Ana SayfaSağlıkHastalıkBu 9 Şey İle Kolon Kanserinden Korunun!

Bu 9 Şey İle Kolon Kanserinden Korunun!

Herkes bu 9 şeyi yapsaydı, tüm kolon kanseri vakalarının % 50'si önlenebilirdi!

İçerikleri

Kolon kanseri, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen bir hastalıktır. Eğer vaktinde tespit edilirse, diğer kanser türleri kadar ölümcül olmasa bile, kesinlikle tehlikelidir. Yapılan son araştırmalara göre, alınacak bazı önlemler ile kolon kanseri vakalarının yüzde ellisi engellenebilir. Doktorlar, D vitamini seviyelerinizin dengeli olmasını ve taze sebze, sarımsak ve lif açısından zengin gıdalar içeren bir beslenme programına sahip olmanızı önermektedir. Bunlara ek olarak, şekerin yanı sıra işlenmiş ve hazır gıdaları tüketmekten de kaçınmanız gerekiyor.

İşlenmiş ve kırmızı et, beslenmemizdeki kansere neden olan ana gıdalardan bazılarıdır ve doğrudan dünyadaki en yaygın 3. kanser olan kolon kanseri ile ilişkilidir. Kalın bağırsak olarak da bilinen kolon, sizi toksinlerden arındıran ve sağlıklı kalmanızı sağlayan en önemli organlardan birisidir. Kolon, toksinlerin ve atıkların bedenden atılmasından sorumludur. Eğer bir şekilde işlevi bozulursa, bedenimizde toksinler birikir ve sayısız sağlık sorununa neden olur.

Kolon kanseri vakalarının sadece %5-10 arası genetiktir. %35’i kötü beslenme iken %30’u sigara içmekten ve %20’si enfeksiyonlardan ötürü meydana gelir. Geri kalan oranlar ise neredeyse hepimizin sürdüğü kötü bir yaşam tarzından kaynaklanır. Ancak kanser riskimizi arttıran ve günlük olarak gerçekleştirdiğimiz bazı alışkanlıklarımız vardır. İşte liste:

Meyve ve sebze tüketmemek

Taze sebze ve meyveler güçlü antioksidan özelliklere, yüksek miktarda magnezyuma sahiptir ve kolon kanseri riskini azaltır. Buna ek olarak, dokulardaki iltihaplanmaları azaltan ve kanserojen maddeleri yok eden belirli fitokimyasal maddeler içermektedir. Kolon kanseri oluşumunu engellemek için yeşil yapraklı sebzeler,

Beslenmenize lif ekleyin

Beslenmenize 10 gram lif eklemek, kolon kanseri riskinizi %10 azaltmaktadır. Bu besini beslenmenize eklemek ve sindiriminizi iyileştirmek için eriğin yanı sıra chia ve keten tohumları tüketin.

D vitamini seviyelerinizi ayarlayın

D vitamini genel sağlığınız için gereklidir. Bunun çoğunu güneş aracılığıyla alırız ancak vitamin düzeyinizi vitamin takviyeleri ve belirli gıdaları tüketerek de arttırabilirsiniz.

İşlenmiş gıdaları beslenmenizden çıkartın

Pastırma, salam, hamburger ve sosis gibi işlenmiş etler sağlığınız için gerçekten çok tehlikelidir. Tatları güzel olabilir ancak kolon kanseri riskini önemli ölçüde arttırmaktadır.

Fazla kırmızı et yemekten kaçının

Yapılan son araştırmalara göre kırmızı et, kolon kanserinin en önemli nedenidir. Sorunun kaynağı, etin kendisi değildir ancak üretildiği şekildir. Kırmızı et genellikle genetiği oynanmış ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri öldüren ve bedenimize zarar veren glifozat içeren otlarla beslenen hayvanlardan elde edilmektedir.

Hareketsizlikten kaçının

Günümüz toplumlarındaki giderek artan hareketsiz yaşam tarzı kanser riskini %30-40 arttırmaktadır. Fiziksel olarak aktif kalarak, kan akışınızı hızlandırırsınız ve vücudunuzdaki tehlikeli patojenleri öldürürsünüz. Bu sayede kanser oluşumunu etkin bir şekilde azaltmış olursunuz. Bunlara ek olarak, egzersiz yapmak, bağışıklık sisteminizi geliştirir ve sayısız hastalığı engeller.

Sağlıklı kilo verme

Kilonuzu kontrol altında tutmak, kolon kanserini önlemek için oldukça önemlidir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, fazla kilolu olan insanların kolon kanserine daha yatkın olduğunu göstermiştir ki bu sorun kesinlikle bel bölgesindeki fazla kilolar ile bağlantılıdır.

Alkol tüketimini ve sigarayı bırakın

Alkol tüketimi, kolon kanseri için en büyük risk faktörlerinden birisidir. Çok fazla alkol tüketmek kolon kanseri riskinizi büyük ölçüde arttıracaktır.

Beslenmenize sarımsağı ekleyin

Sarımsak, doğanın bir mucizesidir. Her türlü kansere yakalanma riskinizi düşürecek sahip olduğu bakteri karşıtı özellikleriyle, oldukça sağlıklı bir sebzedir. Beslenmenize sarımsağı dahil etmek aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirmektedir.

Diğer ipuçları

50 yaşından büyük insanların kolon kanseri riski daha fazladır ki bu yüzden doktorlar bu yaştan sonra düzenli olarak check-up yaptırmanızı önermektedir. Sağlıklı beslenmek de oldukça önemlidir. Tabağınızın %50’sinin sebzeler ile dolu olduğundan emin olun. Eğer kolon kanserinden kuşkulanıyorsanız, kan testleri her zaman doğru sonuç vermediğinden ötürü bir kolonoskopi yaptırmanızı öneririz. Yaşayacağınız belirtilerden çok korkmayın. Bu belirtilerin bazıları polip ve sindirim problemleri işaret ediyor olabilir ve kolayca tedavi edilebilirler.