20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkÇene ağrısını dindirmek için evde uygulayabileceğiniz tedavi

Çene ağrısını dindirmek için evde uygulayabileceğiniz tedavi

İçerikleri

Düşünülenden çok daha fazla görülen rahatsızlıklardan biri de çene ağrısı problemidir. Bu problem belirli bir sebepten dolayı ortaya çıkabileceği gibi, hiçbir sebebi olmadan da kendini gösterebilir. Tedavi edilmediğinde daha da ilerleyerek katlanılmaz bir hal alabilen çene ağrısının tedavisi için, bir çene cerrahisi uzmanına görünmek gerekir. Ancak çok ciddi olmayan durumlarda çene ağrısı evde uygulayacağınız tedavilerle de rahatlatılabilir.

Çene Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Çene ağrısı sorununun en bilinen sebeplerinden biri; dişlerin birbirinin üzerine oturmadığı hizasız çene yapısı problemidir. Bilinen ve sıkça görülen bir diğer sebep ise bruksizm (diş gıcırdatma) hastalığıdır. Ayrıca stres odaklı bir yaşantı şekli de, çene ağrısı sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Çene Ağrısına İyi Gelecek Tedavi Yolları

Çene ağrısı evde nasıl geçer? İşte çene ağrısı için evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

1- Ilık ve Nemli Giysi

Sıcak su sayesinde ortaya çıkan ısıdan meydana gelen nem, gerginleşmiş kasların kendini salması için kullanılabilir. Uygulandığı bölgede kan dolaşımını da hızlandıran nem, hem acıyı hem de iyileşme süresini azaltır. Bunun için; bir giysiyi sıcak su dolu bir kabın içine koyun. Islanan giysinin fazla suyunu sıkarak alın. Daha sonra ağrının olduğu bölgeye bu giysi ile 10 dakika boyunca kompres uygulayın. Bu işlemi ağrınız dinene kadar 2 saat aralıkla tekrar edebilirsiniz.

2- Beslenme

Çene ağrısı ile başa çıkmak istiyorsanız, beslenme düzeninizde yer alan bazı besinlerden uzak durmanız gerekir. Çiğ sebze, kurabiye, fındık, kuruyemişler, kuru ekmek, simit vb. çıtır ya da sert besinler yerine haşlanmış sebze, çorba ve yumuşak formda peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmelisiniz. Ayrıca sakız çiğnemek ve kafein içeren gıdalar tüketmekte çene kaslarınızın gerilmesine ve ağrı oluşumuna sebep olmaktadır. Bu yüzden bu iki faktörü de dikkate almayı unutmayın.

3- Buz

Buz torbası ile yapılan kompresin birçok ağrı ve zedelenme üzerinde etkisi olduğu bilinir. Çene ağrısı nedeniyle olan gerginlik, sinir enflamasyonları vb. sorunları da buz kompresi ile hafifletebilirsiniz. Bunun için de; buz parçalarını bir buz torbasına doldurun. Ardından torbayı ince bir bez ile sarın. Hazırladığınız torbayı çenenizin ağrıyan bölümüne 10 dakika uygulayın. 10 dakika sonra işlemi sonlandırıp, bir 10 dakika daha bekleyin ve yeniden uygulamaya başlayın. Ağrınızın ve gerginliğin azaldığını fark edeceksiniz.