24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBeslenmeÇikolataya alternatif 7 sağlıklı ve tatlı atıştırmalık

Çikolataya alternatif 7 sağlıklı ve tatlı atıştırmalık

İçerikleri

Çikolata tüketmek obeziteye, çürüklere ve şeker hastalığına neden olabilmektedir. Eğer canınız illa tatlı istiyorsa ve sağlıklı beslenme alışkanlığınızı sekteye uğratmak istemiyorsanız, işte sizler için derlediğimiz 7 sağlıklı çikolata alternatifi:

1- Taze Meyve

Taze meyveler doğal olarak tatlıdırlar ve içinde bol miktarda lif, vitamin ve mineral gibi besinler bulunur. Aynı zamanda iltihaplanma karşıtı ve antioksidan özelliklere sahiptirler.

Çikolatanın aksine meyvelerin kalorisi düşük ve lif miktarı fazladır. Örneğin 150 gram çilek sadece 46 kaloridir ve 3 gram lif içerir. Üstelik günlük C vitamini ihtiyacınızın %94’ünü karşılar.

2- Kurutulmuş Meyve

Kurutulan meyveler içindeki suları kaybettiklerinden dolayı besinler açısından oldukça zengindir. Bu sayede taze meyvelere kıyasla daha tatlı olurlar ama daha fazla kalori içerirler.

Düzenli olarak kurutulmuş meyve tüketmeyi öneren uzmanlar, bu besinlerin kilo vermek için de oldukça faydalı olduklarını belirtiyor. İçinde ilave şeker olmadığından emin olduğunuz her türlü meyve kurusunu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

3- Ev Yapımı Kolay Dondurma

Evde yapacağınız kolay dondurma için ekstra şeker veya yapay içerikler tüketmeye gerek kalmadan meyvelerin lezzetli tatlarından faydalanabilirsiniz.

Bu dondurmayı hazırlamak için istediğiniz meyveleri su, süt veya meyve suyu ile birlikte rondodan geçirin. Karışımı plastik kaplara aktarın ve tüm gece buzdolabında dondurmadan önce yerken kolaylık sağlaması için ortasına bir çubuk batırın.

Eğer daha yumuşak bir tatlı isterseniz karışımı yoğurt ile de hazırlayabilirsiniz.

4- Yoğurtlu Meyve Çubukları

Sanılanın aksine taze meyveler dondurulduklarında içlerindeki besleyici maddeleri uzun bir süre muhafaza edebiliyorlar. Bu yüzden oldukça lezzetli ve kolay bir atıştırmalık için meyve ve yoğurt ikilisini deneyebilirsiniz.

Malzemeler

  • Yarım bardak kadar istediğiniz meyveler
  • Yarım bardak az yağlı yoğurt

Nasıl Hazırlanır?

  • Bir tepsiye bir yağlı kağıt serin, meyvelere çubuk sağlayın ve yoğurda batırıp, iyice yoğurt ile kaplayın.
  • Meyveleri tepsiye koyun ve tepsiyi tüm gece buzdolabında bekletin.

5- Sebze ve Meyve Cipsi

Meyveleri ve sebzeleri fırınlamadan önce ince dilimlere kesin ve hazır olduklarında tam bir cips görünümü elde edin. Bu cipsler günlük tükettiğiniz meyve ve sebze miktarını arttırmanıza yardımcı olacak ve kanser, kalp hastalıkları, obezite ve şeker hastalığına karşı size ekstra koruma sağlayacaklar.

Marketlerden satın alacağınız sağlıksız cipsler yerine evde kendi cipslerinizi yaparak hem sağlığınız hem de kilonuz açısından kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

6- Enerji Topları

Enerji topları içinde bol miktarda lif, protein ve sağlıklı yağlar barındıran ve diyetisyenlerin sıklıkla tavsiye ettiği mükemmel atıştırmalıklardır. Bunlar sayesinde uzun süre tokluk hissedeceksiniz.

Yulaf, fındık ezmesi, keten tohumu veya kuru meyveler bu atıştırmalıklar için sıklıkla kullanılan malzemelerden bazılarıdır. Ancak mutlaka uymanız gereken bir tarif olmadığı için sağlıklı olduğu sürece istediğiniz malzemeleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise bu atıştırmalığın kalori açısından zengin olduğudur. Bu yüzden tek seferde birkaç taneden fazla tüketmemenizi öneriyoruz.

Malzemeler

  • Yarım bardak badem
  • Yarım bardak ceviz
  • 1 bardak kuru üzüm
  • 3 hurma
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı vanilya
  • 1 bardak Hindistan cevizi tozu

Nasıl Hazırlanır?

  • Bademleri ve cevizleri rondodan geçirdikten sonra içine Hindistan cevizi tozu hariç tüm malzemeleri ekleyin ve macunumsu bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • Karışımdan parçalar alıp, top haline getirin ve daha sonra Hindistan cevizi tozuna batırıp, bir kap içerisinde muhafaza edin.

7- Bal Kaplı Fındık

Fındıklar özellikle kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olan doymamış yağlar açısından oldukça zengindirler. Yapılan araştırmalar da fındığın kolesterol seviyelerini %3 ila %19 arasında azalttığını kanıtlamıştır.

Aynı zamanda lif, kaliteli protein açısından zengin olan fındığın içinde insan sağlığı için çok faydalı olan bol miktarda bitkisel bileşen de var. Fındıkları küçük bir kaba koyacağınız bala batırıp yemek oldukça sağlıklı atıştırmalıklar tüketmenize yardımcı olacaktır.

Sizin bizlerle ve okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz başka sağlıklı atıştırmalık fikirleri var mı? Bunları yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.