Ana SayfaHaberlerBilim insanları Alzheimer için elektromanyetik alan tedavisinden umutlu

Bilim insanları Alzheimer için elektromanyetik alan tedavisinden umutlu

İçerikleri

Araştırmacılar, Alzheimer hastalığının tedavisi için elektromanyetik alanların işe yarayıp, yaramayacağı üzerinde çalışıyor.Yeni başlayan bu araştırmalar için şu an kimse bu tedavinin faydalı olup, olmayacağını kestiremiyor. Alzheimer hastalığı ölüm sebepleri arasında ilk 10’da yer alıyor ve henüz etkili bir tedavi yöntemi geliştirilemedi. Özellikle son 10 yılda bu hastalık için birçok ilaç geliştirildi ama hepsi üçüncü aşama testlerinde başarısız oldu.

Hastalığı durduracak ve hatta yaşanan bilişsel fonksiyon ve hafıza kaybını tedavi edebilecek bir Alzheimer tedavisi milyonların beklediği bir haber.

Özellikle son yollarda Alzheimer hastalığının tedavisi için umut veren birçok terapi geliştirildi ancak ne yazık ki bu terapilerin tamamı hastalığı önlemede başarısız oldu.

Bilim insanlarının yeni umudu ise elektromanyetik alanların Alzheimer hastalarına yardımcı olabileceği yönünde ve bu umut, bazı akademik araştırmaların ispatları sayesinde çok sansasyon yaratan bir gelişme oldu.

Ancak uzmanlar daha önce de çeşitli araştırmaların başlarında çok umutluyken, tedavilerin testleri sırasında epey bir hayal kırıklığına uğramışlardı. Bu yüzden etkili bir tedavi bulana kadar bu araştırma hakkında insanları çok umutlandırmamak için çok fazla bilgi paylaşmıyorlar.

Elektromanyetik Alan Cihazı Nasıl Çalışıyor?

Alzheimer Hastalığı Dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmaya göre araştırmacılar transkraniyal elektromanyetik tedavisinin Alzheimer hastalığı için sınırlı da olsa etkili bir tedavi yöntemi olduğu yönünde bazı kanıtlara ulaştı.

TEMT adı verilen bu cihaz, birçok bilim insanı tarafından Alzheimer hastalığını tedavi etmek için umut vadeden deneysel bir cihaz olarak kabul ediliyor. Teknolojinin gelişmesi ile geleneksel tıpta sunulan birçok tedavi yönteminin yerini alacak olan bu cihaz aynı zamanda birçok hastalığa da çözüm sunabiliyor.

Son 15 yılda kadar Alzheimer hastalığının klinik deneyleri için 150’ye yakın ilaç geliştirildi. Ancak bu ilaçların beyine ulaşması ve nöronlara müdahalede bulunması ilaçların doğası gereği epey zorlu bir süreç. Uzmanlar bu sürecin elektromanyetik alan ile oldukça kolay olduğunu ve doğrudan kafatasından içinden geçerek beyine ulaşılabilindiğini belirtiyor. Buradaki amaç ise Alzheimer hastalığına neden olan beyindeki nöronların içinde bulunan Aβ ve p-tau oligomerleri olarak bilinen iki toksik proteini bloklamak veya yok etmek.

Prototip olarak geliştirilen bu cihaz ise hastanın kafasına takabileceği ve yüzme bonesine benzeyen elektronik bir cihaz.

Henüz Alzheimer’ı Yok Edecek Bir Çözüm Bulunamadı

Alzheimer hastalığı için işe yarar bir tedavi geliştirmek hem çok zor hem de çok yorucu bir uğraş. Bugüne kadar 150 farklı ilaç geliştirilmesine rağmen bir tanesi bile hastalara merhem olamadı.

İşte, tam da bu yüzden TEMT adı verilen bu cihaz birçok kişinin ilgisini kolaylıkla çekti. Ancak cihaz üzerinde çalışan araştırmacılar erken başarı elde etmenin hastalığa kesinlikle tedavi buldukları anlamına gelmediği hakkında herkesi uyarıyor.

Her ne kadar ilk denemeler başarılı bile geçse mevcut teknoloji yüzünden cihazın yaygınlaştırılmasının çok zor olduğu ve ticari kullanım için bir on yıl kadar daha beklemek gerektiğini belirtiyorlar.

Üstelik araştırmacılar daha araştırılması gereken birçok konunun da olduğunu belirtiyor. Bu cihazın kullanımın beyin araştırmaları için yeni bir şey olmadığını ancak Alzheimer hastalığı için mevcut teknolojinin yeni bir yaklaşım ve yöntemle kullanıldığını belirtiyorlar. Cihazın etkinliğinin de Alzheimer hastalarının bunamaları üzerindeki etkilerini test etmek için ise detaylı araştırmalara gerek olduğunun altını çiziyorlar.

Gelecekte Araştırmalar Nasıl Olacak?

TEMT cihazı sürekli olarak çeşitli klinik denemelere tabi tutularak Alzheimer hastalığı için etkinliği test edilecek. İlk resmi denemeler için Amerika’da yaşayan 150 katılımcı seçilecek.

Cihazın ilgili kurum ve kuruluşlardan onay alması ise düşünüldüğünden daha uzun sürebilir ancak Alzheimer için henüz bilinen bir tedavi yöntemi olmadığı için bütün gözler cihazın üzerinde olacak. Bunun da sürecin kısalmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Eğer ilk denemeler başarılı olursa, TEMT cihazından sınırlı sayıda üretilecek ve bazı hastanelerde kullanım başlanacak. Bunun için ise ortalama 2 ila 3 yıl süreceği düşünülmektedir.