Ana SayfaSağlıkAlternatif TıpBotoks İle Migren Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Etkilidir?

Botoks İle Migren Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Etkilidir?

İçerikleri

Botoks’un migren üzerindeki etkisi tesadüfen keşfedildi; alnındaki çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak için Botoks enjeksiyonu yapan insanlar baş ağrılarının düzeldiğini fark ettiler.

Migren Botoks İle Tedavi Edilir Mi?

Stres, uykusuzluk ve açlık gibi durumlardan sonra normalden çok daha ağır bir ağrıya neden olan migren ağrısı, etkili ağrı kesicililerle geçirilmeye çalışılsa da ya sonuç alınamaz ya da hastaların ilaca bağımlı hale gelmesi ile karşılaşılır. Migren için geliştirilen pek çok tedavi seçeneği olmakla birlikte Clostridium botulinum adı verilen bir bakteriden üretilen protein olan botoks ile migren tedavisi de kullanılır hale gelmiştir.

Botoks uygulaması ile migren ağrılarında ciddi bir azalma fark eden hastaların sinir sonlanma noktalarındaki sinir bölgelerinde nöronların salınımını engellenerek ağrının yok edilmesi amaçlanır. Migren için botoks uygulamasının yapılabilmesi için öncelikle migrenin 3 aydan daha uzun süredir ve en az 15 gün süren ağrılarının mevcut olması gereklidir.

Botoks İle Migren Tedavisi Uygulama Noktaları

Botoks ile migren tedavisinde botoks uygulama noktaları estetik kullanımlardan daha farklıdır. Genelde alın bölgesi, şakaklar ve boyun ile ense gibi noktalar uygulama alanlarıdır. Ancak bu konudaki en doğru tespiti nöroloji uzmanları belirleyerek tespit edecektir.

Botoks İle Migren Tedavisi Ne Kadar Etkilidir?

Botoks ile migren tedavisi etkisinin zaman içerisinde geçtiği bilinse de genelde 6 ay ya da 1 yıla kadar kalıcıdır. Daha sonra ise aynı yere veya farklı yerlerde botoks yapılması önerilir. Düzenli aralıklar ile yapılan botoksun migren ağrılarına etkisi çok daha fazladır ve tkin sonuçlar alınarak memnuniyet vericidir. Yapılan çalışmalarda botoks ile migren tedavisi uygulandıktan 10 gün sonra migren hastalarının ağrılarında ciddi oranda bir azalma olduğu gözlemlenmiştir. Nöroloji uzmanlarının tavsiyesi ve onların eşliğinde uygulanan bu tedavinin ilaçla yapılan tedaviye oranla yan etkisi çok daha azdır ancak tedavi etkisi oldukça fazladır.

Yan Etkileri Neler?

Botoks’n migren için yan etkileri yaygın değildir (yan etkilerinden hastaların yüzde 10’undan azı etkilenir), ancak bazen acı verebilirler.

Allergan’ın Migraine web sitesinin araştırmasına göre, Kronik Migren klinik çalışmalarında en sık görülen yan etki, insanların yaklaşık % 9’unun yaşadığı boyun ağrısıydı . Yine de, boyun ağrısı aynı zamanda bir Migren belirtisi olduğu için, boyun ağrısı yan etki raporlarının Botoks’a atfedilip atfedilemeyeceği açık değildir.

Nadir yan etkiler; baş ağrısı, hafif veya kısmi yüz felci, göz kapağı sarkması, bronşit, kas-iskelet sistemi sertliği, kas zayıflığı, bir veya daha fazla kasta ağrı, kas spazmları ve yüksek tansiyon. Boynun arkası, migren önleme için yaygın bir enjeksiyon bölgesidir ve boyun ağrısının neden en sık görülen yan etki olduğunu açıklayabilir.