25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınBirincil ve ikincil adet kramplarının nedenleri ve belirtileri neler?

Birincil ve ikincil adet kramplarının nedenleri ve belirtileri neler?

İçerikleri

Adet krampları, uterusta oluşan dismenore adi verilen kasılmalardan oluşan kramplarıdır. Bu adet krampları birincil ve ikincil kramplar şeklinde ikiye ayrılır. Her iki tip adet kramp çeşidinin de tedavisi mümkündür.

Birincil Adet Krampı; tekrarlayan ve başka hastalıklardan kaynaklanmayan yaygın menstrüel krampları belirtir. Bu kamplarda görülen ağrı, genel olarak 1 ya da 2 gün önce veya adet kanaması başladığı zaman başlar. Karnın alt kısmı, uyluk veya sırt bölgelerinde hissedilebilir. Ayrıca ağrı, hafif veya şiddetli olarak 12-72 saat kadar sürebilir. Bulantı, kusma, halsizlik ve hatta ishal ile birlikte görülebilir. Bu yaygın adet krampları genellikle kadınların yaşı ilerledikçe daha az ağrılı hale gelir.

İkincil Adet Krampı; kadın üreme organlarında adenomiyoz, endometriozis, enfeksiyon veya uterus fibroidleri gibi rahatsızlıkların neden olduğu ağrı türüdür. İkincil adet krampı ağrısı genelde adet döngüsü içerisinde daha erken başlar ve en sık görülen adet kramplarından daha uzun sürer. Bu ağrıya çoğu zaman bulantı, kusma, halsizlik veya ishal eşlik etmez.

Adet Kramplarının Nedenleri

Adet krampları, uterusta bulunan ve prostaglandin adı verilen bir kimyasal maddenin kasılması sonucunda ortaya çıkar. Normalde bebeğin büyüyüp geliştiği organ olan rahim, kadının adet döngüsü boyunca giderek daralır. Adet esnasında, uterus çok daha güçlü olarak büzülür. Rahimin çok güçlü bir şekilde kasılması, yakında bulunan kan damarlarına baskı yapmasına neden olur. Bu durumda rahim, kas dokusu için oksijen beslenmesine engel olabilir. Adet ağrısı ise, kasın belli bir kısmı oksijen beslenmesini kaybettiği zaman ortaya çıkar.

İkincil Adet Krampları Menstrüel Kramplara Nasıl Yol Açar?

İkincil adet kramplarından kaynaklanan adet ağrısı, kadının üreme organlarındaki bir hastalıktan kaynaklanır. İkincil adet kramplarının neden olabileceği durumlar şunlardır;

  • Endometriozis: Uterusu kaplayan dokunun uterusun dışında bulunması
  • Adenomyoz: Uterusun üst kısmının uterusun kasına doğru büyümesi
  • Pelvik inflamatuar hastalık: Rahimde başlayan ve diğer üreme organlarına yayılabilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon
  • Servikal darlık: Uterusa açılan açıklığın daralması
  • Fibroidler (iyi huylu tümörler): Uterusun iç duvarında bulunurlar.

Adet Kramplarının Belirtileri

Adet kramplarının belirtileri içerisinde ilk sırada karın ağrısı şeklinde görülen ağrı yer alır. Bu ağrı zaman zaman şiddetli olabilir. Ayrıca karında basınç hissi ile kalça ve bel civarında da ağrı görülür.

Adet krampları ve ağrıları doğum yapan kadınlarda tamamen durabilir. Adet kramplarının azaltılması için doktorunuzun reçete edeceği ilaçlar ve bazı bitkisel takviyeler de kullanılabilir.