Ana SayfaKadınCilt BakımıCilt Lekelerine Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Cilt Lekeleri İçin Maske İbrahim...

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Cilt Lekeleri İçin Maske İbrahim Saraçoğlu

İçerikleri

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir cilt problemlerinden olan cilt lekeleri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Cilt yüzeyinde meydana gelen renk farklılıkları olarak adlandırılan cilt lekelerinin tedavisi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Cilt lekelerinden yakınıyorsanız sizler için hazırladığımız yazımızın devamında çözüm yollarını bulacaksınız.

Cilt Lekeleri Nedir? Neden Olur?

Deri yüzeyinde meydana gelen renk değişikliklerinin farklı birçok nedeni olabilmektedir. Can sıkıcı olan cilt lekeleri için endişe etmenize gerek yoktur. Ancak bazı durumunda cilt lekelerinin ciddi sorunları da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.

Normal cilt renginden daha belirgin olarak kendini gösteren cilt lekeleri günlük yaşamı olumsuz olarak etkilemektedir. Özellikle de genç yaştaki bireylerin psikolojilerini bozan cilt lekeleri farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Cilde rengini veren melanin pigmenti cilde eşit oranda renk görünümü sağlamaktadır. Ancak bazen melanosit hücrelerinin kümeler oluşturarak çiller, benler ve yaşlılık lekeleri meydana getirmesi mümkündür.

Hemen herkeste dengeli olarak dağılan melanin pigmenti bazen ciltte çok fazla ya da az olabilmektedir. Bu durumda deride renk değişiklikleri ile beraber cilt lekeleri ortaya çıkmaktadır. Cilt lekeleri kendi arasında çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Birçok kişide görülebilen cilt lekeleri türleri şu şekilde sıralanabilir:

Yaşa bağlı lekeler: Yaşlılık ya da karaciğer lekeleri olarak adlandırılan bu lekeler 5 – 20 mm çapında olmaktadır. İyi huylu cilt lekeleri arasında yer alan yaşlılık lekeleri kahverengi ve siyah arasında renklerde olmaktadır. Genel olarak çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır.

Doğum lekeleri: Bazen kırmızı renkte görülen bu lekeler doğum zamanında ortaya çıkmaktadır. Doğum lekeleri sağlık açısından bir sıkıntı yaşatmamaktadır.

Melazma: Kloazma olarak adlandırılan melazma nedeni ile yüzde kahverengi lekeler görülmektedir. Genel olarak hormonal değişiklikler nedeni ile görülen bu lekeler kadın ve erkeklerde görülmesine rağmen kadınlarda daha fazla görülmektedir.

  • Estetik kaygılara neden olan cilt lekelerinde cilt yüzeyinde gözle görülecek şekilde renk farklılıkları oluşmaktadır. Genelde sağlık açısından ciddi sorunlar yaşatmayan cilt lekelerinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Yaşın ilerlemesi
  • Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma
  • Enfeksiyona bağlı hastalıklar
  • Hamilelik gibi etkenler nedeni ile oluşan hormonal değişiklikler
  • Genetik olarak yatkınlık
  • Siyah nokta, sivilce ve yaralar
  • Kortizon ve doğum kontrol ilaçları
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı
  • Lazer epilasyon
  • Sir ağda
  • Hormon tedavileri

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Cilt Lekeleri İçin Maskeler Neler?

Cilt lekelerine ne iyi gelir sorusunun cevabı ile estetik görünümünüzü etkileyen bu sorundan kurtulabileceksiniz. Öncelikle koruyucu kullanmadan güneşe kesinlikle çıkılmaması gerekmektedir. Bu sayede güneş ışınlarına maruz kalmaktan cildinizi korumuş olursunuz.

Cilt lekeleri ortaya çıkmadan önce ya da ortaya çıktıktan sonra cilt bakımının asla aksatılmaması gerekmektedir. Günümüzde leke tedavilerinde genelde medikal estetik uygulamaları kullanılmaktadır. Ancak ekonomik olarak daha uygun ve evde yapabileceğiniz doğal maskeler ile lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Cilt lekelerinin tedavisinde yardımcı olan yöntemler şunlardır:

Cilt Lekelerinde Etkili Maskeler

Cilt lekelerinden kurtulmanın en doğal ve etkili yollarının başında elma sirkesi gelmektedir. Kararan cildin aydınlanmasını sağlayan elma sirkesi lekeleri de azalmaktadır. Cildi fazla yağdan arındıran elma sirkesi sayesinde cildin pH değeri dengede kalır. Kabarma etkisi bulunan karbonat sayesinde ise beyazlayan cildinizdeki lekeler azalmaktadır. Elma sirkesi, karbonat ve soğan suyu ile uygulayabileceğiniz maske önerileri şunlardır:

Elma sirkesi – bal: Ölü hücreleri temizlemek ve kirleri yok etmek için yarım kaşığı elma sirkesi ile 1 çorba kaşığı balı karıştırın. Karışımı leke olan yere uygulayın ve 20 dakika sonra su ile temizleyin.

Elma sirkesi – karbonat: Ciltteki fazla yağı ve kirleri arındıran karbonatlı maske için 1 yemek kaşığı karbonat ile elma sirkesini karıştırın. Bu karışımı yüzünüze sürün ve 15 dakika sonra yıkayın.

Elma sirkesi – soğan suyu: Soğan suyu ve elma sirkesinin mucizevi etkilerini bir arada kullanarak cilt lekeleri sorununa son verebilirsiniz. Öncelikle 2 tane orta boy soğanı 4 parçaya ayırarak katı meyve sıkacağından geçirin. Elde ettiğiniz soğan suyu ile yarım çay bardağı elma sirkesini karıştırarak yarım saat buzdolabında karışımı dinlendirin. Dinlenen karışımı her akşam cildinize sürüp 30 dakika sonra yıkayın.

Geçmeyen Cilt Lekeleri İçin Suna Dumankaya Formülü

Güzellik uzmanı Suna Dumankaya tarafından tavsiye edilen tarifler ile birçok soruna son verilmektedir. Estetik açıdan sorunlar yaşatan cilt lekelerinden kurtulmanız için Suna Dumankaya tarafından önerilen mucizevi formül şu şekildedir:

İki tane çileği çorba kaşığı ile ezdikten sonra içerisine iki damla kadar limon suyu, bir çorba kaşığında beyaz kil ve bir çay kaşığı limon yağını ekleyin. Karışımı haftada bir gün olmak üzere yüzünüze sürün ve 20 dakika beklettikten sonra ovarak temizleyin. Ayrıca 1 tatlı kaşığında yoğurt, 1 çay kaşığı limon ve 1 çay kaşığı kabartma tozunu karıştırarak cildinize sürebilirsiniz.

Cilt Lekeleri İçin Maske İbrahim Saraçoğlu

Doğal maskeleri ile çeşitli sorunları çözüme kavuşturan İbrahim Saraçoğlu cilt lekeleri için maske önerisinde bulunmaktadır. Uygulayacağınız bu maske ile uzun zamandır sıkıntı yaşadığınız cilt lekeleri sorununa çözüm bulabilirsiniz. Maske için malzemeler şunlardır:

  •  1 su bardağı sıcak su
  •  10 tane gül yaprağı
  •  10 gram kil
  • 1 çay kaşığı bal

Bir bardak sıcak su içerisine gülleri küçük parçalara ayırarak ekleyin. 8 dakika kaynattıktan sonra yaprakları süzmeyin ve karışımı soğutun. 10 gram kil içerisine bu karışımı ekleyerek krem kıvamına getirin ve 1 çay kaşığı balı ekleyin. Bu karışımı pamuk yardımı ile yüzünüze sürerek 20 dakika sonra yıkayın.

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Cilt Lekeleri İçin Maske İbrahim Saraçoğlu