16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikBoş kese gebelik nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Boş kese gebelik nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?

İçerikleri

Boş kese gebelik halk arasında su gebeliği olarak da adlandırılmaktadır. Gebelik kesesinin oluşması ancak içinin boş olması durumudur. Yani gebelik kesesi vardır ancak içerisinde embriyo yoktur.  Sperm ve yumurta döllenir fakat gerek bunların kalitesizliğinden gerekse çeşitli faktörlerden gebelik kesesin içerisinde embriyo oluşamaz. Boş kese gebelik ultrasonla görüntülenebilir, boş gebeliklerin başlangıcında embriyo görülmekte ancak bu zamanla kaybolmaktadır.

Boş kese gebelik düşüklerinde en temel sebebidir, boş gebelikte hamileliğin kürtajla ya da ilaç yoluyla son erdirilmesi gerekmektedir. Kürtaj işleminden sonra bir ay içerisinde anne tekrar hamile kalabilmektedir.

Boş Kese Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelik adet gecikmesinden sonra yani yaklaşık beş hafta sonra anlaşılır. Hamilelikte yapılan testlerde hamilelik hormonuna bakılarak söylenir. Boş kese gebelikte aynı hamilelik gibi belirtileri gösterir bu yüzden boş gebelik yaşayanlarında hamilelik testi pozitif çıkmaktadır. Hamilelikte meydana gelen düşüklerin yarısı yani yaklaşık%50’si boş gebelikten kaynaklanmaktadır. Hamilelikte anne babalar doktora giderek bebeğin kalp atışını duymak isterler ancak boş kese gebelikte ne yazık ki bu durum söz konusu değildir.

Boş kese gebelik kaçıncı haftada belli olur?

Normal hamileliklerde 7. haftada muayene sırasında bebeğin kalp atışlarının duyulması gerekir kalp atışları olmadığında ise kese muayenesi yapılarak boş kese gebelik olduğu netleştirilebilir.

Boş Kese Gebelik Belirtileri Nelerdir?

  • Anne babaları hayal kırıklığına uğratan boş kese gebelik dış gebelikle karıştırılmaktadır.
  • Dış gebelikte kanamalar ve kramplar görülmektedir.
  • Boş gebelikte kese rahme yerleşir ancak embriyo oluşmaz dış gebelikte ise embriyo oluşur ancak rahme yerleşemez.
  • Boş kese gebelik oldukça geç fark edilirken dış kese gebelik kanamalarla kendini belli etmektedir.

Boş kese gebelik belirtileri

  • Boş kese gebelikte normal gebelikle aynı belirtileri göstermektedir bu belirtilere bakılacak olursa;  bunlardan ilki adet gecikmesidir adet gecikmesine bağlı olarak yapılan hamilelik testinin pozitif çıkması da bir başka belirtidir
  • Mide bulantısı,
  • Karna giren kramplar,
  • Vajinal kanama gibi belirtiler boş kese gebeliğin de belirtileri arasında yer almaktadır.

Boş Kese Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Boş kese gebeliğin hemen sonlandırılması gerekmektedir. Bu gebeliği sonlandırmak için hastanın düşük yapması gerekir. Boş kese rahimden ancak bu şekilde atılabilir. Boş gebelikte hastaya verilen düşük yapıcı ilaçlarla hasta vajinal kanama ve karın krampları yaşar bu yolla boş kese dışarı atılır. Bunun yanı sıra rahimdeki boş kese parçalarının tamamen temizlenmesi için hastaya kürtajda yapılabilmektedir.

Boş kese gebelik neden olur?Boş kese gebelik nedenlerine bakılacak olursa başta yumurta ve spermin kalitesiz oluşu gelmektedir.Öyle ki yumurta ve sperm döllenmiş rahme tutunmuş ancak başlangıçta oluşan embriyo bir süre sonra yok olmuştur.Genetik faktörlerde boş gebeliğin nedenleri arasında gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra kromozomsal farklılıklardan ötürüde boş gebelik yaşanabilmektedir.

Boş Gebelikten Sonra Tekrar Düşük Yaşanır Mı?

Boş kese gebelik yaşayan anne adaylarının cevap aradığı bir soru ise boş kese gebeliğin tekrar yaşanıp yaşanmayacağıdır. Hamileliğin 12. haftasına kadar tüm hamileliklerde düşük riski vardır. Ancak daha önce boş kese gebelik yaşayanların ikinci hamileliklerinde normal bir hamilelik yaşadığı yapılan araştırmalarla gözlemlenmiştir.

Boş Gebelikten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Hamilelikle aynı belirtileri gösteren boş kese gebelikte özellikle anneler bu durumdan olumsuz etkilenmekte ve bir daha anne olup olamayacaklarını sorgulamaktadırlar. Yapılan araştırmalar neticesinde öncesinde boş kese gebelik yaşayan annelerin diğer annelere göre altıncı aya kadar düşük yapma riski daha azdır. Boş kese gebeliğin sonlandırılmasından sonra anne iki hafta içerinde yeniden yumurta üretmeye başlar kürtajın ardından gelen adet dönemi geçtikten sonra hamile kalıp kalmadığını öğrenebilir.