19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBölgesel zayıflama mümkün mü? Fit bir görünüm için ne yapılmalıdır?

Bölgesel zayıflama mümkün mü? Fit bir görünüm için ne yapılmalıdır?

İçerikleri

Gerçekçi olmak gerekirse bölgesel olarak zayıflama diye bir şey söz konusu değildir. Bunun için şehir efsanesi de diyebiliriz. Vücudun istenilen bölgesini zayıflatmak için o bölgeye sihirli bir değnekle dokunmaktan başka bir çare yoktur. Bu nedenle vücudun istenilen bölgesini zayıflatmak hiçbir zaman gerçekleşmeyecek hayalden başka bir şey değildir.

Vücut Nasıl Yağ Yakar?

İnsan vücudu için en önemli enerji kaynağı yağ dokusudur. Bu nedenle hücreler çok zorunlu kalmadıkça yağ yakmaz. Vücudun yağ yakabilmesi için sıkı bir egzersiz yapmaya ve beslenmeye gereksinim vardır.

Siz, vücudunuzun yağ yakması için gerekli ortamı sağlıklı bir şekilde hazırladıktan sonra kan şekeriniz düşse de vücudunuzun halen enerjiye gereksinimi olacağından vücuttaki yağ hücrelerini parçalamaya başlar. Böylelikle ortaya çıkan serbest yağ asitleri dolaşıma girerek hücrenin enerji gereksinimini karşılar. Bu sayede enerjiniz bir bölgede olsa da yağ, bütün vücutta yakılmaya başlanır.

İnatçı Yağlar

İnsanların göbek ve basen gibi bölgelerinde biriken yağları eritmesi kolay değildir. Bu bölgelerde biriken inatçı yağlar nedeniyle bu bölgeleri inceltmek için olağanüstü bir gayret sarf etmek gerekiyor. İnatçı yağların kontrol edilmesi ise genetik ve cinsiyete bağlıdır. Vücudun yağ yakması için verilen komutlardan birisi katekolamindir. İnatçı yağların inadının kırılması katekolamin duyarlılığına bağlıdır. Vücudun yağ yakması için gereksinim olan komutlardan katekolaminin kan dolaşımına girmesiyle yağ hücreleri reseptörlerine tutunduğundan parçalanma sinyali vermektedir. İnatçı bölgelerde bulunan yağlarda ise bu reseptörlerden çok az sayıda bulunmaktadır.

Bölgesel yağ yakımı kesinlikle mümkün olmadığından aşırı yağlı bölgeyi daha sıkı göstererek fit görünmek en iyi tercihtir.

Fit Bir Görünüm İçin Ne Yapılmalıdır?

Aşırı yağlı bölgeleri ince gösterebilmenin en iyi yöntemi sıkı kaslardır. Sıkı kaslı bir görünüm elde edebilmek içinde dayanıklılık yani çok tekrarlı egzersizler yapılmalıdır.

Aşırı yağlı bölgelere sıkı bir kas ile fit görünüm kazandırmanın diğer bir yöntemi de vücuttaki kan akışını hızlandırmaktır. Lipoliz ve masaj gibi yöntemlerle vücuttaki kan akışı hızlandırılabilir. Bu yöntemi bölgesel yağ yakımı olarak algılamamak gerekir. Bu yöntem kan akımını hızlandırdığı gibi kılcal damarları aktifleştirir. Buradaki amaç diğer bölgelerdeki gibi yağ yakım tepkisi oluşturabilmek olsa da yağ yakmakla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.