Ana SayfaSağlıkHastalıkBipolar Bozukluk Nedir? Hangi Evreleri Tehlikeli? Tedavisi Mümkün Mü?

Bipolar Bozukluk Nedir? Hangi Evreleri Tehlikeli? Tedavisi Mümkün Mü?

İçerikleri

Bipolar bozukluk psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın bulunduğu kişilerde duygular gün içerisinde uç noktalarda yaşanır. Sabaha çok coşkulu başlayan bir bireyin günü depresif halde tamamlaması en sık görülen durumlar arasındadır. Duygu geçişleri keskindir ve hastalık ataklar halinde görülmektedir. Bipolar bozuklukta iki dönem görülmektedir;

  • Bunlardan ilki hastanın coşkulu olduğu dönem yani manik/hipomanik dönem diğeri ise
  •  Hastanın durgun yani çöküntüde olduğu dönem olan depresif dönemdir.

Bipolar Bozukluk Nedenleri

Bipolar bozukluk nedenleri sorulduğunda kesin bir sebep gösterilememekle beraber genetik yatkınlığı olduğu bilinmektedir. Günümüzde de her yüz kişiden üçünün hayatının belli dönemlerinde bu hastalığa yakalanmış olduğu araştırmalarla belgelenmiştir. Bipolar bozukluğa yakalanmada kadın ve erkek ayrımı görülmez iki cinste aynı ölçüde bu hastalığa maruz kalabilmektedir. Bipolar bozukluk hayatın her döneminde görülebilir ama özellikle ergenliğe giriş dönemi olan on dört on sekiz yaş aralığında daha çok görülmektedir. Bunun dışında

  • Hayatta meydana gelen önemli değişimler
  •  Hayatın gidişatını olumsuz yönde etkileyen sıkıntılarda bu hastalığa yakalanma riskini arttıran faktörlerdendir.

Bipolar bozuklukla ilgili bilinmesi gereken bir diğer hususta ailesinde bu hastalıktan olanların bu hastalığa yakalanma ihtimalinin ailesinde bipolar bozukluk görünmeyenlere göre daha yüksek bir ihtimal olmasıdır.

bipolar bozukluk nedir Bipolar Bozukluk Nedir? Hangi Evreleri Tehlikeli? Tedavisi Mümkün Mü?
Bipolar Bozukluk Nedenleri

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar bozukluğun her iki dönemde gösterdiği belirtiler incelenecek olursa manik dönemde hastanın;

  • Fazla enerjik oluşu
  •  Bulunduğu aktivite sayısında artış,
  • Riskli şeyler yapmaya meyilli olmak,
  • Nedensiz heyecan ve
  • Aynı anda birden fazla faaliyette bulunma isteği sayılabilir.

Hastanın durgun olduğu depresif dönemin belirtileri ise;

  • Sebepsiz mutsuzluk,
  • Enerjinin bitmişliği,
  • Endişeli ve tedirgin olmak
  •  Ve en önemlisi de intihara meyilli olmak şeklinde sıralanabilir.

Bipolar Bozuklukta Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Bipolar hastası ve hasta yakını olanların merak ettiği bir konu bipolar bozukluk tamamen düzelir mi hususudur. Bipoların tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi uygulanmaktadır. Hasta bu şekilde kontrol altında tutulabilmekte ve atakları duygu durum düzenleyicilerle kontrol altına alınabilmektedir. Bipolar bozukluk tedavisinde üç şey amaçlanmaktadır

  • Bunlardan ilki akut dönem tedavisidir. Burada hastanın belirtileri göstermediği bir zaman dilimi yakalamak ve hastalığın belirtilerini yok etmek hedeflenmektedir.
  • Tedavinin ikinci aşamasında ise hastalığın olağan seyri korunarak yeni atakların önüne geçmek amaçlanır.
  • Tedavinin üçüncü aşaması ise kontrol altına alınan hastanın semptomları tekrarlamaması için ilaçların ömür boyu kullanımıdır.

Bu durumda bipolar bozukluk ilaçları hiç aksatılmadan kullanılmalıdır. Bipolar bozukluk tedavisinde uygulanan psikoterapide hem hasta hem de hasta yakınına bu hastalık hakkında bilgi ve eğitim vermek amaçlanmaktadır.

Hastalığın Teşhisinde Ailenin Önemi

Bipolar bozukluğun tedavisi kadar hastalığın teşhisi de oldukça önemlidir. Burada hasta yakınına büyük iş düşmektedir. Hasta yakınının aile bireyini iyi tanıması ve davranışlarındaki büyük değişimi fark etmesi hastalığın erken teşhis edilip ilerlemesinin önlenmesinde oldukça önemlidir. Hastalık hakkında merak edilen bir konu olan hastanın normal yaşamına devam edip edemeyeceği hususudur. Hasta tedavisini aksatmayıp ilaçlarını kullandığı şekilde normal hayatına kolayca devam edebilecektir.

bipolar bozukluk tedavisi Bipolar Bozukluk Nedir? Hangi Evreleri Tehlikeli? Tedavisi Mümkün Mü?
Hastalığın Teşhisinde Ailenin Önemi

Hasta Tedaviyi Kabul Etmediğinde Ne Yapılmalı?

Hastalığın teşhis edilmediği durumda kişinin sosyal olarak yalnızlaşması hastalığın seyrini daha da kötüleştirecektir. Hasta yakınlarının en çok zorlandığı konulardan biride bipolar bozukluğu olan kişinin hastalığını kabul etmeyip tedaviyi reddettiği durumlardır böyle durumlarda hasta yakının yapması gereken sağlık ekiplerinden yardım alarak hastanın tedavi altına alınmasını sağlamak olacaktır.