona insanın hayatında bir kez geçirdiği hastalıktır. Ancak vücut direnci çok kırık olduğunda tekrar tekrar geçirebilir.

Alerji testleri uzun süre alıyor mu?

Belli başlı iki alerji testi vardır. Prikt test onbeş dakikada sonuçlanır. Patch test ise 72 saat sürer.

Anneannemde sedef hastalığı var. Ben de genç bir kız olduğum için (gerçi annemde yok ama) korkuyorum. Sedef hastalığı ırsi midir?

Sedef hastalığının ırsi yani vardır. Ama kesin bir şey söylemek zordur.

Ağızdan ilaçlar da dahil olmak üzere bugüne kadar pek çok tedavi almış, 47 yaşında bir erkeğim. Bana bugüne kadar söylenen, bunun kesin tedavisinin henüz bulunmadığı ama bir gazetede, sedef hastalığında ışın tedavisinin hastalığı geçirdiğini okudum. Bu doğru mudur?

Evet ışın tedavisinin (PUVA ya da lokal ışın tedavileri) sedef hastalığında tedavi edici, etkin rolü vardır. Ama bu tedavilerde sedef hastalığının tamamen tedavi olmasına yardımcı olmaz.

Ben 24 yaşında bir erkeğim ve 2 yıl önce sedef hastalığı teşhisi aldım. Hastalığım çok şiddetli geçmiyor ama bazen şiddetleniyor. Bana hastalığın genetik olduğu söylenmişti ama yine başka şeyler de buna yol açabilir mi?

Sedef hastalığında genetiğin dışında başka bir çok faktörün önemi vardır. Bunlar içerisinde stres, travma, enfeksiyonlar ve ilaçları sayabiliriz.

23 yaşında 1 yıldır evli bir bayanım ve son 2 aydır ellerimde yaralar oluştu. Doktor el sedefi olduğumu söyledi. Bana bulaşıcı olmadığı söylendi ama eşim yemeklerimi yememeye başladı. Doktora sordum, bulaşıcı olmadığını söyledi ama yine de size de sormak istedim.

Sedef hastalığı vücutta hangi bölgede olursa olsun bulaşıcı değildir.

Ayak tabanlarımda sertlik ve yarılmalar nedeni ile gittiğim kurum doktoru, bunun sedef hastalığı olabileceğini ve bir cildiyeciye baş vurmamı söyledi ama benim bildiğim sedef ayakta değil, vücudun her yerine olur. Sizce de bir cildiyeciye baş vurmam gerekir mi?

Sedef tüm vücutta yaygın olabileceği gibi, vücudun el, ayak gibi belirli bölgelerinde de lokalize olabilir. Kesin teşhis için dermatoloğunuza baş vurmalısınız.

Askerdeyken ayağımda yaralar ve kaşıntı olmuştu, mantar diyerek tedavi verdiler, geçti. Askerden döndükten sonra son derece temiz bir evde yaşamama ve temizliğime çok dikkat etmeme rağmen, tekrar aynı sorunlar başladı. Bu nasıl olur?

Askerlik döneminde giyilen postalların ya da botların ayakta uzun süre kalması ve mantara uygun bir zemin oluşturması nedeni ile ayak mantar hastalıkları sık görülür. Ya tam tedavi olamamışsınızdır. Ya da eve döndükten sonra aynı enfeksiyonu tekrar almış olabilirsiniz. Artık cildiyecinize başvurmanızda yarar vardır.

Ayak tırnağımda kalınlaşma ve beyazlaşma oldu. Sanırım mantar ama tırnak mantarında tırnağı çektiklerini duydum ve korkudan doktora gidemiyorum. Başka bir tedavi şekli var mı?

Önce ayak tırnak mantarı olduğunun tespit edilmesi gerekir. Günümüzde etkili, ağızdan alınan ilaçlar hasatalara uygulandığında tırnak çekimi gibi travmatik yöntemler artık uygulanmamaktadır. Bu nedenle endişe duymanıza ya da korkmanıza gerek yok.

Ayağımda mantar olduğunu zannediyorum. Doktora gideceğim fakat bu arada 18 yaşındaki kızıma bulaştırma ihtimalim var mı?

Öncelikle cilt doktorunuza gidip kesin tanı almanız lazım. Mantar hastalıkları bulaşıcı oldukları için evdeki diğer fertlere rahatlıkla bulaşabilir.

3 yıl önce ayağımda mantar saptandı ve tedavi ile iyileşmiştim fakat 1 ay önce tekrarladı. Daha öncesinde yeterli tedavi edilmemiş olabilir mi?

Daha evvel mantar saptandığına göre tanı ya da teşhis doğrudur. Bu nedenle burada eksik tedavi ya da yeni enfeksiyon düşünülebilir. Cildiyecinize başvurmanızda yarar vardır.

15 yaşındaki kızıma doktor el egzeması tanısı koydu ve çok üzülüyorum. Çünkü egzemanın iyileşmesinin çok zor olduğunu duymuştum. Yeni bir tedavi şekli bulundu mu?

Ekzemanın neye karşı olduğunun saptanmasında yarar vardır. Bu nedenle kızınıza bir takım alerji testlerini uygulamak gerekir. Test sonucuna göre de egzamayı oluşturan madde saptanırsa bu durumda tabloyu çok daha rahat atlatır.

Kurum doktorum elimdeki yaraya egzema tanısı koydu ve bir cildiyeciye görünmemi söyledi.Şu anda uygun olmadığım için gidemedim ama aileme (eşime ve 7 yaşındaki oğluma) bulaşır diye korkuyorum ve yemekleri eldivenle hazırlıyorum. Doğru mudur?

Ekzema kesinlikle bulaşıcı bir deri hastalığı değildir.

Ben 43 yaşında bir babayım ve 3 yıl önce ellerimde beyaz lekeler oldu, vitiligo teşhisi koydular. Benim hastalığımın sıkıntıdan olduğunu söylediler ama çevremde ırsi olduğunu söyleyenler de var. 13 yaşında bir kız çocuğum var ve bu konuda endişeleniyorum. Bilgi verebilir misiniz?

Vitiligo hastalığının nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak kalıtımın ve stresin rolü kabul edilmektedir.

Bende vitiligo hastalığı var ama birçok tedavi almama rağmen hiç gerileme olmadı. Bir tanıdığım, bir eczanede yapma bir ilaç yapıldığını, bunu uygulayınca kesin iyileştirdiğini duymuş. Bu doğru olabilir mi?

Vitiligo hastalığının kesin bir çözümü henüz olmadığı için bu tarz spekülasyonlara açık bir konudur. Bu nedenle vitiligosu olan kişilerin kesinlikle dermatolog dışında herhangi bir tedavi yöntemine yönelmemelerini tavsiye ediyorum.

Ben 36 yaşında bir bayanım ve ergenlik çağında hiç sivilce sorunu yaşamamıştım ama son 6 aydır yüzümde iz bırakan iltihaplı sivilceler oluyor. Bu yaşta sivilce neden olur?

Ergenlik döneminden sonra sivilcelerin kendiliğinden azalarak düzelmesini bekleriz. Ancak zeminde hormonal bir bozukluk var ise bu tablo ileri yaşlara kadar devam edebilir. Bu nedenle bir dermatoloğun yardımını almanızda yarar var.

Ben 27 yaşında bir erkeğim ve sırtımda iri sivilceler var. Karaciğerden ileri geliyor olabilir mi?Bunun için cilt doktoruna mı yoksa karaciğer doktoruna mı gitmeliyim?

Sivilce bir deri hastalığıdır. Karaciğer bozukluğu ile hiçbir alası yoktur. Bu nedenle dermatoloğa gitmeniz gerekir.

Ben 16 yaşında bir genç kızım ve sivilcelerim var. Annem doktora götürmek istiyor ama ben çok çikolata seviyorum ve ondan olduğunu düşünüyorum. Çikolata yemeyi kesersem sivilcelerim geçer mi?

Son yıllarda yapılan araştırmalarda gıdaların akne oluşturmadaki rolleri pek kabul edilmemektedir. Ama sizin yine de böyle bir saptamanız var ise ilgili gıdayı fazla tüketmemenizde yarar vardır.

Ben 30 yaşında bir kadınım ve oldukça kiloluyum. Yüzümde iri sivilceler var. Doktorum yumurtalıklarda kistten olabileceğini söyledi ama kist saptanmadı. Bu yaşta sivilce kilolu olmaktan da olur mu?

Hayır kilo ile sivilce arasında herhangi bir ilinti yoktur. Lütfen dermatoloğa gidin.

Ben 18 yaşında bir gencim. Babamın saçı 20 yaşından itibaren dökülmeye başlamış. Beni de aynı son mu bekliyor?

Erkek tipi saç dökülmesinin kalıtımsal olduğunu kabul ediyoruz. Ama babada saç dökülmesi varsa erkek çocuk da da dökülecek anlamına gelmez.

Ben 28 yaşında bir bayanım ve saçlarım dökülüp, inceliyor. Annemin de saçı az ama onun 50 yaşından sonra azalmaya başlamış. Nedeni ne olabilir?

Bu durumda saç dökülmesinin nedenlerini araştırmak lazım. Bunun için bir dermatoloğa başvurmanızda yarar var.

Kuaförüm dün ensemde yuvarlak bir alanda hiç saç olmadığını fark etti ve buna saçkıran dendiğini, sarımsak uygulamamı söyledi. Henüz uygulamadım. Saçkıran niye olur? Bulaşıcı mıdır? Tedavi edilir mi?

Saçkıran toplumda çok sık gördüğümüz bir tablo. Genetiksel zemin üzerinde stresin ve bazı immünolojik tabloların rol olduğunu düşünüyoruz. Bulaşıcı değildir. Tedavisi vardır. Bunun için bir cilt doktoruna başvurmanızda yarar vardır.

Ben 27 yaşında bir erkeğim ve sırtımda iri sivilceler var. Karaciğerden ileri geliyor olabilir mi? Bunun için cilt doktoruna mı yoksa karaciğer doktoruna mı gitmeliyim?

Sivilce bir deri hastalığıdır. Karaciğer bozukluğu ile hiçbir alası yoktur. Bu nedenle dermatoloğa gitmeniz gerekir.

Ben 16 yaşında bir genç kızım ve sivilcelerim var. Annem doktora götürmek istiyor ama ben çok çikolata seviyorum ve ondan olduğunu düşünüyorum. Çikolata yemeyi kesersem sivilcelerim geçer mi?

Son yıllarda yapılan araştırmalarda gıdaların akne oluşturmadaki rolleri pek kabul edilmemektedir. Ama sizin yine de böyle bir saptamanız var ise ilgili gıdayı fazla tüketmemenizde yarar vardır.

Ben 30 yaşında bir kadınım ve oldukça kiloluyum. Yüzümde iri sivilceler var. Doktorum yumurtalıklarda kistten olabileceğini söyledi ama kist saptanmadı. Bu yaşta sivilce kilolu olmaktan da olur mu?

Hayır kilo ile sivilce arasında herhangi bir ilinti yoktur. Lütfen dermatoloğa gidin.

Ben 18 yaşında bir gencim. Babamın saçı 20 yaşından itibaren dökülmeye başlamış. Beni de aynı son mu bekliyor?

Erkek tipi saç dökülmesinin kalıtımsal olduğunu kabul ediyoruz. Ama babada saç dökülmesi varsa erkek çocuk da da dökülecek anlamına gelmez.

Ben 28 yaşında bir bayanım ve saçlarım dökülüp, inceliyor. Annemin de saçı az ama onun 50 yaşından sonra azalmaya başlamış. Nedeni ne olabilir?

Bu durumda saç dökülmesinin nedenlerini araştırmak lazım. Bunun için bir dermatoloğa başvurmanızda yarar var.

Kuaförüm dün ensemde yuvarlak bir alanda hiç saç olmadığını fark etti ve buna saçkıran dendiğini, sarımsak uygulamamı söyledi. Henüz uygulamadım. Saçkıran niye olur? Bulaşıcı mıdır? Tedavi edilir mi?

Saçkıran toplumda çok sık gördüğümüz bir tablo. Genetiksel zemin üzerinde stresin ve bazı immünolojik tabloların rol olduğunu düşünüyoruz. Bulaşıcı değildir. Tedavisi vardır. Bunun için bir cilt doktoruna başvurmanızda yarar vardır.

4 aylık bir bebeğim var ve 3 aylıktan itibaren yalnızca emzirerek beslememe rağmen yanaklarında kızarıklık ve kabuklar oldu. Bazen geçtiği için doktora götürmedim. Bir hastalık belirtisi olabilir mi?

Anlattığınız kadarı ile bir deri hastalığı görüntüsüne uymaktadır. Bu nedenle etkili bir tedavi için dermatoloğa başvurmakta yarar vardır.

5 aylık bebeğime atopik dermatit teşhisi koydular. Uymamız gereken birçok kural var ama ömür boyu bu kurallara uymak çok zor gibi geliyor. Büyüyünce geçer mi?

Atopik dermatit çocuk büyüdükçe tamamen düzelebileceği gibi ömür boyunca da devam edebilir. Devam ettiği sürece de bu kuralarla uyulması zorunludur.

35 yaşında bir bayanım ve son 1 yıldır vücudumda yeni benler fark etmeye başladım. Bu normal midir?

Benler, doğduğumuzda sahip olduğumuz sayıda kalmazlar. Bu nedenle zamanla vücutta yeni benlerin oluşması normaldir. Önemli olan, aynı dönem içerisinde çok sayıda ve büyük, düzensiz ben oluşmamasıdır.

6 ay önce doğum yaptım. 28 yaşındayım. Hamileliğim sırasında karnımdaki mercimek büyüklüğündeki benin büyüdüğünü fark ettim ancak bugüne kadar doktora danışma imkanını bulamadım. Bu normal midir?

Evet, hamilelik sırasında yeni benler oluşabilir ve var olanlarda büyüme olabilir. Ayrıca halk arasında et beni olarak isimlendirilen ancak aslında gerçek ben olmayan, papillom isimli oluşumlar da meydana gelebilir. Bunlar çoğunlukla boyun, göğüs ya da koltuk altında ortaya çıkan çaplı, minik çıkıntılardır. Kanser açısından asla risk taşımazlar. Alınması ise hastanın isteğine bağlıdır.

Çamaşır lastiği hizasında bir benim var ve zaman zaman sürtünmeden dolayı kızarıyor. Aldırmam gerekir mi?

Sürekli olarak tahrişe uğrayan bölgelerdeki benlerin (çamaşır askı ya da lastiği hizası, ayak tabanı gibi) ben kanseri riskinden korunma amacı ile aldırılması doğrudur.

Benlerin alınması tehlikeli midir? “Bene bıçak değdirilmez” sözü doğru mudur?

Bir ben alınacaksa, bir kısmı alınmaz. Tamamı, çevresindeki sağlam deriyi de içerecek şekilde alınır. Bu durumda asla kanser tetiklenmesi gibi bir durum gelişmez. Tam tersine, bu tür cerrahi işlemlerin çoğu, kanserden korumak amacı ile yapılır.

Ben 34 yaşında bir gencim. Bel bölgemde, küçüklüğümden beri var olduğunu bildiğim bir ben var ama son haftalarda kabardı, ortası iyice koyulaştı ve 2 gün önce de kanadığını fark ettim. Ne yapmalıyım?

Benlerdeki bazı değişiklikler önemli olabilir. Tabii ki önemli derken, melanom olarak adlandırdığımız ben kanserinden bahsediyoruz. Birazdan sıralayacağımız bazı değişikliklerden biri bile olsa mutlaka benin cerrahi olarak çıkarılıp, patolojik incelemesinin yapılması gerekir. Bu değişikliklerden herhangi birisi olduğunda mutlaka kanser gelişmiş olabileceği anlamını çıkarmayın çünkü sonuç riskli ben ya da tamamen normal bir ben olarak da çıkabilir. Bu değişiklikler; Kısa sürede benin büyümesi ve/veya sınırlarının düzensizleşmesi, renk değişimi, benin koyulaşması ve/veya renginin açılması, hatta kırmızı, mavi, mor renklenmenin oluşması, benin kabarması, çarpma ya da sürtme olmaksızın kanama ya da kabuklanma oluşması, bir benin etrafında küçük, uydu benlerin oluşması, benin altında sivilce varmış gibi iltahaplanmasıdır. Önemli bir nokta, sanılanın aksine melanomların yani ben kanserlerinin önemli bir yüzdesinin daha önce var olan bir bende gelişmediği, normal görünen deri üzerinde ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle yalnızca var olan benlerin değil, tüm vücut derisinin dikkatli takibi önemlidir.

Ben 26 yaşında bir erkeğim ve 3 ay önce evlendim. Evlenmeden önce cinsel organımda 1 adet kabarıklık fark ettim fakat sivilce zannederek önemsemedim. Son 1 aydır yayılmaya başladı ve şu anda 5 tane var. Ne olabilir? Eşime bulaşır mı?

Bu tarz belirtiler çoğunlukla bir zührevi hastalık, yani cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalık belirtisidir. Büyük olasılıkla, genital bölge siğili olarak da bilinen kondiloma akküminatadır. Mutlaka tedavi edilmelidir çünkü viral yani mikrobik bir durumdur. Hem siz de yayılabilir, hem de eşinize bulaşabilir. Kadınlar için önemli bir sorun, bunların dışarıdan görülemeyebilir olmasıdır çünkü kadınların anatomik yapısından dolayı, rahim ağzına kadar bulaşabilir. Bu nedenle eşinizin öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekir. Bu hem kendi sağlığı açısından hem de tekrar tekrar size bulaştırmaması açısından çok önemlidir.

Ben 22 yaşında bir erkeğim. Cinsel organımda 2 tane sivilce için gittiğim doktor, bir cildiyeciye başvurarak mutlaka tedavi ettirmem gerektiğini söyledi ama bunlar bana bir rahatsızlık vermiyor ve çok küçükler. Tedavi ettirmezsem kendiliğinden geçer mi?

Bunlar büyük olasılıkla viral yani mikrobik oluşumlardır. Kendiliğinden gerilemez. Çok küçük bile olsa, mutlaka zamanla yayılırlar ve cinsel ilişki sonrası başkalarına da yayılma tehlikesi yanında sizin vücudunuzda da yayılırlar ve ilerlemiş vakalarda idrar yolu, makat-rektuma da yayılabilirler ve bu durumda tedavi mümkün fakat oldukça zor ve uzundur.,

Ben 25 yaşında bir kadınım. Şu anda 6 aylık hamileyim. Daha önce cinsel organımda ağrılı sivilceler olmuştu hatta ateş bile yapmıştı ve gittiğim doktor uçuk tanısı koymuştu. Daha sonra iki kez daha bu durum tekrarladı. Bu durum bebeğime zarar verir mi? Eşime de bulaştırır mıyım?

Tıpkı daha çok görmeye alışık olduğumuz dudak uçukları gibi, genital bölge uçukları da zaman zaman tekrarlayabilir. Atak dönemlerinde eşinizle cinsel ilişkide bulunmamanız, ona bulaştırma riskinin azalamsı açısından çok önemlidir. Asıl önemli kural ise normal doğum sırasında bebeğe bulaşma riskinin olması ve bebeklerde ölümcül olabilmesidir. Bu nedenle bir kere bu tanıyı aldıktan sonra bu ve olursa bundan sonraki doğumları mutlaka sezaryenle yapmanız gerekir.

Ben 34 yaşında bir erkeğim. Penisimde 1 cm. genişliğinde bir yara oluştu. Ağrı ya da kaşıntı yok ama kremlere rağmen bir türlü geçmiyor. Ne olabilir?

Cinsel organ bölgesinde olan ağrısız açık yaralarda ilk akla gelen, sifilis yani frengi hastalığıdır. Tanısı, yapılacak bir kan testi ile konur. Bu yara bir süre sonra kendiliğinden geçecektir ancak mikrop mutlaka ilerleyecek ve bir süre sonra deride bir takım döküntülerle ikinci dönem frengi başlayacaktır. Bu da tedavi edilmezse mutlaka yıllar sonra sinir sistemi-beyine kadar ulaşacaktır. Bu nedenle hemen tanı konulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Cinsel organımda sivilceler için gittiğim doktorum, bunların bir çeşit siğil olduğunu, korkmamam gerektiğini ama bulaşıcı olduğu için hemen tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Korkmamam gerektiğini söylemesine rağmen benden bir kan testi istedi ve istediği tetkikler arasında aids testi de var. Acaba benden doğruyu saklıyor olabilir mi?

Cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalık tanısı konduğunda, cinsel ilişkiyle bulaşan diğer hastalıklara yönelik kan testi istenmesi son derece doğru bir tutumdur çünkü zührevi hastalıklardan birine yakalanmış hastanın diğerlerini de almış olma riski her zaman vardır.

30 yaşında bir bayanım. Medyada sürekli benlerinize dikkat edin, kontrol ettirin deniyor. Dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?

Benlerdeki renk koyulaşması, benin sınırlarının düzensiz hale gelmesi, birden büyümesi, benin şeklinde belirgin bozulma olması ve kanaması kötü belirtilerdir.

2 çocuk annesiyim. Büyük oğlumun sırtındaki bende renk koyulaşması oldu. Ancak doğuştan var olan ben olduğundan pek aldırmadık. Yine de içim rahat etmedi. Bu doğru bir davranış mı?

Benler ister doğuştan ister daha sonra oluşsun kötüye değişim her iki durumda da görülebilir. Bu nedenle mutlaka dermatoloğunuza başvurmanız gerekir.

Boynumda son yıllarda saplı kahverengi sarımtrak kabartılar çıktı. Özellikle hamilelik döneminde arttı, gittikçe de artıyor. Bunları aldırmam tehlikeli olur mu?

Bunlar halk arasında et beni tabir edilen, virüslerle oluşan benlerdir. Aldırmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Bir yakınımın alnında siyah renkte, deriden kabarık bir ben gelişti. Gittiği doktor parça almak gerekir demiş. Ancak biz benleri ellemenin tehlikeli olduğunu duymuştuk. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.

Benlerin iyi ya da kötü huylu olanlarını ayırmak için, ne tür ben ve hangi bölgede olursa olsun biyopsi (Parça) almak gerekir. Bu işlemin hiçbir beni kötüye dönüştürme gibi bir özelliği yoktur.

13 yaşındaki kızımın tüm vücudunda yaygın benler gelişti. Özellikle yaz tatilinden sonra iyice arttı. Karaciğer bozukluğundan olabilir mi?

Hayır, benlerin gelişmesinde karaciğerin olumsuz etkisi yoktur.

Geçtiğimiz yıl gittiğim doktor frengi teşhisi koydu. Penisilin tedavim yapıldı. Ancak bu hastalık nesilden nesile geçer deniyor. İleride çocuklarımda da benden dolayı frengi gelişir mi?

Eğer tedaviniz tam yapılmamışsa ve kontrol testleriniz doktorunuz tarafından olumlu değerlendirildiyse hiçbir sorun olmaz.

Frengi hastalığından ve bunun bana bulaşmasından çok korkuyorum. Bu hastalık bizlere hangi yolla bulaşır?

Frengi cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. Cinsel ilişki dışında, doğumsal olarak gebe kadınlardan çocuklara, birbirleri ile sıkı temasta olan insanlara, frengi ile ilgilenen hekimlere, hemşirelere, hastane personeline ve kan nakli yapılan insanlara nadiren de olsa bulaşır.

Sık sık yurtdışına çıkıyorum. Şüpheli cinsel temaslarım olabiliyor. Olabilecek hastalıklar için aşı var mı?

Hayır, cinsel ilişki yolu ile bulaşabilecek hastalıklar için henüz geliştirilmiş bir aşı mevcut değil.

35 yaşında evli bir bayanım. Genital bölgemde son bir haftadır ağrılı kabartılar çıktı. Eşimde de uzun yıllardır ara ara buna benzer şikayetler oluyordu. Ondan bulaşmış olabilir mi?

Muhtemelen eşinizden bulaşmış genital uçuk tablonuz var. Mutlaka bir dermatoloğa gitmeniz gerekmektedir.

Beyimin tüm genital bölgesinde et benleri tabir edilen kabartılardan var. Bunlar bana bulaşır mı?

Erkeklerin genital bölgelerinde bulunan et benlerinin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu et benlerinin bazı cinsleri bayanlarda rahim başı kanserine yol açmaktadır. Bu nedenle eşinizin en kısa sürede bir cilt hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.

Geçen yaz tatili sonrasında vücudumda beyaz beyaz lekeler oluştu. Sonra gittikçe yayıldı. Yakınlarım samyeli olduğunu söylediler. Bu tablo nedir? Ne yapmam gerekir?

Güneş temasından sonra gövdedeki mevcut olan mantarlar beyaz renk alırlar. Halk arasında sam yeli vurdu denir. Bu bir mantar hastalığıdır ama kişiden kişiye bulaşmaz. Bu nedenle tedavi olmak için dermatoloğunuza başvurmanız gerekir.

15 yaşındaki kızımı, vücudundaki lekeler nedeni ile dokora götürdüğümde, gül hastalığı geçirmekte olduğunu ve iz kalmayacağını söylediler ama yine de bu konuda endişeliyim. Bana yardımcı olur musunuz?

İz açısından gerçekten de korkmanıza gerek yok çünkü pityriasis rosea olarak da bilinen gül hastalığında, bazen lekeler birkaç hafta gibi uzun bir süre devam etseler de, bu hastalıkta iz kalma olasılığı hemen hiç yoktur. Çok koyu tenli kişilerde hafif kahve renginde lekeler kalabilse de bu son derece nadir bir durumdur.

28 yaşında bir gencim. Sırtımdaki lekeler nedeni ile doktora gittiğimde, bana gül hastalığı teşhisi koydu. Evde 1 aylık bebeğim var. Ona bulaştırır mıyım?

Gül hastalığının nedeninin virüsler olduğu düşünülmesine rağmen, bu hastalık bulaşıcı değildir. Hastalığın oluşumundan önce vücuda giren virüslere karşı gelişen bir hassasiyet reaksiyonu (virüse karşı vücudun allerjik reaksiyon göstermesi) olduğu düşünülmektedir. Yani bu reaksiyon zincirini başlatan virüs, lekeler oluştuğunda zaten vücudu terk etmiştir.

25 yaşında bir genç kızım. Bana gül hastalığı teşhisi koydular. Tehlikeli bir hastalık olmadığını söyleyip krem verdiler ama banyo sonrasında hızla vücuduma yayıldı. Tekrar doktoruma gitmeli miyim?

Bu hastalıkta, başka bazı deri hastalıklarında olduğu gibi, deride tahriş olursa, hastalığın tahriş olan bölgelere yayılma riski söz konusudur. Banyoda sertçe liflenmeniz ya da keselenmeniz, bu duruma yol açmış olabilir. Doktorunuza tekrar görünmenizde fayda var.

Ben 23 yaşında evli bir genç kadınım. Ağzımda zaman zaman aft çıkıyor. Eşime bulaştırır mıyım?

Aft virütik ya da bakteriyel bir sorun olmadığından; bulaşıcı değildir.

İki ay önce bana gül hastalığı tanısı kondu. Tedavi ile düzelmiştim ama lekeler geçtikten 2 hafta sonra tekrar yeni lekelerim oldu. Tekrar mı aynı hastalığa yakalandım?

Gül hastalığının en belirgin özelliklerinden biri, 6-7 aya kadar uzayan bir döneme kadar yayılabilmesidir. Lekeler tamamen geçse bile, zaman zaman yeni lekeler oluşabilir. Bu, tedavinin yetersiz olduğunu göstermez; korkmanıza gerek yoktur.

Ben 22 yaşında bir genç kızım. 2 hafta önce eşim, sırtımda bir kırmızılığın oluştuğunu fark etti. Bu kırmızılık giderek büyüdü ama sonra solmaya başladı. Tam kaybolmak üzere olduğunu düşündük ki yine sırtımda daha küçük, bir sürü kızarıklıklar oluştuğunu gördük. Doktora gideceğiz ama telaşlandığım için hemen bilgi edinmek istedim.

Tarifiniz gül hastalığına uyuyor. Bu hastalıkta ilk olarak bir adet, sonra oluşacak kızarıklıklara göre daha büyükçe bir kızarıkık oluşur; bu lezyon kaybolmak üzereyken, daha küçük ve yaygın, dizilimleriyle çam ağacı dalları izlenimini veren lekeler oluşur. İlk oluşan lekeye, madalyon plağı adı verilir. Bu yüzden, bu hastalık madalyon hastalığı olarak da tanınır. Tabii ki tanıyı ancak bir dermatoloğunuza muayene olarak netleştirebilirsiniz.

40 yaşında bir kadınım. Ayağımdaki sertliği nasır zannediyordum ama son 1 ayda giderek yeni sertlikler oluşmaya başladı ayağımda. Ne olabilir?

Tarifiniz, büyük olasılıkla siğilleriniz olduğunu düşündürüyor. Siğil, virütik bir hastalıktır. Deriye yerleştikten sonra virüsler çoğalır ve zamanla tedavi edilmezse etrafa yayılarak siğil sayısının artmasına neden olurlar. Bu nedenle en kısa zamanda bir cilt doktoruna başvurarak tedavi edilmenizi öneririm.

Elimdeki sertliğe siğil teşhisi koydular. 6 yaşında bir kızım var. Ona bulaşır mı?

Siğil mikrobik (Virütik) bir hastalıkır. Bulaşma şekli derinin direkt teması yoluyladır. El sıkışma, öpüşme, direkt deri teması, aynı havluyu kullanma ile başkalarına bulaşabilir. Bu nedenle kızınıza bulaşma olasılığı mevcut. En kısa sürede bir cildiye uzmanına başvurarak tedavi olmanızı öneririm.

7 yaşımdaki kızımın tırnak yeme alışkanlığı var. Son 2 haftadır, bir tırnağının etrafında deride kabarma ve sertleşme oldu. Ne olabilir?

Tırnak yeme alışkanlığı olanlar ve manikür yaptıranlarda siğil oluşumu ile sık karşılaşıyoruz. Siğil bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Yayılma özelliği olduğu için, tırnak kenarında başlayıp, tırnak yatağına yayılabilir. Bu da tedaviyi güçleştirir. Bu nedenle en kısa zamanda bir dermatoloğa başvurmanızı öneririm.

Ben 32 yaşında bir bayanım. Eşimin elinde 3 yıldır bir sertlik vardı, cildiyeciye gittiğimizde bunun siğil olduğu söylendi ama bunca zamandır bana bulaşmadı. Tanıda bir hata olabilir mi?

Siğil mikrobu her bünyeye giremez, girse bile üreyemeyebilir. Deri bütünlüğünün bozulması (Yaralanma, tırnak eti yolma, tırnak yeme vs.), bağışıklık sisteminin baskılanması (Kansızlık yani anemi, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, yüksek stres faktörü), alerjik bünyeye sahip olmak, infeksiyonu kolaylaştırır. Yoğun stresi olanlarda, ortak bornoz-havlu kullananlarda, düzensiz beslenen ya da diyet yapanlarda, çok eşli ve güvenlik önlemi almadan cinsel temasda bulunanlarda, ortak jakuzi-hamamı sık kullananlarda siğil olma riski daha yüksektir.

Kızımın elindeki sertliği deri hastalıkları uzmanına danıştığımızda, siğil olduğunu söyledi (Verrü de deniyormuş). Çocukluğumda bende de vardı ancak kendiliğinden geçti. Sizce tedavi ettirmeli miyim?

Özellikle çocukluk çağında, bazen bağışıklık sistemi sayesinde siğiller tedavi verilmeksizin kaybolabilirler ancak siğil bulaşıcı olduğundan ve kimlerde kaybolacağı önceden bilinemediğinden, bu arada aynı kişide yayılma veya başkalarına bulaşma riski de vardır. Bu nedenle doğru olan, tanı konduktan sonra hemen tedavi edilmesidir. Erişkinlerde ise zaten kendiliğinden kaybolma görülmediğinden, hemen tedavi önerilir.

13 yaşındaki oğlumun elinde ve ayağında siğil oluştu. Ben doktora götürmek istiyorum ama eşim kendisinde de çocuklukta olduğunu ve hocaya okutturarak geçtiğini söyledi. Böyle bir şey doğru olabilir mi?

Hocaya okutmak, sarımsak sürmek gibi sorular zaman zaman bize gelen sorulardır. Zaten düşük riskli siğil virüsü (Human papilloma virus:HPV) grubunda ve çocuklarda bazen siğiller kendiliğinden gerileyebildiklerinden, hastalar tarafından bu durum, hocanın okuması vs. sonucu olarak değerlendirilir. Ayrıca stres sonrası olan bir siğilde hocanın sıkı bir telkini de psikoterapi yerine geçebilir.

Ben 38 yaşında bir erkeğim. Cinsel organ bölgemdeki kabarıklıklara siğil tanısı kondu ve bugüne kadar yakma ve dondurma tedavileri uygulandı ama her seferinde tekrarladı. Bunun nedeni ne olabilir?

Siğil bulaşıcı olduğundan, tedaviye rağmen tekrarlaması, rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni, tedavinin doktor veya hekim tarafından yanlış-eksik uygulanması; gözle görülebilen siğil tedavi edilmeden önce mikroskobik olarak siğil virüsünün etrafa yayılmış olup, sonradan belirgin hale gelmesi; hastanın vücut direncinin düşük olması (Kansızlık, stres, bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanımı, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar, beslenme bozukluğu, atopik yani alerjik bünye gibi); yüksek risk grubundaki bir HPV’nin siğile neden olan virüs olması (Örneğin HPV 16), tekrar tekrar – özellikle genital bölge siğillerinde- başkasından yeniden siğilin bulaşması olabilir.

Spor salonuna üyeyim ve oradaki duşları kullanıyorum. Buralardan siğil bulaşabilir mi?

Siğilin bulaşma yolu ya çoğunlukla direkt temas ya da cinesl organ bölgesindeki siğillerde ise cinsel ilişki iledir. Daha nadir olmakla birlikte indirekt yollarla da siğl bulaşabilir. Bu nedenle ortak kullanılan havlu, bornoz, terlik gibi giysiler ve havuz-hamam alışkanlıkları riskli olabilir.

Cinsel organda olan siğilin rahim ağzı kanserine yol açtığı doğru mu?

Kadınlarda genital bölge siğilinin (Kondilomata akküminata) rahim ağzı kanserine (Cerviks kanseri) yol açabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle günümüzde buna karşı geliştirilen koruyucu aşı uygulamalarına başlanmıştır.

Kurbağa ellemek siğile neden olur mu?

Türkiye’de bu inanış yaygın olmasına rağmen bilimsel olarak bir kanıt yoktur.

Aft neden olur?

Sıkça karşılaşılan ağız yaralarından olan aftın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin aft oluşumunda hızlandırıcı katkıları vardır. Stres, sirke ya da baharatlı-tuzlu yiyecekler ya da asitli yiyecekler (Örneğin domates) gibi ağız içi mukozasını tahriş eden yiyecekler; kimilerinin allerjik reaksiyon gösterdiği çavdar, çikolata, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler; travma (Yanak-dil ısırma, uygun olmayan diş protezleri, sertçe diş fırçalama); bazı diş macunlarında yüksek oranda bulunan sodyum lauril sulfat (SLS) maddesi (Macunun daha fazla köpürmesi için kullanılan ancak mukozayı tahriş edici bir maddedir); bazı hastalıklar (Behçet Hastalığı,kanserler ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar); B12 vitamini, folik asit ya da demir eksikliği; sigara içenlerin aniden sigarayı bırakması ve tütün çiğnemek gibi faktörlerin aft oluşumunu tetiklediği bilinmektedir.

Ağzımda ağrılı, yemek yememi güçleştiren yaralar oluşuyor ama 1 hafta kadar sürdükten sonra kendiliğinden geçiyor. Ne olabilir?

Ağız bölgesindeki lezyonun yerini belirtmemişsiniz ancak dil, yanakların ve dadakların iç kısmı ya da dudak içlerinde gelişen ağrılı yaraların aft olma ihtmli yüksek. Elbette bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı ve tanıyı netleştirmenizi öneririz.

Aftların üzerine karbonat sürmek doğru mudur?

Sodyum bikarbonat içeren gargaralar ağız içi asitlik derecesini düşürdüğü için, aft tedavisinde kullanılabilirler ancak tedavi edici etkinliği azdır.

Ben 42 yaşında bir erkeğim. 20 yıldır içtiğim sigarayı 2 ay önce bıraktım. Sigarayı bıraktıktan bir süre sonra ağzımda yaralar oluştu. Bunun sigarayı bırakmamla ilgisi olabilir mi?

Sigara, içerdiği pek çok tahriş edici madde ile ağız içi mukozasını tahriş eder. Bu tahrişe karşı korunmak için ağız içi mukozasının yüzeyi yavaş yavaş kalınlaşır. Sigara aniden bırakıldığında ise, bu tabaka incelecektir ve ufak travmalarla (Örneğin sert bir yiyecek ya da asitli yiyecek-içecekler) yara yani aft oluşması meydana gelebilir ancak bu durum geçicidir ve sigaranın zararlı etkileri ile karşılaştırılamaz bile.

Ben 52 yaşında bir bayanım. Dişlerimi dolgu ile kaplattıktazn sonra ağzımın içinde yaralar oluşmaya başladı. Bunun diş dolgumla ilgisi olabilir mi?

Tanımladığınız şikayet, büyük olasılıkla aft olarak anlaşılıyor. Dişlere dolgu yapmakta kulanılan bazı maddelere karşı (Örneğin amalgam) allerjik reaksiyon sonucu aftlar oluşabiliyor. Durumu bir deri hastalıkları uzmanı doktora danışarak, gerekirse allerji testi yaptırabilirsiniz.

Yaz aylarında sivrisinekler soktuğunda, cildim aşırı kabarıyor, kaşınıyor ve yaraya çeviriyor. Nasıl önleyebilirim?

Öncelikle cildinizde alerjik reaksiyon yaratmayacak sinek kovucu solüsyonları kullanarak kendinizi koruma altına alabilirsiniz ancak bunu önleyemediğinizde, cildiniz hassas olduğu için, kendiliğinden iyileşmesini beklemek yerine, cilt doktoruna danışarak, hem kızarıklık ve/veya şişliği geçirecek hem de antiseptik özellikte bir ürünü uygulamanız size yardımcı olabilir.

26 yaşında bir genç kızım. Son bir yıldır saçlarım dökülüyor. Son 1 yıldır üzüntülü dönemler yaşadım. Bununla ilgisi olabilir mi?

Saç dökülmesinin nedenleri arasında stres faktörü de bulunmaktadır ancak bunu diyebilmek için hormonal bir anormalliğin olup olmadığı, kansızlık (Anemi), demir eksikliği, çinko eksikliği, vitamin B-12 eksikliği ve tiroid fonksiyon bozukluğu (Hipertiroidi veya hipotiroidi), yetersiz beslenmenin, ilaç kullanımının ve genetik (Ailesel) yatkınlığın olup olmadığı, deri hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından araştırılmalıdır. Ayrıca yalnızca psikolojik değil, fiziksel stres de (Ameliyat, ağır hastalıklar, fiziksel yorgunluk yaratan koşullar) saç dökülmesine neden olabilir.

Mevsimsel saç dökülmesi düzelir mi?

Saç kıllarının günlük 80-100 tele kadar olan dökülmesi normaldir ancak bazı dönemlerde örneğin günlük ortalama 50 saç kılı dökülen bir kişide bu sayı 80 saç kılına çıktığında endişe yaratır. Mevsimsel dökülmede de sonbahar aylarında saç kıllarının dökülme hızı artar ve bu kişi tarafından fark edilir düzeye gelebilir ancak geçicidir ve tedaviye gerek yoktur.

18 yaşında bir gencim. Babamın saçı 25 yaşından itibaren dökülmeye başlamış ve şimdi kel sayılır. Irsi olduğunu söylüyorlar. Benim saçım da mutlaka dökülecek mi?

Erkeklerde olan saç dökülmesinde genetik etkinin varlığı tartışılmaz ancak genel kanının aksine, erkek çocuk üzerindeki annenin etkisi, babaya göre daha fazladır. Ayrıca genetik dışındaki psikolojik, fiziksel ve organik etkenler de önemlidir.

Ben 6 ay önce doğum yaptım. Doğum sonrası saçların döküldüğünü duymuştum ancak 6 ay geçmesine rağmen halen saçlarım dökülüyor. Bu normal midir?

Hormonlardaki değişime bağlı olarak doğum sonrası gelişen saç dökülmesi 1 yıla kadar devam edebilir. Bu sürenin sonunda halen sorun devam ediyorsa, bir dermatoloğa başvurmalısınız.

Piyasada saç dökülmesine karşı birçok ilaç satılıyor. Bunlar gerçekten faydalı mı?

Eczanede satılan ürünlerin bazıları, uygun kişilere cilt doktorları tarafından önerildiğinde fayda sağlayabiliyor ancak her ürün herkesde aynı etkiyi yaratmıyor. Bu nedenle topikal (Losyon, solüsyon) ya da ağızdan (Oral) tedavi seçimi, dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Saçları kısa kestirmek ya da kazıtmak saçları gürleştirir mi?

Yaygın kanının aksine, bunun gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.

Ben 46 yaşında bir kadınım ve saçlarım genelde erkeklerde olduğu gibi şakaklardan seyrelmeye başladı. Nedeni ne olabilir?

Bunu elbetteki bir cilt doktoruna başvurarak öğrenebilisiniz ancak androgenetik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen durumu tanımlıyor gibisiniz. Bu durum, saç köklerindeki reseptörlerin (Alıcıların) genetik ve/veya yaşın ilerlemesi nedeni ile androjenlere yani erkeklik hormonlarına daha duyarlı olması sonucu, saç tellerinin ince, açık renkli, ayva tüyü haline (Vellus kılı) gelmesidir.

Saç boyaları saçı döker mi?

Günümüzde oldukça kaliteli saç boyaları kullanılmaktadır. Doğru ürünler uygun şekilde kulanıldığında saç dökülmesine neden olmazlar ancak özellikle ağartıcılar, düzleştiriciler, perma solüsyonlarının içerdiği kimyasal maddeler ugun kullanılmadıklarında, köke zarar vererek değil fakat saç kılının saçlı deriye yakın bölgesinde kırılmaya neden olarak saça zarar verebilirler.,

Güneş kremlerini yalnızca yazın kullanmak yeterli mi?

Günümüzde güneş ışınlarının fazlasının yol açtığı zararların giderek daha iyi anlaşılması ile, yalnızca tatil beldelerinde ve yazın değil, şehirde, kış mevsimi ve diğer mevsimlerde de güneşten koruyucuların kulanılmasını önermekteyiz. Bu sayede, sağlıklı bir ciltte deri yaşlanmasının yavaşlatılması amaçlandığı gibi, güneş lekeleri, kılcal damar genişlemesi gibi sorunların ilerlemesinin olabildiğince engellenmesi de amaçlanmaktadır.

Güneş kremi sürüldükten ne kadar zaman sonra güneşe çıkılmalı?

Çoğumuz, güneş altındayken güneş kremi sürüyoruz. Oysa güneş kreminin koruyucu etkisinin başlaması için, ürünü sürdükten 30 dk. sonra güneşe çıkılmalı.

İyi bir güneş kremi nasıl olmalıdır?

Güneş ışınları, deri yaşlanması, cilt kanseri ve güneş yanığına neden olan ultraviyole A ve B ışınlarına karşı koruyucu özellikte olmalıdırlar. Günümüzde piyasada satılmakta olan güneş koruyucuların hemen tamamı, hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlamaktadırlar.

Güneş kremleri sivilceye neden olur mu?

Bazı güneşten koruyucular, yüksek oranda yağ içerdiklerinden, gözeneklerin genişlenmesi, siyah noktalar ya da akneyi tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle yağlı veya yağlıya yatkın karma cildi olan kişilerin, su bazlı krem yerine losyon tarzında ürünleri tercih etmeleri önerilir.

Güneş kremi en az kaç koruma faktörlü olmalıdır?

Piyasada 100 koruma faktörlü ürünler satılmakla birlikte, yapılan araştırmalar, 20 koruma faktörü üzerindeki ürünlerin güneşten koruyuculuğundaki artışın beklendiği kadar yüksek oranda olmadığını kanıtlamıştır. Bu nedenle, uygun ciltlerde 20 koruma faktörlü bir ürün seçilmesi yeterli olacaktır ancak hassas ciltlerde, hekimin uygun gördüğü daha yüksek koruyucu faktöre sahip ürünleri kulanmak gerekebilir. Güneşten koruyucu etkinin geçici olduğu unutulmamalı, 3-4 satte bir güneşten koruyucu kremler yenilenmeli, deniz-havuz-duş sonrası da bu ürünler yenilenmelidir.

Güneş kremlerinin etkisi suda da devam eder mi?

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde, suda da etkisini devam ettiren güneş koruyucular geliştirilmiştir. Bu sayede 11.00-16.00 saatleri dışındaki saatlerde, deniz veya havuzda 20-40 dk. arasında değişen sürelerde güvenle güneş altında kalınabilir ancak sonrasında, krem uygulamasının tekarlanması önerilir.

3 aylık bebeğime hangi güneş kremini kullanmalıyım?

Yapılan araştırmalar, özellikle yaşamın ilk 3 yılı içinde fazla miktarda maruz kalınan güneş ışınlarının, yaşamın sonraki dönemlerinde gelişebilecek cilt kanserlerine, özellikle melanoma yani ben kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde arttırdığını ortaya koymuştur. Bu nedenle bebek ve çocuklara da mutlaka güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bebek ve çocukların ciltleri hassas olduğundan, mutlaka bir cilt doktoruna danışarak uygun ürün seçilmelidir. Genellikle kimyasal koruyucular yerine fiziksel koruyucu içeren kremler bu yaş grubuna önerilmektedir.

Nemlendirici yerine yalnızca güneş kremi kullanılabilir mi?

Güneşten koruyucu kremler aynı zamanda deri nemlenmesini sağlayarak da deri yaşlanmasının yavaşlamasına katkıda bulunurlar. Bu nedenle, cilt yapısına uygun bir güneş kremi, tüm mevsimlerde nemlendirici yrine kullanılablir.

Otobronzanların cilde zararı var mıdır?

Otobronzanların, deride allerjik bir hassasiyet omadığı durumlarda bir zararı yokur hatta deri nemlenmesini de sağlayarak cilde faydalı olabilirler ancak bunların sağladığı bronzluğun doğal bir bronzluk olmaması nedeniyle güneşten koruyucu etki sağlamadıkları unutulmamalıdır.

90 yaşındaki annemin vücudunda çok kaşıntısı var, derisi de kuru ve kepekli. Yaşlılıktan olabilir mi?

Yaşlılıkta görünen deri sorunlarının başında kaşıntı gelir ki bu da daha çok kuruluktan olur. Ancak bazı sistemik hastalıklar, deri hastalıkları, kullanılan ilaçlar da kaşıntıya neden olabilir. Annenizin bir cilt hekimi tarafından değerlendirilmesi doğru olur.

Yaşlı babamda, yüzünde kabarık, kahverenginde lekeler oluştu. Yaşlılıktan olabilir mi yoksa kanser mi?

Elbette teşhisi bir deri hastalıkları uzmanı doktor koymalıdır ancak yaşlılıkta sık rastlanılan, eller, yüz ya da vücutta gelişebilen, üzeri bazen kabuklu, pütürlü kahve renkli oluşumlar, seboreik keratoz olabilir.

Yaşlı ciltte deri incelir mi?

Yaşlandıkça, derinin epidermis dediğimiz en üst tabakası incelir. Bu da deriyi travma ya da güneşe karşı daha hassas hale getirir.

Ben 56 yaşında bir hanımım. Elerimdeki kahverengi lekelerden kurtulmam mümkün mü?

Eller ve yüz bölgesinde karşılaşılan ufak, kahverengindeki lekeler hem yaş hem de güneş ışınlarının etkisi ile oluşan, halk arasında yaşlılık lekesi ya da karaciğer lekesi olarak da bilinen lentigolardır. Bu lekeler, bir dermatolog tarafından tanı konulduktan sonra isteğe bağlı olarak (Lentigolar sağlık açısından risk taşımazlar) kriyoterapi (Buz veya kar tedavisi olarak da bilinir) ile kolayca yok edilebilirler.

78 yaşındaki annemin burnunda 4 ay önce bir sivilce oluştu. Üzeri kabuklanıyor fakat sonra kabuk geçiyor ve ortası çukurlaşıyor. Bu yara cilt kanseri midir?

Yaşlılıkta rastlanılan deri hastaıklarından biri de cilt kanserleridir. Özellikle tarifiniz burun, kulak gibi güneş gören bölgelerde daha sık rastladığımız, yassı hücreli deri kanseri gibi duruyor ancak elbette tanıyı ancak bir cilt hekimi koyabilir ve erken dönemde tanı konduğunda ve tedaviye başlanıldığında, endişe etmenize gerek yoktur.

68 yaşında, oldukça kilolu bir annem var. Kilodan dolayı pek yürüyemiyor. Kasıklarında kızarıklık ve sulantı oluştu. Ne olabilir?

Yaşlılık ve kilo nedeni ile hareket azlığı sonucu karşılaştığımız sorunlardan biri de ter-nem birikimi sonucu gelişen, intertrigo olarak adlandırdığımız, pişik tablosudur. Bir cilt doktoru tarafından tanı konulduktan sonra uygun tedavi ile kolayca geriler ancak tekrarlamaması için, bölgenin olabildiğince kuru tutulması konusunda önlemler alınmalıdır.

82 yaşındaki annemin ayak bileğinde çok kaşıntılı, egzema gibi bir yara oldu. Ne olabilir?

Yaşlılarda özellikle kuruluk ekzeması ve stres ekzeması sık görülür. Bir cilt hekimi tarafından tanısı konup tedavisi yapılırken, kuruluk için devamlı nemlendirici, strese bağlı olan ekzemalar için de psikolojik destek alınması önemlidir.

81 yaşındaki babamın kafasında şiddetli kaşıntı var. Yaşlanma ile ilgisi var mıdır?

Yaşlılıkta saçlı deride kurumaya ya da strese bağlı ekzemalar ve kaşıntılar sık görülür. Bir deri hastalıkları uzmanı doktor, babanızın tedavisini düzenleyecektir.

72 yaşındaki annemin en ufak bir çarpmada, derisinde morarmalar oluşuyor. Bunun yaşla ilgisi var mıdır?

Yaş ilerledikçe damar duvarlarının kırılganlığının artması, ufak travmalarda morarmaya neden olur. Buna yaşlılık purpurası denir. Tedaviye gerek yoktur.

68 yaşındaki annemin sol damarları yer yer çok belirgin. Bunun yaşla ilgisi var mı?

Zamanla deri yaşlanmasında, hem yaşa hem de güneşe maruziyetin yaptığı cilt hasarına bağlı olarak deride kılcal damar genişlemeleri görülebilir. Tedaviye gerek yoktur, tehlikeli değildirler.

İlkokula giden oğlumun saçlarında aşırı kaşıntı var. Sıra arkadaşında da aynı kaşıntı varmış. Bitlenme mi acaba diye korktum. Eczaneden ilaç alsam çözüm olur mu?

Saç bitlenmesinde saçlarda sirke adı verilen kıla yapışık kepek tarzında görüntüler vardır. Ayrıca bunlarda bit gelişmişse canlı bit saptanabilir. Kesin teşhis ve tedavi için bir dermatologa başvurmanız gerekir.

Daha evvel başımda bit oluşmuştu bur durum tekrarlayabilir mi?

Bit tedavi yapıldıktan sonra kişi tekrar aynı ensekti alabilir. Dolayısı ile tablo maruziyet olduğu sürece tekrarlar.

Bazı şampuanların saçlarda bit oluşturduğunu duydum? Bu doğru mudur?

Kesinlikle yanlış. Bit enfeksiyonu için mutlaka kişinin bitle enfekte şahıs, eşya vs. ile kontak teması gerekir.

Saçlarımda bit gören arkadaşımın psikoloji bozuldu. Cilt doktoruna gitti. Tedavi oldu. Ancak tekrarlar diye hala tedaviye devam etmek istiyor.

Cilt hekimi uygun bir tedaviyi verdikten ve hasta bu tedaviyi düzenli uyguladıktan sonra sorun çözümlenir. Uzun süre aynı şampuan ve losyonları kullanmak doğru değildir.

Bitlenme sadece saçlarda mı olur?

Hayır vücudun diğer kıllı bölgelerinde de bitlenme görülebilir.

Bit tedavisi gördüm ancak halen saçlarımda sirke gibi beyaz yapışıklıklar var. Tedavim başarısız olmuş olabilir mi?

Bit tedavisinden sonra kıllardaki sirkeler canlı değildir. Ancak bu görüntü sirkelerin kalıntıları olabilir. Onlarda sıcak sirkeli suyla ve sık dişli tarakla yok edilmelidir.

Oğlum büyük ihtimalle okuldan bit getirdi. İlaç tedavisi yeterli olur mu? Bunun dışında yapılması gereken bir şey var mı?

İlaç tedavisin yanında, giysilerinin, nevresim takımlarının, havluların mümkünse kaynatılması ve çok iyi bir şeklide yıkanması ve kuru temizlemeye gönderilmesi gerekebilir.

20 yaşında üniversite öğrencisi bayanım. 2 yıldır kasıklarımda tüy diplerinde kızarıklık ve iltihap oluyor. Canım çok yanıyor. Bu bir hastalık mıdır?

Büyük ihtimalle kıl batığı (Kıl dönmesi) tarif ediyorsunuz. Deri hastalıkları doktoruna görünmeniz gerekir.

Lise çağlarından beri bacaklarımda dönük kıllar var. Ben bunları cımbızla yada iğneyle çıkartmaya çalışıyorum. Ancak bir türlü sonuç alamıyorum. Daha da kötü oldu. Ne yapmam gerekir?

Kişinin kendi kıl dönmelerini çıkartmaya çalışması doğru değildir. Bu durumda bir cilt doktoruna başvurmak lazımdır.

Bacaklarımdaki batık kıllar için gittiğim dermatolog bir krem verdi. Bir süre için şikayetim düzeldi. Ancak şimdi yine aynı batıklar devam ediyor. Tedavim yetersiz olmuş olabilir mi?

Dermatoloğunuzun vermiş olduğu kremle geçici olarak tedavi olursunuz. Kızarıklıklar azalır. Ancak kalıcı çözüm için kıllardan radikal olarak kurtulmanız ve bunun için de lazer tedavisi görmeniz gerekir.

Kasık bölgemdeki kıllarda dönme oluyor. Dermatoloğum buna kıl batması dedi lazer önerdi. Bu tedavinin ağrılı olduğu doğru mu?

Lazer tedavisi kıl batıklarında uygulanması gereken en önemli işlemdir. Bir miktar ağrı vardır. Ancak hastalara lazer seansı uygulanmadan evvel lazer yapılacak bölgeye anestetik kremler sürülür. Bu kremler hastanın ağrı duymasını engeller.

Bacaklarımdaki kıl batıkları kızkardeşim ve annemde de var. Irsi olabili mi?

Evet genetik geçişli olabilir.

30 yaşındayım. Sakal bölgemde yer yer kıl batmaları oluyor. Dipleri kızarıyor. Ne yapmam gerekir?

Bu konuda tedavi ve önlemler açısından cilt hastalıkları hekimine başvurmanızda yarar vardır.

Sakal bölgemdeki kıl batıkları için gittiğim deri hastalıkları doktoru kıl batığı dedi ve traşı bir süre yasakladı. Ancak ben bankada çalışıyorum ve tıraşsız iş yerinde çalışabilmem imkansız. Ne yapabilirim?

Cilt Doktorlarının sakal traşı istirahati verme yetkileri vardır. Bunu kullanabilrisiniz.

Ayaklarım çok kokuyor. Acaba bu bir hastalık mı?

Sonuçta ayağın kokması terlemenin fazla olması sonucu gelişir. Tedavi gerektirir.

19 yaşında üniversite öğrencisiyim. Ayakkabılarımı çıkardığım zaman çok kötü ayak kokusu oluyor. İnsan içine çıkamıyorum.

Ayak kokusu ayağın terlemesi ile oluşur. Sık sık ayakları yıkamak ter çekici çorap ve ayakkabı giymek ve ter gideren ilaçlar kullanmak gerekir.

Ayaklarımda mantar hastalığı var dendi. Parmak aralarımda kızarıklık ve kaşıntı var. Zamanla kokuda olur mu?

Mantar tedavisi gördüğünüz için enfeksiyon durumu geçecektir. Cilt Hekimi uzmanınız size ayaklarınızda terleme de varsa bu sorunun da tedavisini verecektir.

35 yaşındayım. Askere gidip geldikten sonra ayaklarımda koku başladı. Ayakkabılarımı çıkarmaya korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım.

Bu durumda yapacağınız şey cildiyecinize başvurmaktır.

6 aylık bebeğim var. Ense ve sırt kısmında 15 – 20 gündür kırmızı döküntüler oldu. İsilik olduğunu söylüyorlar. Ne yapabilirim?

Bu durumda kesin tanı ve tedavi için cilt doktorunuza başvurunuz.

Lise öğrencisi kızımın yüzünde kırmızı kaşıntılı kabarmalar oluyor. Bebekliğinde isiliği olmuştu. Bu kabartılar isilik olabilir mi?

İsilik daha çok vücudun kapalı kalmış terleyen bölgelerinde olur. Kesin tanı için dermatoloğunuza başvurunuz.

Bebeğim doğduğundan beri isilik tablosu vardı. Doktora götürmeyi düşünüyorum. Ancak daha evvel almam gereken bir tedbir var mı?

Bebeğinizi terletecek kadar sıkı giydirmeyin. Sık banyo yaptırmanız yararlı olur.

İlk bebeğimde isilik tablosu beni çok üzmüştü. Şimdi yeni bir bebek bekliyorum. Bu bebeğimde de aynı tablo olacak diye korkuyorum. Bu durumu önlemek için sık banyo yaptırmak ve sıkı giydirmemek yeterli olur mu?

Evet, yeterli olur.

Birkaç yıldır ayak parmaklarımda ayakkabı giydiğimde nasır oluşuyor ve çok canım yanıyor. Ne yapmalıyım?

Ayaktaki nasırlar ayakkabı vurmasından oluşur. Bu nedenle ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekir. Nasırlar kendiliğinden geçmiyorsa cildiye uzmanına başvurunuz.

Nasır alma acılı bir yöntem mi? Nasırımı aldırmak istiyorum ama canımın yanacağından korkuyorum.

Nasır olan kişilerin ayakkabılarına dikkat etmeleri, yumuşatıcı krem kullanmaları ile sorunları büyük ölçüde hallolur. Ancak nasır ağrılı ise ve kişi yürümekte zorluk çekiyor ise nasır alımı yapılabilir.

1 ay evvel nasırımı aldırdım. Aynı yerden tekrar çıkar mı?

Nasır alındıktan sonra sıkı ayakkabılar giyilmeye devam edilirse aynı yerden nasır tekrarlar.

Ayak tabanımda ağrılı bir kabartı oluştu. Nasır mı siğil mi olduğunu anlayamadım. Ne yapmam lazım?

Bu konuda yapmanız gereken şey bir cilt hekimine başvurmaktır.

Doğumdan sonra saçım döküldü. Ne yapabilirim?

Doğumdan sonra ilk 6 ay saç dökülmesi normaldir. Daha sonra dökülen saçlar yeniden çıkar.

Saçlarım çok cansız. Saçlarımı güçlendirmek için ne yapabilirim?

Bu konuda özel bakım şampuanları kullanabilirsiniz. Ve son zamanlarda güncel olan sac mezoterapisi işleminizi dermatoloğunuza uygulatabilirsiniz.

İlkbahar döneminde saç diplerinde kaşıntı ve kepeklenme oluyor. Aynı dönemde gözlerimde de kaşıntı oluyor. Nedeni nedir?

Mevsim değişimlerinde saç diplerinde kızarıklık, kepeklenme ile seg dermatit tablosu gelişir. Göz şikayetleri de bu dönemde görülebilir.

Saçımı sürekli topluyorum. Bölgesel dökülmeler oldu. Düzelebilir mi?

Saçlarını sıkı ve sürekli toplayan bayanlarda saçlarda lokal dökülme bölgeleri olur. Ancak kişi sıkı toplamayı bıraktığında dökülen saçlar yerine gelir.

Saçlarımın tepe bölgesinde dökülmeler oluyor. Erkeklerde olduğu gibi bayanlarda da kel kalma olasılığı var mı?

Kadınlarda erkeklerde olduğu gibi tam dökülme oluşmaz. Ancak tepe bölgesi daha fazla seyrelmişse erkek tipi dökülmelerden bahsedilir.

6 aylık hamileyim. Kuaförüm saçlarımı boyatmamın zararlı olduğunu söyledi. Doğru mudur?

Gebelik sırasında saç boyatma konusunda farklı görüşler vardır. Ancak yine de doğum sonrasına beklemekte fayda vardır.,

Saçlarım yaklaşık 3 yıldır dökülüyor. Kısa kestirsem yararı olur mu?

Saçların dökülme işlemi derideki saç kökünden itibaren gelişir. Bu nedenle saçları kestirme ve sıfıra vurdurmanın sonucu saçlar aynı boyda uzayacağı, daha düzgün ve gür görüneceği için sadece psikolojiktir.

Gecen gün bir dergide saç dökülmesinde mezoterapi diye bir işlem yapıldığını okudum. Bunun gerçekten bir yararı var mı?

Saç dökülmelerinde son dönemlerde uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir.

İkinci doğumumdan sonra karnımda çatlaklarım oldu. Birinci doğum sonrası böyle bir görüntü olmamıştı. Bu çatlaklar ikinci hamileliğimde fazla kilo almamın sonucu olabilir mi?

Kesinlikle evet. Kilo aldıkça derideki elastik ve kollejyen liflerde gerilme ve sonucunda da çatlaklar ortaya çıkmaktadır.

Hamile kalmayı planlıyorum. Ancak karnımda çatlak olmasından korkuyorum. Ne yapabilirim?

Çatlak oluşumunda genetik faktörlerin de rolü vardır. Ancak fazla kilo almamaya dikkat edin.

Annem ve yakın bayan akrabalarımda gebelik sonrası çatlak gelişmemiş. Bende gelişir mi?

Ailenizdeki bayanlarda çatlak gelişmemesi olumlu bir durumdur. Ancak gebelik sırasında yine de fazla kilo almamanızı tavsiye ederim.

5 aylık gebeyim. Şu anda karnımda çatlak oluşmadı. Ancak olacak diye korkuyorum. Olursa ne yapmalıyım?

Gebeliğin ikinci yarısında çatlak oluşumu daha hızlıdır. Bu bakımdan aşırı kilodan sakının. Çatlak önleyici kremler kullanabilirsiniz. Ancak bunlara rağmen çatlak gelişirse bir dermatoloğa başvurmanızda yarar vardır.

Gebelikte oluşan çatlaklarda badem yağının yararlı olduğu söyleniyor. Sizce doğru mu?

Badem yağı sadece karın derisini yumuşatmaya yarar. Koruyucu özelliği yoktur.

Doğum sonrası uyluk iç kısımlarında ve karın bölgemde çatlaklar oldu. Önce pembe kırmızı iken sonra beyaz renge döndü. Bunlar beni çok rahatsız ediyor. Tedavisi var mı?

Çatlakların kesin tedavisi yoktur. Ancak bazı tedavi yöntemleri ile azaltılabilir. Cilt doktorunuza başvurunuz.

Çatlaklarım mor mor oldu. Bu renk böyle kalacak mı?

Çatlaklar önce mor sonra pembe sonra sedef rengine döner ve bu şekilde kalır.